Odstávka Nord Streamu sa naťahuje o týždeň. Brzdí ju prevoz turbíny z Kanady cez Nemecko

Kanada poslala 17. júla lietadlom do Nemecka opravenú turbínu pre kompresorovú stanicu plynovodu Nord Stream. S odvolaním sa na pondelkové vydanie ruského denníka Kommersant, ktorý vychádzal z vyjadrení osôb oboznámených so situáciou, o tom informovala agentúra Reuters.

18.07.2022 09:04
nnns Foto:
Ilustračné foto.
debata (11)

Ak sa nevyskytnú problémy s logistikou a colnou kontrolou, potrvá ďalších päť až sedem dní, kým sa turbína dostane do Ruska, uviedol denník.

To však zároveň znamená, že plná prevádzka Nord Streamu 1 bude môcť byť obnovená najskôr v piatok 29. júla, teda o týždeň neskôr, než sa plánovalo. Pôvodne sa totiž mala prevádzka obnoviť už práve tento piatok, teda 22. júla.

„V piatok sa má po plánovanej údržbovej odstávke obnoviť prevádzka plynovodu Nord Stream 1. Lenže sa tak podľa všetkého nestane. Rusko totiž v tom čase stále nebude mať k dispozícii turbínu do plynovodnej kompresnej stanice Portovaja. Výrobca a „servisák“ turbíny, firma Siemens Energy Canada, až včera zariadenie odoslal z revíznej kontroly cez Nemecko do Ruska. Tam by turbína mala doraziť v nedeľu. Ďalšie štyri dni môže trvať jej „nahodenie“ do bežnej prevádzky," vysvetľuje český ekonóm Trinity bank Lukáš Kovanda.

Mapa plynových trás v Európe - hlavné prúdy. Foto: SITA
rusko vojna mapa plyn dovoz potrubia plynovody Mapa plynových trás v Európe - hlavné prúdy.

Pôvodne bolo v pláne prepravovať turbínu loďou, napokon však bola zvolená letecká doprava. Ďalej bude turbína prepravovaná trajektom a po súši cez Helsinki do Ruska. Kompresorová stanica Portovaja sa nachádza pri obci Torfianovka ležiacej v Leningradskej oblasti a asi 20 kilometrov od hranice s Fínskom.

Video
Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac 145. deň: Zelenského hnevá turbína pre Nord Stream: Ak porušíte sankcie teraz, porušíte ich aj potom

S prihliadnutím na čas potrebný na inštaláciu turbíny na kompresorovej stanici Portovaja by teda mala byť plynová kompresorová jednotka pripravená na čerpanie plynu do Nord Streamu začiatkom augusta.

Denník Kommersant napísal, že ruská plynárenská spoločnosť Gazprom zatiaľ nepotvrdila, že zvýši prietok cez Nord Stream, keď dostane opravenú turbínu.

Gazprom podľa ruského denníka vysvetlil, že čaká, kým Siemens zdokumentuje možnosť vrátenia opravených turbín pre Nord Stream do Ruska, ako aj ďalšie plnenie záväzkov na ich opravu a údržbu.

Gazprom 16. júna znížil úroveň dodávok cez plynovod Nord Stream na 40 percent nominálnej kapacity, pričom sa odvolal aj na problémy s opravou a dodávkou plynových turbín do stanice Portovaja.

Rusko Gazprom Poľsko plyn dodávky uarus Čítajte viac Situácia je kritická, Putin znižuje dodávky plynu. Používa ho ako zbraň a snaží sa rozbiť EÚ

Kommersant pripomenul, že v tom čase nebolo možné vyviezť jednu turbínu z Montrealu, kde sa opravovala, keďže kanadské úrady uvalili na Gazprom sankcie a zakázali vrátenie zariadení do Ruskej federácie.

Turbína sa stala predmetom sporu medzi Nemeckom a Ukrajinou. Kyjev vyzval Kanadu, aby si turbínu nechala, a deklaroval, že jej vrátenie by bolo porušením sankcií uvalených na Moskvu.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Nord Stream #vojna na Ukrajine