Kybernetický útok vyradil webstránky albánskej vlády a verejných inštitúcií

Albánska vláda v pondelok oznámila, že jej oficiálna webová stránka, ako aj portály verejných inštitúcií boli po kybernetickom útoku nedostupné.

18.07.2022 20:08
Kyberbezpečnosť / Ransomware / Hacker / Heker /... Foto: ,
debata

Vo vyhlásení sa uvádza, že „veľký a komplexný“ kybernetický útok sa začal v piatok popoludní. Začalo sa to ako ransomvérový útok, pri ktorom sa neznámi hackeri pokúsili zasiahnuť kritické systémy s cieľom znefunkčniť ich, uviedla ďalej vláda.

„Metóda, ktorú použili, bola identická s minuloročnými útokmi v medzinárodnom kybernetickom priestore,“ uviedla vláda. Vtedajšie útoky zasiahli ciele na Ukrajine, v Nemecku, Litve, na Malte, v Holandsku a Belgicku.

Včasné odhalenie umožnilo vypnúť kritickú vládnu infraštruktúru, pričom všetky systémy sú „zálohované a zabezpečené“, uvádza sa ďalej vo vyhlásení. Albánske úrady podľa vlády spolupracujú s odborníkmi zo spoločností Microsoft a Jones Group International, aby situáciu vyriešili „a vrátili ju späť do normálu“.

Zablokovanie verejných služieb sa dotklo mnohých jednotlivcov a firiem. Ministerstvo vnútra uviedlo, že hlavné štátne úrady budú služby dočasne ponúkať vo svojich sídlach.

Albánsko je členom NATO od roku 2009 a očakáva, že čoskoro začne rokovania o plnom členstve v Európskej únii. Krajina je v posledných dvoch rokoch aj dočasným členom Bezpečnostnej rady OSN.

Hacker Čítajte viac Proruskí hackeri zo skupiny Killnet ohrozujú celý svet. Útočia na vládne inštitúcie
debata chyba
Viac na túto tému: #Albánsko #kybernetický útok