Chorvátsko nepovolilo srbskému prezidentovi súkromnú návštevu koncentračného tábora

Diplomatické napätie medzi Srbskom a Chorvátskom sa zvýšilo v nedeľu po tom, ako Chorvátsko srbskému prezidentovi Aleksandrovi Vučičovi nepovolilo súkromnú návštevu bývalého koncentračného tábora Jasenovac. TASR správu prevzala z agentúry AP.

17.07.2022 22:24
Aleksandar Vučič Foto:
Srbský prezident Aleksandar Vučič na archívnej snímke
debata (16)

Chorvátske úrady uviedli, že o plánovanej Vučičovej návšteve sa dozvedeli z neoficiálnych zdrojov. Chorvátsky minister zahraničných vecí Gordan Grlič Radman označil za „neprijateľnú“ skutočnosť, že to Srbsko oficiálne neoznámilo chorvátskej vláde.

Návšteva vládneho predstaviteľa inej krajiny podlieha podľa chorvátskeho ministerstva zahraničných vecí oficiálnym pravidlám v oblasti komunikácie a musia sa na nej dohodnúť obe strany. „Toto nebol výlet na pobrežie. Prezident krajiny je chránená osoba,“ povedal Grlič Radman.

Rozhodnutie Chorvátska však vyvolalo pobúrenie v Srbsku a predstavitelia vlády tejto krajiny ho označili za škandalózne, píše AP. Srbská premiérka Ana Brnabičová ho označila za proti-európske a nekultúrne a za „brutálne narušenie slobody pohybu osôb“. „Neviem, ako budú vyzerať naše vzťahy v budúcnosti. Toto vysiela desivý odkaz,“ povedala.

Vzťahy medzi Srbskom a Chorvátskom sú napäté od rozpadu bývalej Juhoslávie a balkánskej vojny v rokoch 1991–95, pripomína AP.

Koncentračný tábor Jasenovac bol vyhladzovacím táborom postaveným počas druhej svetovej vojny režimom chorvátskych ustašovcov. Nachádzal sa asi 115 kilometrov juhovýchodne od Záhrebu na brehu rieky Sáva. Založený bol v auguste roku 1941, zlikvidovali ho v apríli roku 1945.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #Chorvátsko