Španielsky premiér Sanchéz: Zmena klímy je zabijak

Veľké lesné požiare v pondelok stále vyčíňali v Španielsku a Portugalsku, pričom 22 ich horelo v Španielsku a ďalších päť sa nedarilo lokalizovať v Portugalsku.

18.07.2022 21:05
Pedro Sánchez Foto: ,
Španielsky premiér Pedro Sánchez
debata (3)

Španielska meteorologická služba AEMET predpovedala, že teploty budú od utorka klesať, denné teploty však dovtedy dosahovali až 45 stupňov Celzia.

V Španielsku zaznamenali najhoršie horúčavy v regiónoch Extremadura na juhozápade, Galícia na severozápade, Kastília a León v strednej časti krajiny, ako aj v Katalánsku na severovýchode. Cez víkend zahynul v plameňoch pri výkone služby hasič a v obci Losacio v regióne Kastília a León našli zhorené telo pastiera.

„Zmena klímy je zabijak,“ povedal španielsky premiér Pedro Sánchez pri návšteve Extremadury. „Zabíja ľudí, ale takisto zabíja náš ekosystém, našu biodiverzitu. A ničí najcennejší majetok našej spoločnosti, vaše domovy, vaše podniky, vaše hospodárske zvieratá,“ dodal premiér.

Lesné požiare v Španielsku rozdúchavané silným vetrom zničili za desať dní približne 25-tisíc hektárov lesov, pričom v susednom Portugalsku za týždeň zhorelo asi 30-tisíc hektárov. Domy a podniky sa tam tiež premenili na popol a dym.

požiar Čítajte viac Horúčavy sužujú Európu, požiare majú v Španielsku dve obete. Plamene pustošia Krétu
3 debata chyba
Viac na túto tému: #klimatická zmena #Pedro Sanchéz