144. deň: Ukrajinské obilie prúdi do Ruska a ďalej na Blízky východ

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že na Ruskom okupovanom území Ukrajiny pracuje proti záujmom štátu vyše 60 pracovníkov tajnej služby SBU a prokuratúry. Ukrajinskí vyšetrovatelia predtým zatkli popredného predstaviteľa SBU, ktorý prezrádzal spravodajské a utajované informácie ruským špeciálnym službám.

17.07.2022 07:00 , aktualizované: 22:10
Volodymyr Zelenskyj. Foto:
ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
debata (516)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 144. deň
  • Ukrajinská armáda hlási odrazenie ruských útokov na Sloviansk
  • Na ruskej strane padlo už viac ako 38-tisíc vojakov, tvrdí Ukrajina
mier-ukrajine-2

VIDEO: Takto Briti učia bojovať ukrajinských dobrovoľníkov.

Video

22:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neďelu odvolal šéfa tajnej služby SBU Ivana Bakanova a generálnu prokurátorku Irynu Venediktovú, uvádza sa na stránkach prezidentskej kancelárie. Ako dôvod Zelenskyj uviedol, že na Ruskom okupovanom území Ukrajiny pracuje proti záujmom štátu vyše 60 pracovníkov SBU a prokuratúry. Informovala o tom agentúra Unian.

„Viac ako 60 zamestnancov prokuratúry a SBU zostalo na okupovanom území a pracuje proti nášmu štátu,“ uviedol Zelenskyj vo večernom prejave. „Takéto množstvo zločinov voči základom národnej bezpečnosti štátu a väzby, ktoré boli zaznamenané medzi pracovníkmi ukrajinských bezpečnostných zložiek a ruských špeciálnych služieb, vyvolávajú veľmi vážne otázky smerom k príslušným predstaviteľom,“ dodal s tým, že sa preto rozhodol Bakanova a Venediktovovú odvolať.

Server Politico s odvolaním sa na svoje zdroje minulý mesiac uviedol, že sa Zelenskyj chystá odvolať Bakanova z funkcie šéfa Služby bezpečnosti Ukrajiny (SBU). Stať sa tak malo kvôli sérii neúspešných operácií kontrarozviedky a tiež straty mesta Cherson na začiatku ruskej invázie. Bakanov je podľa agentúry Reuters priateľom Zelenského od detstva, do funkcie bol vymenovaný v roku 2019 s cieľom vykonať reformy v SBU a očistiť ju od ruského vplyvu.

Venediktovová bola okrem iného zodpovedná za stíhanie ruských vojnových zločinov na Ukrajine. Na jej miesto Zelenskyj vymenoval doterajšieho zástupcu Oleksija Symonenka. (čtk)

21:50 Ruské sily v Chersonskej oblasti menia svoju taktiku a snažia sa „ukrývať za civilné obyvateľstvo“, informovali v nedeľu ukrajinské ozbrojené sily. Správu priniesol portál britského denníka The Guardian.

Južné velenie ukrajinskej armády na svojej stránke na Facebooku uviedlo, že ruskí vojaci sa rozmiestňujú v „husto obývaných častiach“ Chersonskej oblasti, lebo dúfajú, že Ukrajina nebude podnikať útoky na územia, kde žijú jej vlastní obyvatelia.

Ukrajinské ozbrojené sily ešte dodali, že ruské sily stále útočia na Hadí ostrov v Čiernom mori a „pokúšajú sa tým vyvolať dojem, že majú ostrov stále pod kontrolou“.

„V noci (na nedeľu) dvojica ruských bombardérov Su-24 znova zasiahla zvyšky nepriateľskej výzbroje na ostrove. Neutrpeli sme ale žiadne straty,“ oznámili Ukrajinci vo videopríspevku na Facebooku. (tasr)

21:36 Takmer 2000 ľudí sa zhromaždilo v nedeľu pred budovou ruského veľvyslanectva v poľskom hlavnom meste Varšava, aby vyjadrili nespokojnosť s ruskou inváziou na Ukrajine. Účastníci niesli modro-žlté ukrajinské zástavy a skandovali „dosť úmrtí“. Ukrajinskí a poľskí demonštranti podľa AFP žiadali, aby bolo Rusko vyhlásené za „teroristický štát“.

