Zelenskyj z čela tajnej služby suspendoval priateľa z detstva

Šéf ukrajinskej tajnej služby SBU Ivan Bakanov a generálna prokurátorka Iryna Venediktovová boli postavení mimo službu. Neboli však oficiálne odvolaní, ale len dočasne uvoľnení z funkcií, a to až do konca vyšetrovania, spresnila v pondelok prezidentská kancelária. V nedeľu ukrajinské médiá oznámili, že prezident Volodymyr Zelenskyj oboch odvolal.

17.07.2022 22:34 , aktualizované: 18.07.2022 19:20
Volodymyr Zelenskyj Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
debata (21)

„Zatiaľ nejde o odvolanie týchto dvoch funkcionárov, ale o to, že generálna prokurátorka bola postavená mimo službu a šéf SBU dočasne zbavený plnenia svojich povinností,“ vysvetlil podľa denníka Ukrajinská pravda zástupca šéfa prezidentskej kancelárie Andrij Smyrnov.

V nedeľu médiá s odvolaním sa na web prezidentskej kancelárie uviedli, že Zelenskyj Bakanova a Venediktovovú odvolal. Dôvodom malo byť, že na Ruskom okupovanom území Ukrajiny pracuje proti záujmom štátu vyše 60 pracovníkov SBU a prokuratúry.

Podľa Smyrnova však prezident až po konci teraz začatej previerky prijme rozhodnutie, či požiada parlament o súhlas s odvolaním generálnej prokurátorky a šéfa SBU. Venediktovová a Baklanov sú mimo služby, aby vyšetrovanie potenciálne nemohli ovplyvniť.„Žijeme v krajine, v ktorej platia zákony, a tak áno, viem si to predstaviť,“ odpovedal Smyrnov podľa agentúry Reuters na otázku, či by sa obaja funkcionári mohli vrátiť do funkcií.

Zelenskyj vymenoval za zastupujúceho šéfa SBU Vasyla Maľuka, skúseného predstaviteľa v oblasti bezpečnosti a bojovníka proti korupcii. Informoval o tom webový portál denníka The Guardian.

Vlastizrada a kolaborácia s Ruskom

„Viac ako 60 zamestnancov prokuratúry a SBU zostalo na okupovanom území a pracuje proti nášmu štátu,“ uviedol vo večernom prejave prezident Zelenskyj. „Takéto množstvo zločinov voči základom národnej bezpečnosti štátu a väzby, ktoré boli zaznamenané medzi pracovníkmi ukrajinských bezpečnostných zložiek a ruských špeciálnych služieb, vyvolávajú veľmi vážne otázky smerom k príslušným predstaviteľom,“ do­dal.

Zelenskyj tiež oznámil, že proti pracovníkom prokuratúry, vyšetrovateľom a predstaviteľom ďalších orgánov činných v trestnom konaní začali ukrajinské úrady 651 trestných stíhaní na základe zákonov o vlastizrade a kolaborácii. Úradujúcim generálnym prokurátorom prezident vymenoval Oleksija Symonenka, stojí v nariadení zverejnenom prezidentskou kanceláriou.

Len niekoľko hodín predtým, ako Zelenskyj suspendoval Bakanovova, vyšlo najavo, že Štátny úrad pre vyšetrovanie zadržal bývalého šéfa jedného z regionálnych oddelení SBU. Je podozrivý z vlastizrady a spolupráce s ruskými tajnými službami, za čo mu hrozí až 15 rokov väzenia.

Podľa BBC ide o Oleha Kulynyča, ktorý do marca tohto roku viedol oddelenie SBU pre Krym, sídliace od ruskej anexie polostrova v Chersone.

Cherson je od tretieho marca pod ruskou okupáciou. Práve s pádom tohto významného prístavu v ústí Dnepra do Čierneho mora médiá spájajú naštrbenie dávnych úzkych vzťahov Zelenského s Bakanovom. Rodáci z Krivého Rohu sa spriatelili už v detstve. Neskôr spolupracovali na rôznych projektoch, najmä v štúdiu Kvartal-95. Zelenskyj vymenoval Bakanova za šéfa SBU v auguste 2019, tri mesiace potom, čo sa ujal postu hlavy štátu.

Portál Politico už minulý mesiac s odvolaním sa na dobre informované zdroje v Kyjeve napísal, že Zelenskyj sa chystá odvolať šéfa SBU. Bakanov vraj stratil priazeň prezidenta po sérii neúspechov a predovšetkým po okupácii Chersonu. „Sme mimoriadne nespokojní s jeho prácou a snažíme sa ho zbaviť,“ povedal v júni pre Politico vysoký ukrajinský predstaviteľ blízky Zelenskému.

Zdroj zdôraznil, že nejde len o Bakanova, ale aj o rozhodnutia ďalších vysokých funkcionárov SBU v prvých hodinách a dňoch vojny, kvôli ktorým Ukrajina prišla o strategicky dôležitý Cherson. Šéf chersonskej SBU Serhij Krivoručko nariadil evakuáciu mesta predtým, ako doň vtrhli ruské jednotky, jeho poradca Ihor Sadokin zase odovzdal Rusom mapu mínových polí. Obaja čelia obvineniu z vlastizrady.

Podľa ukrajinských predstaviteľov mohli ruské jednotky začiatkom marca bez problémov obsadiť Cherson aj vďaka tomu, že dôstojníci SBU nevyhodili do vzduchu Antonovský most cez Dneper.

Venediktovová bola od marca 2020 ako prvá žena na čele ukrajinskej generálnej prokuratúry. Okrem iného zodpovedala aj za stíhanie ruských vojnových zločinov na Ukrajine. Na jej miesto Zelenskyj vymenoval jej doterajšieho námestníka Oleksija Symonenka.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #odvolanie #SBU #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj