V Budapešti demonštrovali kuriéri z rozvozu jedla, zablokovali most

Demonštranti protestujúci proti rušeniu daňových výhod pre drobných podnikateľov a proti zdražovaniu služieb pre domácnosti, vrátane cien plynu a elektriny, dnes ráno zablokovali Margitin most (Margit híd) cez Dunaj v Budapešti, uviedla agentúra MTI.

18.07.2022 12:41
protest Foto:
Balazs Gernyi, organizátor protivládneho protestu, hovorí počas demonštrácie v Budapešti v Maďarsku v pondelok 18. júla 2022.
debata (9)

Proti úsporným opatreniam vlády premiéra Viktora Orbána sa v maďarskej metropole protestovalo aj v predchádzajúcich dňoch. Dnešný protest je ale podľa MTI záležitosťou hlavne kuriérov zo firiem zaoberajúcich sa rozvozom jedla.

„Niekoľko stoviek demonštrantov, ktorí prevažne prišli na bicykloch a skútroch a v tričkách a s batohmi spoločností rozvážajúcich jedlo, najprv zablokovali príjazdové pruhy a neskôr celý most zo strany Pešti,“ uviedol spravodajca agentúry z miesta. Polícia odklonila automobilovú dopravu. Most naďalej môžu používať peší a cyklisti.

V sobotu v Budapešti piaty deň pokračovali demonštrácie proti daňovej politike vlády. Výzvu bývalého opozičného lídra Pétera Márkiho-Zaya na protestnú akciu v centre metropoly podľa organizátorov vypočulo vyše 6 000 ľudí.

summit EÚ, Viktor Orbán Čítajte viac Maďarsko vyhlásilo stav energetickej núdze, zakázalo vývoz zdrojov energie

Protesty už niekoľko dní ochromujú dopravu v centre metropoly.

Vláda odôvodňuje zmeny týkajúce sa paušálnej dane pre živnostníkov a malých podnikateľov snahou obmedziť zneužívanie zo strany zamestnávateľov, ktorí nútia svojich zamestnancov pracovať ako živnostníci, aby si tak znížili náklady. Daňovníci v systéme platia paušálnu mesačnú daň 50 000 forintov (asi 123 eur).

Nacionalista Orbán čelí zatiaľ najťažšej výzve od svojho nástupu k moci v roku 2010, poznamenala v sobotu agentúra Reuters. Inflácia v stredoeurópskej krajine podľa nej dosiahla najvyššiu úroveň za posledné dve desaťročia, forint spadol na rekordne nízku úroveň a prístup k peniazom z fondov Európskej únie je kvôli sporu o demokratické štandardy neistý.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Budapešť #demonštrácia