Viacerí používatelia na sociálnej sieti Twitter zverejnili fotografie a videozáznamy zachytávajúce ľudí s ukrajinskými zástavami v okolí budovy ruského veľvyslanectva v metropole Poľska. (tasr/afp)

21:06 Ukrajinskí vyšetrovatelia zatkli popredného predstaviteľa Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU), ktorý prezrádzal spravodajské a utajované informácie ruským špeciálnym službám. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na štátny vyšetrovací úrad.

Podľa spomenutého webu zadržaným mužom je Oleg Kulinič, niekdajší predstaviteľ SBU na Kryme. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ho do funkcie vymenoval v októbri 2020, odvolal ho 2. marca tohto roka. Kulinič bol súčasťou zločineckej organizácie, ktorá vykonávala spravodajské a podvratné aktivity voči Ukrajine. (sita)

20:38 Podpredseda Ruskej bezpečnostnej rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev označil za „systémovú hrozbu“ skutočnosť, že Ukrajina a členské štáty Severoatlantickej aliancie odmietajú uznať Krym za ruský. „Ak sa ktorýkoľvek štát, či už Ukrajina alebo členské krajiny NATO, domnieva, že Krym nie je ruský, potom je to pre nás systémová hrozba,“ povedal Medvedev ruským veteránom z druhej svetovej vojny. „Ide o priamu a výslovnú hrozbu, najmä vzhľadom na to, čo sa stalo na Kryme. Krym sa vrátil k Rusku,“ dodal.

Medvedev to povedal deň po tom, ako predstaviteľ ukrajinskej vojenskej rozviedky Vadym Skibickyj povedal, že Krym by mohol byť terčom amerických salvových raketometov HIMARS, ktoré Kyjev nedávno rozmiestnil na boj proti ruským inváznym silám, píše Reuters.

V rozhovore pre ukrajinskú televíziu Skibickyj povedal, že Moskva na ukrajinské územie útočí z Krymu a Čierneho mora, a preto sú to opodstatnené vojenské ciele. Pripomenul, že väčšina sveta považuje Krym za súčasť ukrajinského územia. (tasr/reuters)

20:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vydal v nedeľu sústrastné vyhlásenie k ôsmemu výročiu zostrelenia komerčného lietadla spoločnosti Malaysia Airlines nad Doneckou oblasťou v roku 2014, keď zahynulo všetkých 298 ľudí na palube, väčšinou Holanďanov. Informoval o tom portál britského denníka The Guardian.

Zelenskyj na Twitteri napísal: „Na ôsme výročie havárie letu MH17 sme v myšlienkach s príbuznými a priateľmi nevinných ľudí, ktorých zabilo Rusko. V súčasnosti Rusko pokračuje v rozsievaní žiaľu a smrti na ukrajinskej pôde. Ale trestu nič neunikne. Každý zločinec bude postavený pred spravodlivosť!“ (tas­r)

19:15 V meste Vinnycia v strednej časti Ukrajiny sa v nedeľu konala posledná rozlúčka so štvorročnou Lizou Dmytrijevovou, ktorá zahynula pri ruskom raketovom útoku na mesto vo štvrtok 14. júla.

Ukrajina Rusko  Vinnycia Liza Čítajte viac Vo Vinnycii pochovali 4-ročnú Lizu. Dievčatko zomrelo pri ruskom útoku

18:16 Ukrajina sa za takmer päť mesiacov ruskej vojny stala jednou z najzamínova­nejších krajín na svete, informovali v nedeľu ukrajinské úrady. Citoval ich portál britského denníka The Guardian.

Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko na Twitteri napísal: „Ukrajina je teraz jednou z najzamínova­nejších krajín sveta. Ruské pozemné míny berú životy civilistov na Ukrajine. Podľa ukrajinských predstaviteľov môže trvať najmenej desať rokov, kým bude Ukrajina vyčistená od mín. To je ešte optimistická predpoveď, pretože je ťažké odhadnúť situáciu na územiach okupovaných Ruskom.“

Hovorca ukrajinskej štátnej pohotovostnej služby Olexandr Chorunžij k tejto téme 24. júna povedal, že prvoradé bude odmínovať infraštruktúru, obytné oblasti a cesty, ale dlhšie potrvá, kým budú vyčistené lesy, rieky a pobrežia. (tasr)

16:40 Admirál Tony Radakin, náčelník generálneho štábu britských ozbrojených síl, ďalej pre program Sunday Morning na televíznej stanici BBC One poprel špekulácie, že ruský prezident Vladimir Putin „nie je zdravý“ alebo že by naňho mohli spáchať atentát – toto označil za „túžobné želanie“. Radakin dostal totiž otázku, či Putin, ktorý spustil inváziu na Ukrajinu 24. februára, môže byť „zvrhnutý“ alebo či ho čaká „zmena režimu“.

Radakin odpovedal novinárke a moderátorke programu BBC Sophie Raworthovej: „Podľa mojej mienky niektoré z vyjadrení, že (Putin) nie je zdravý alebo že ho určite niekto zavraždí či zvrhne, sú len túžobným želaním. My ako vojenskí profesionáli vnímame režim v Rusku ako pomerne stabilný, prezident Putin dokáže potlačiť akýkoľvek odpor. Vidíme aj ten hierarchický systém ľudí spoliehajúcich sa na prezidenta Putina, takže nikto v jeho okolí nemá motiváciu vzdorovať mu, a to je pochmúrne.“

Radakin dodal, že Rusko bude predstavovať problém či hrozbu možno až desaťročia. Budúci britský premiér by si mal podľa neho uvedomovať, že Rusko je pre Spojené kráľovstvo „najväčšou hrozbou“. (tasr/bbc)

16:30 Rusko prišlo o vyše 30 percent efektivity svojich pozemných bojových jednotiek. V nedeľu to povedal admirál Tony Radakin, náčelník generálneho štábu britských ozbrojených síl, keď hodnotil vojnu Ruska na Ukrajine pre program Sunday Morning na televíznej stanici BBC One.

Z tohto dôvodu je ukrajinská armáda „absolútne“ presvedčená, že vojnu vyhrá, dodal admirál, ktorý nedávno navštívil Kyjev. „(Ukrajinci) Úplne jasne hovoria, že plánujú získať späť celé územie Ukrajiny, a Rusko vnímajú ako krajinu, ktorá len s ťažkosťami bojuje, ako krajinu, ktorá aj podľa nášho odhadu stratila vyše 30 percent efektivity svojich pozemných bojových jednotiek,“ uviedol Radakin, ktorého citoval aj portál britského denníka The Guardian.

Admirál pokračoval: „To vlastne znamená, že v tomto konflikte zahynulo alebo utrpelo zranenia 50 000 ruských vojakov, zničených bolo takmer 1700 ruských tankov a takmer 4000 bojových obrnených vozidiel, ktoré patria Rusku.“ (tasr/bbc)

15:05 O víťazstve vo vojne na Ukrajine môžu rozhodnúť komunikačné systémy, okrem konvenčných zbraní zohrávajú pri obrane štátu kľúčovú rolu. Uviedol to odborník na vojenské informačno-komunikačné systémy Pavol Gálik.

Ukrajina Rusko útok dym ostreľovanie odesa Čítajte viac O víťazstve vo vojne na Ukrajine môžu rozhodnúť komunikačné systémy, hovorí odborník

14:38 Polícia v Ternopilskej oblasti na západe Ukrajiny odhalila skupinu, ktorej členovia dovážali humanitárnu pomoc z krajín Európskej únie a potom ju rozpredávali. Informovala o tom ukrajinská polícia na svojej internetovej stránke.

