V Česku je nový subvariant omikronu. Prekonanie nákazy proti nemu nepomáha

V Česku sa objavil prvý prípad nákazy variantom BA.2.76, ktorý má blízko k subvariantu omikronu s neoficiálnym názvom kentaur. Imunita získaná po prekonaní ochorenia COVID-19 by proti tomuto subvariantu nemala stačiť. TASR o tom informuje na základe pondelkovej správy portálu TN.cz českej televízie Nova.

18.07.2022 12:15 , aktualizované: 18:52
debata (78)

„Subvariant BA.2.76 sa, podobne ako kentaur s označením BA.2.75, zaraďuje do rodiny mutácií, ktorých vývoj pokladáme za dobré sledovať. Tento subvariant s označením kentaur už Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) zaradilo medzi takzvané varianty záujmu,“ upozornila v pondelkovej tlačovej správe vedúca českého Národného referenčného laboratória (NRL) pre chrípku a nechrípkové respiračné vírusové ochorenia Helena Jiřincová.

NRL potvrdilo prvý prípad nákazy subvariantom BA.2.76 celoge­nómovou sekvenciou. „Podľa dostupných informácií zo zahraničia by BA.2.76, ktorý ešte nemá vlastné pomenovanie, mohol podobne ako kentaur patriť do skupiny, ktorá dobre uniká protilátkam neutralizujúcim koronavírus. To znamená, že proti nemu nie je dostatočná imunita po prekonaní ochorenia, a to ani po infekcii omikronom, predovšetkým variantom BA.1,“ uviedla podľa TN.cz Jiřincová.

Spustili očkovanie štvrtou dávkou

Český imunológ Václav Hořejší v pondelok pre Rádio Impuls povedal, že očkovanie je účinné aj proti novým subvariantom omikronu. Ľudia by sa podľa neho mali dať očkovať. Štvrtú dávku odporúča prevažne ľuďom vo veku nad 40 rokov. „Zdraví tridsiatnici a štyridsiatnici majú desaťkrát menšie riziko vážneho priebehu ochorenia alebo úmrtia,“ vyhlásil.

Ako skôr počas dňa informovalo ministerstvo zdravotníctva ČR, v Česku sa od pondelka začína očkovať štvrtou, posilňujúcou, dávkou vakcíny proti infekčnej chorobe COVID-19. Druhá posilňovacia dávka vakcíny proti koronavírusu je v podstate štvrtým očkovaním v rámci tejto schémy a je dostupná pre všetkých záujemcov nad 18 rokov, ktorým od podania tretej dávky vakcíny uplynuli aspoň štyri mesiace, uviedlo ministerstvo, z ktorého vyhlásenia citovala agentúra DPA.

koronavírus očkovanie  vakcína Čítajte viac EÚ odporúča druhú posilňujúcu dávku proticovidovej vakcíny pre ľudí nad 60 rokov

Štvrtú dávku môžu ľudia dostať v očkovacích centrách a niektorých nemocniciach a neskôr u všeobecných lekárov. K dispozícii bude vakcína spoločností Pfizer alebo Moderna, informoval web Novinky.cz. Na štvrtú dávku môžu ľudia zatiaľ prísť bez registrácie, ministerstvo zdravotníctva spustí rezervačný systém 15. augusta.

Minister zdravotníctva Vlastimil Válek vyzval na očkovanie najmä osoby staršie ako 60 rokov a ľudí z tzv. rizikových skupín. Zdôraznil však, že očkovanie je úplne dobrovoľné.

DPA pripomenula, že minulý týždeň dve agentúry EÚ – Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) a Európska lieková agentúra (EMA) – vyzvali členské štáty, aby pristúpili k očkovaniu druhou posilňujúcou dávkou vakcíny proti covidu.

DPA dodala, že v Česku v poslednom čase badať zvýšenie počtu infikovaných koronavírusom SARS-CoV-2: podľa bilancie zverejnenej v pondelok za posledných sedem dní pripadá na 100 000 obyvateľov 101 nakazených.

Obmedzenia zavedené na potlačenie pandémie covidu boli v ČR zrušené v máji. Predseda vlády ČR Petr Fiala nedávno uviedol, že nové opatrenia sú nateraz zbytočné, keďže nemocniciam v súčasnosti nehrozí preťaženie.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #koronavírus #očkovanie proti covidu