Vo Vinnycii pochovali 4-ročnú Lizu. Dievčatko zomrelo pri ruskom útoku

V meste Vinnycia v strednej časti Ukrajiny sa v nedeľu konala posledná rozlúčka so štvorročnou Lizou Dmytrijevovou, ktorá zahynula pri ruskom raketovom útoku na mesto vo štvrtok 14. júla. Informoval o tom portál britského denníka The Guardian.

17.07.2022 19:06
Ukrajina Rusko  Vinnycia Liza Foto: ,
Žena nesie portrét 4-ročnej Lizy počas jej pohrebu 17. júla 2022 v ukrajinskom meste Vinnycia.
debata (19)

Rodina a kamaráti Lizy sa zišli v nedeľu ráno na pohrebe v pravoslávnom kostole vo Vinnycii. Zhromaždení ľudia zapaľovali v kostole sviečky aj na pamiatku ostatných ľudí zabitých pri tomto ruskom útoku.

Ruské rakety usmrtili vo štvrtok dopoludnia vo Vinnycii, keď boli ulice plné ľudí, celkovo 24 osôb vrátane troch detí – štvorročnú Lizu, sedemročného chlapca a osemročného chlapca. Lizina matka Iryna Dmytrijevová bola medzi vyše 100 ďalšími ranenými. Z nich 68 pokračuje v liečbe vrátane troch detí a štyria ľudia sú stále nezvestní, uviedol v sobotu šéf okresu Vinnycia Serhij Borzov.

Lizina 33-ročná matka utrpela ťažké zranenia a je vo vážnom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti. Na pohrebe tak na rozdiel od Lizinho otca a babičky chýbala.

Rodinní príslušníci a priatelia počas pohrebu... Foto: TASR/AP, Efrem Lukatsky
Ukrajina Rusko Vinnycia Liza pohreb Rodinní príslušníci a priatelia počas pohrebu 4-ročnej Lizy 17. júla 2022 v ukrajinskom meste Vinnycia.

Liza, ktorá mala Downov syndróm, išla vo štvrtok práve so svojou matkou k logopedovi, keď na mesto dopadli ruské rakety. Krátko pred explóziou Iryna zverejnila na sociálnych sieťach video, na ktorom jej dcéra po ceste s námahou tlačí svoj vlastný kočík.

Po ruskom útoku ukrajinskí záchranári zverejnili fotografie dievčaťa nehybného tela ležiaceho na zemi vedľa kočíka. Na Lizu zaspomínala aj ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská, ktorá sa s ňou stretla pri nakrúcaní vianočného videa. Zverejnený videozáznam aj fotografie obleteli internet a prispeli k rozhorčeniu sveta nad brutalitou vojny na Ukrajine.

Ruská štátna televízia prinášala o útoku vo Vinnycii také dezinformácie ako obvykle – tvrdila, že akékoľvek obvinenia z útočenia na civilistov sú len propagandou „ukrajinského režimu“, píše Guardian.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Ukrajina #vojna na Ukrajine