Štyria ľudia, ktorí mali povolenie na vstup do EÚ, vozili na Ukrajinu humanitárnu pomoc pre tamojšiu armádu a pre ľudí, ktorí v dôsledku ruskej invázie prišli o domov. Veci si ale delili medzi sebou a potom ich predávali ďalej. Išlo o nepriestrelné vesty, vojenské oblečenie, taktické okuliare, nože, potraviny, hygienické potreby a veci pre deti, lieky a lekárničky. Hodnotu týchto vecí, ktoré zabavila pri štvrtkovej razii, polícia odhadla na asi dva milióny hrivien (približne 67-tisíc eur).

Poľské médiá uvádzajú, že nejde o prvý prípad, keď sa pomoc nedostala tam, kam mala. Koncom mája boli zo skladu v Ľvove ukradnuté vysokokvalitné nepriestrelné vesty, ktoré jedna poľská nadácia kúpila pre ukrajinských vojakov. Polícia v súvislosti s týmto prípadom zadržala troch ľudí. (čtk)

13:17 V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 38 300 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 1684 tankov, 3879 bojových obrnených vozidiel, 2746 vozidiel a palivových nádrží, 846 delostreleckých systémov, 248 odpaľovacích raketových systémov, 110 systémov protivzdušnej obrany, 188 vrtuľníkov, 220 lietadiel, 688 dronov, 166 striel s plochou dráhou letu, 15 lodí a 68 kusov špeciálnej techniky.

Počas soboty zaznamenali ruskí okupanti najväčšie straty v oblasti okolo mesta Bachmut v Doneckej oblasti, uviedol ukrajinský generálny štáb. (sita)

12:36 Následky ostreľovania ukrajinského mesta Mykolajiv. (Nexta)

12:04 Mnohé krajiny zo skupiny G20 počas ministerských rokovaní týchto najväčších ekonomík sveta odsúdili inváziu Ruska na Ukrajinu a vyzvali Moskvu na ukončenie vojny. V noci na nedeľu to v záverečnom vyhlásení uviedla hostiteľská Indonézia. Dvojdňové stretnutie ministrov financií a guvernérov centrálnych bánk krajín G20 na ostrove Bali sa skončilo bez spoločného komuniké vzhľadom na nezhody s Ruskom.

„Mnohí členovia sa zhodli, že oživenie svetového hospodárstva sa spomalilo a čelí vážnym problémom v dôsledku ruskej vojny proti Ukrajine,“ uvádza sa v indonézskom vyhlásení. „Jeden člen vyjadril názor, že sankcie prispievajú k existujúcim výzvam,“ píše sa v dokumente v zjavnej narážke na Rusko, ktoré popiera zodpovednosť za súčasné globálne ekonomické ťažkosti.

Zástupcovia krajín G20 sa tiež jednomyseľne nezhodli v otázke globálnej potravinovej krízy zhoršenej ruskou inváziou, pri ktorej hrozí miliónom ľudí v rozvojových štátoch hlad, uviedla AFP. (tasr/afp)

11:45 Rusko v obave z postupu ukrajinskej armády posilňuje svoje obranné pozície v okupovaných oblastiach na juhu Ukrajiny. Ako na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedlo britské ministerstvo obrany, ruské sily presúvajú personál, vybavenie a muničné sklady medzi Mariupoľom a Zaporižžiou, a taktiež v Chersonskej oblasti. V Rusmi ovládanom meste Melitopoľ sprísnili bezpečnostné opatrenia.

Ukrajinské sily už viac ako mesiac vyvíjajú tlak na ruskú obrannú líniu v Chersonskej oblasti a po nedávnych vyhláseniach ukrajinských politikov vrátane prezidenta Volodymyra Zelenského sa dá očakávať, že Ukrajinci začnú ofenzívu s cieľom vytlačiť Rusko z okupovaných území na juhu.

