Niektorí ruskí vojaci údajne vtrhli na Ukrajinu s mapou z roku 1969

Ukrajinská tajná služba SBU tvrdí, že niektorí ruskí vojaci vtrhli na Ukrajinu počas súčasnej invázie s mapami z roku 1969. Od roku vydania máp sa viaceré miesta na Ukrajine pritom zmenili.

18.07.2022 18:05
debata (30)

Na kartografickom vyobrazení, ktoré podľa SBU používali ruskí vojaci pri bojoch na východe Ukrajiny, napríklad nebola vyznačená ani hranica medzi Ukrajinou a Ruskom, ktoré vtedy bol súčasťou Sovietskeho zväzu.

Služba spresnila, že staré mapy našla v Charkovskej oblasti na miestach, ktoré počas súčasnej invázie získali Rusi pod svoju kontrolu. Mapu starú 53 rokov konkrétne podľa SBU používal napríklad prápor ruskej 138. motostreleckej brigády. SBU pripojila pre porovnanie aktuálnu mapu služby Google Maps. Rovnako zverejnila aj fotografiu nájdenej mapy, na ktorej je vidieť nápis „vydanie 1969“.

Na mapách napríklad chýba rozľahlé charkovské sídlisko Saltivka, ktoré sa stavalo od začiatku 70. rokov. Práve Saltivka vo februári a marci niekoľkokrát čelila ostreľovaniu, uviedla ruská redakcia BBC. Mapy nezachytávajú ani Travjanskú a Muromskú vodnú nádrž, ktoré vznikli v Charkovskej oblasti v 70. rokoch. Hranicu medzi Ukrajinou a Ruskom niekto na mapu doplnil prepisovačom, pretože v roku 1969, keď Ukrajina a Rusko patrili do Sovietskeho zväzu, vôbec nebola vyznačená.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vojaci #Ukrajina #Mapy #vojna na Ukrajine