11:20 Hlavné riaditeľstvo ukrajinskej spravodajskej služby (GUR) uviedlo, že ruské vojenské objekty na okupovanom polostrove Krym patria medzi ciele, na ktoré sa ukrajinské jednotky majú zamerať. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vyjadrenia predstaviteľa GUR Vadyma Skibického.

„Krymský polostrov sa jednoducho stal centrom presunu všetkého vybavenia a zbraní, ktoré idú z Ruskej federácie do južných oblastí našej krajiny,“ vyhlásil Skibickyj a podotkol, že ruská flotila v Čiernom mori využíva Krym a jeho okolie na raketové útoky smerom na ukrajinské územie. „Z tohto dôvodu je to tiež jeden z cieľov, ktoré musia byť zasiahnuté, aby bola zaistená bezpečnosť našich občanov, našich zariadení a Ukrajiny všeobecne,“ dodal. (sita)

10:29 Slovensko-ukrajinské hranice prekročilo v sobotu na vstupe na Slovensko 3 623 osôb. Z toho bolo 746 mužov, 2074 žien a 803 detí. O dočasné útočisko požiadalo sedem žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi 3 878 osôb. Informovalo o tom Ministerstvo vnútra SR.

Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo deväť policajtov, 16 hasičov, 80 colníkov, 79 vojakov, 15 dobrovoľníkov a šesť zamestnancov migračného úradu. Celkovo už slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko od začiatku konfliktu 24. februára prekročilo viac ako 614-tisíc osôb, udelených bolo viac ako 85-tisíc dočasných útočísk. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu zaznamenali viac ako 367-tisíc osôb.

9:53 Ukrajinské ozbrojené sily odrazili útoky ruských jednotiek v oblasti mesta Sloviansk v Doneckej oblasti na východe krajiny. Oznámil to v nedeľu ukrajinský generálny štáb, podľa ktorého bola vojenská i civilná infraštruktúra v rôznych lokalitách terčom mohutnej delostreleckej paľby. Informovala o tom agentúra DPA.

Ruská armáda znova ostreľovala aj oblasti miest Siversk a Bachmut v tej istej oblasti, kde delostrelectvom zasiahla desiatky obcí, dodal generálny štáb v Kyjeve. Jeho informácie nebolo možné nezávisle overiť.

„Vzhľadom na veľké straty vo vlastných radoch je väčšina jednotiek okupačných síl vo veľmi zlom morálno-psychologickom stave a hľadá spôsob, ako sa vyhnúť účasti na ďalších bojových operáciách,“ tvrdí tiež ukrajinská armáda. (tasr)

8:59 Ruské sily sa možno pokúsia o získanie kontroly nad celou Charkovskou oblasťou na severovýchode Ukrajiny, a to napriek nízkej šanci na úspech. V najnovšej správe to tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Podľa inštitútu ruské jednotky zrejme dostali od Kremľa príkaz, aby obsadili Charkovskú oblasť. Hlavné riaditeľstvo ukrajinskej spravodajskej služby (GUR) zverejnilo v sobotu odpočúvaný rozhovor, v ktorom ruský vojak uviedol, že jeho veliteľa nezaujímajú ruské straty a chce sa len dostať do Charkova.

ISW sa domnieva, že ruské sily v najbližších dňoch pravdepodobne zintenzívnia pozemné útoky severne od mesta Charkov, aby demonštrovali pokračujúce územné ambície v Charkovskej oblasti, ale je nepravdepodobné, že by si zabezpečili významné územné zisky. (sita)

7:07 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu večer vyhlásil, že jeho krajina znovu získala pod svoju kontrolu niektoré oblasti obsadené Ruskom a bude pokračovať v boji o opätovné nadobudnutie okupovaného územia. TASR správu prevzala zo servisu tlačovej agentúry DPA.

„Podarilo sa nám už oslobodiť časť územia obsadeného po 24. februári,“ povedal Zelenskyj vo svojom každodennom videopríhovore, pričom mal na mysli dátum, keď Rusko začalo svoju vojenskú inváziu na Ukrajinu. „Postupne oslobodíme aj ďalšie oblasti našej krajiny, ktoré sú v súčasnosti okupované,“ povedal.

Ukrajinské sily nedávno začali protiofenzívu na juhu krajiny a pred niekoľkými dňami ostreľovali ruský muničný sklad v Chersonskej oblasti. Zelenskyj zároveň žiada vytvorenie „osobitného tribunálu“ na vyšetrovanie ruskej agresie na Ukrajine.

Takmer dva milióny ľudí vrátane státisícov detí Rusko nútene deportovalo z Ukrajiny, odkedy Kremeľ vo februári spustil rozsiahlu vojenskú ofenzívu, tvrdí Zelenskyj. Ľudia z okupovaných oblastí sú presúvaní ďaleko do vnútrozemia Ruska.

Rusko tvrdí, že počas svojej „špeciálnej vojenskej operácie“ neútočí na civilistov. Hovorca ukrajinského ministerstva obrany v piatok uviedol, že len 30 percent ruských útokov zasahuje vojenské ciele, pričom zvyšok striel dopadá na civilné objekty.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v sobotu ruským silám nariadil zintenzívniť vojenskú operáciu na Ukrajine s cieľom zabrániť ukrajinským útokom na oblasti ovládané Ruskom. Šojgu tak uskutočnil počas inšpekcie síl zúčastňujúcich sa na operácii na Ukrajine, pričom udelil aj viacero vyznamenaní.

7:00 Z okupovanej časti ukrajinskej Záporožskej oblasti sa vo veľkom vyváža obilie do Ruska a odtiaľ na Blízky východ. Podľa agentúry RIA to uviedol náčelník proruskej oblastnej správy Jevhen Balickyj (rus. Jevgenij Balickij). Ukrajina už niekoľko mesiacov obviňuje Rusko z krádeží obilia.

„Už bolo vypravených viac ako 100 vagónov a ďalšia zmluva na 150 000 ton bola podpísaná s obchodníkom s obilím,“ oznámil Balickij. Typickým železničným vagónom používaným na Ukrajine možno prepraviť približne 70 ton obilia. Nákladnými autami sa podľa Balického z oblasti vyvezie ďalších zhruba 100 000 ton mesačne.

Vývoz zo Záporožskej oblasti sa odohráva najprv cez Rusko a až odtiaľ náklad putuje konečným odberateľom v Turecku, Egypte či Saudskej Arábii. Naopak, z prístavu Berďansk na pobreží Azovského mora zatiaľ vyvážať nemožno pre „politické problémy“, dodal Balickij.

Jeho slová do istej miery korešpondujú s nedávno publikovanými zisteniami denníka The Wall Street Journal (WSJ), ktorý vo videu opisuje „pašerácku cestu“, po ktorej kradnuté obilie putuje z Ukrajiny na Blízky východ. Investícia odhalila aj transporty z Berďanska, hlavný koridor ale údajne vedie z mesta Kamjanka-Dniprovska, tiež v Záporožskej oblasti. WSJ zozbieral dôkazy o tom, že obilie odtiaľ Rusi odvážajú najmenej od mája.

Rusko po februárovej invázii na Ukrajinu rýchlo dobylo južnú časť Záporožskej oblasti s prístavom Berďansk. Postup na sever bol však zastavený, takže samotné hlavné mesto oblasti Záporoží zostáva pod kontrolou Kyjeva.

Ukrajina je popredným svetovým vývozcom obilia a rastlinných olejov, pred vojnou krajina vyvážala až šesť miliónov ton obilia mesačne. Ruská blokáda však narušila dodávky cez námorné prístavy, ktoré predtým zabezpečovali väčšinu exportu. Ukrajina sa tak musela zamerať na vývoz po železnici a cez malé prístavy na Dunaji.

Rusko podľa Kyjeva rozkráda zásoby obilia na okupovaných územiach, Moskva to opakovane poprela. Podľa satelitných snímok americkej spoločnosti Maxar Technologies ruské lode prepravujú ukrajinské obilie okrem iného do Sýrie.

516 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj