146. deň: Kyjev chváli západné zbrane, vyrovnávajú sily. Poliaci žiadajú zvýšiť tlak na Moskvu

Podľa Volodymyra Zelenského je ukrajinská armáda vďaka novým západným zbraniam schopná "spôsobiť významné logistické straty okupantom".

19.07.2022 05:55 , aktualizované: 22:49
Ukrajina, Kyjev, pohreb Foto: ,
Vojaci na pohrebe spolubojovníka s krycím menom Fanat, ktorého zabili ruskí vojaci počas bojov. Katedrála sv. Michala v Kyjeve na Ukrajine, v pondelok 18. júla 2022.
debata (425)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 146. deň
  • Ruské bombardovanie Odesy si vyžiadalo 6 zranených vrátane detí
  • Pri incidente v jadrovej elektrárni Enerhodar zahynulo a zranilo sa viacero Rusov
  • Moskva láka prémiami dobrovoľníkov bojovať na Ukrajine
  • Zelenskyj prepustil 28 zamestnancov tajnej služby SBU

VIDEO: Takto Briti učia bojovať ukrajinských dobrovoľníkov.

Video
Výstavba nového bytového domu, ktorý s podporou...
Výstavba nového bytového domu, ktorý s podporou...
+13Výstavba nového bytového domu, ktorý s podporou...

22:49 Spojené štáty v utorok obvinili Rusko, že pokračuje v plánoch na anektovanie ďalšieho ukrajinského územia. „Rusko už kladie základy pre anektovanie ukrajinského územia, ktoré má pod kontrolou, a je to nezakryté, priame porušenie suverenity Ukrajiny,“ povedal novinárom vo Washingtone hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

„Rusko už dosadzuje (do úradov) neoprávnených predstaviteľov v tých oblastiach Ukrajiny, ktoré má pod kontrolou,“ dodal Kirby. (afp, tasr)

22:37 Americký prezident Joe Biden so svojou manželkou Jill Bidenovou v utorok privítali v Bielom dome prvú dámu Ukrajiny Olenu Zelenskú. Biely dom uviedol, že Bidenová a Zelenská „diskutovali o pokračujúcej podpore Spojených štátov pre Ukrajinu a jej ľudu pri obrane demokracie a pri vyrovnávaní sa s významnými ľudskými dôsledkami ruskej vojny, ktoré budú pociťovať v nasledujúcich rokoch“.

Prvé dámy tiež hovorili o spôsoboch, ako voči Rusku vyvodiť zodpovednosť za vojnové zločiny, píše sa vo vyhlásení.

Zelenská sa po rozhovore s Bidenovou stretne s druhým džentlmenom Spojených štátov Douglasom Emhoffom (manžel viceprezidentky USA Kamaly Harrisovej), americkou veľvyslankyňou pri OSN Lindou Thomasovou Greenfieldovou a ďalšími americkými vládnymi predstaviteľmi. Prvá dáma Ukrajiny sa v pondelok strela so šéfom amerického rezortu diplomacie Antonym Blinkenom. V stredu vystúpi s prejavom pred členmi oboch komôr Kongresu Spojených štátov v Kapitole. (tasr, theguardian.com)

21:01 Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov v utorok požiadal Západ o „drastické“ zvýšenie dodávok mobilných raketových systémov, ktoré by Kyjevu umožnili protiofenzívu proti ruským inváznym jednotkám. „Tieto systémy nám (doteraz) umožnili zničiť približne 30 veliteľských pozícií a skladov munície,“ povedal Reznikov v online prejave na pôde Atlantickej rady, think-tanku so sídlom vo Washingtone.

„Výrazne to spomalilo ruský postup a dramaticky znížilo intenzitu ich delostreleckého ostreľovania. Takže to funguje. Sme vďační našim partnerom,“ uviedol. Dodal však, že Ukrajina potrebuje oveľa viac raketových systémov, pričom dĺžku ukrajinsko-ruskej hranice prirovnal k vzdialenosti od Barcelony po Varšavu.

„Štít Európy na Ukrajine meria rovnako – 2 500 kilometrov agresívnej frontovej línie s nepriateľom. Na účinnú protiofenzívu by sme potrebovali aspoň 100 (raketových systémov). To by mohlo zmeniť hru na bojisku“ povedal Reznikov.

Spojené štáty dodali Kyjevu od polovice júna osem jednotiek salvových raketometov HIMARS. Tento raketový systém dokáže so súčasnou muníciou zasahovať ciele až do 80 kilometrov, čo je výrazne viac ako doposiaľ dokázala ukrajinská armáda. Reznikov preto požiadal aj o rakety s doletom 100 až 150 kilometrov, čím by ukrajinská armáda odrezala ruské jednotky od podpory zo zázemia.

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena odmietla Kyjevu dodať muníciu s dlhším dostrelom, pretože sa obáva, že by ich použil aj proti cieľom na ruskom území. (tasr, afp)

20:10 Nie všetky otázky súvisiace s vývozom ukrajinského obilia sa podarilo vyriešiť, ale je dobre, že sa vec dala do pohybu, povedal v utorok ruský prezident Vladimír Putin na schôdzke so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom v Teheráne. Erdoganovi Putin poďakoval za pomoc pri sprostredkovaní rokovaní o vývoze obilia z Ukrajiny cez Čierne more.

„Vďaka vášmu sprostredkovaniu sme sa posunuli vpred. Nie všetky otázky sú pravda vyriešené, ale samo o sebe už je dobré to, že vidíme posun,“ povedal Putin.

Erdogan vyhlásil, že pozícia, ktorú zaujala ruská strana vo veci vývozu obilia z Ukrajiny počas skorších rokovaní v Istanbule, bola „veľmi konštruktívna“, a Putinovi tiež poďakoval. (interfax, tass, čtk)

19:54 V okupovanom Mariuopole a jeho blízkom okolí držia Rusi ďalej viac ako 10-tisíc miestnych obyvateľov vo filtračných centrách, povedal v utorok na tlačovej konferencii ukrajinský starosta mesta Vadym Bojčenko. V ruskom zajatí v týchto centrách sú podľa neho aj mnohí vojaci a zamestnanci mestskej správy.

V jednom z centier je bezmála 2-tisíc mužov, tvrdí Bojčenko. Podľa neho by sa ich mohli Rusi pokúsiť vyslať do bojov.

„Vieme, prečo to robia. Oznámili, že niekedy v septembri budú rozdávať dokumenty, ktorým hovoria ruské pasy. A to je priamy lístok na front,“ citovala Bojčenka Ukrajinská pravda.

Filtračnými centrami musia prejsť Ukrajinci, ktorí odchádzajú z miest obsadených ruskými vojskami alebo sú odtiaľ evakuovaní. Pomocou tohto systému sa Rusi zrejme snažia identifikovať osoby, ktoré bojovali na ukrajinskej strane alebo majú väzby na ukrajinské úrady či pluk Azov, ktorý sa preslávil obranou Mariuopolu. (čtk, pravda.com.ua)

18:50 Na Ukrajine zavládne mier iba za podmienok Ruska. V utorok to uviedol podpredseda Ruskej bezpečnostnej rady a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev. „Rusko dosiahne všetky svoje ciele. Bude mier – za našich podmienok,“ napísal Medvedev v príspevku na sociálnej sieti Telegram.

Dmitrij Medvedev Čítajte viac Medvedev: Mier na Ukrajine bude iba za našich podmienok

18:17 Ukrajina sa v utorok stala pridruženým členom Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA). Obe strany zdôraznili, že užšia spolupráca pomôže Európe čeliť očakávanej ťažkej zime vzhľadom na energetickú krízu súvisiacu s ruskou vojnou na Ukrajine.

„Som presvedčený, že tohtoročná zima sa stane historickým testom európskej solidarity,“ uviedol výkonný riaditeľ IEA Fatih Birol v poľskom hlavnom meste Varšava, kde spolu s ukrajinským ministrom energetiky Hermanom Haluščenkom podpísal dokumenty o pridružení Ukrajiny k IEA.

Ukrajina sa stala jedenástou pridruženou krajinou IEA. Pripojila sa tak k Argentíne, Brazílii, Číne, Egyptu, Indii, Indonézii, Maroku, Singapuru, Južnej Afrike a Thajsku. IEA má 31 riadnych členov, medzi ktorými sú najväčšie ekonomiky sveta vrátane USA, Veľkej Británie, Nemecka, Francúzska a Japonska, ale aj Slovensko a Česko.

Pridruženie k IEA umožní Ukrajine s organizáciou užšie spolupracovať pri zdieľaní údajov, analýz a najlepšej praxe a tiež pri manažovaní dopytu po energii.

17:00 Zle ste ma pochopili. Toto odkazuje americký exminister zahraničných vecí Henry Kissinger kritikom. Slávny diplomat v máji na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose povedal, že by bolo dobré, keby sa rokovania medzi Moskvou a Kyjevom začali do dvoch mesiacov. Tvrdil, že ak by sa Ukrajina usilovala získať späť územia okupované pred 24. februárom, teda Krym a časti Donbasu, už by to bola nová vojna proti Rusku.

Henry Kissinger Čítajte viac Kissinger: Netvrdím, že Ukrajina sa má vzdať územia. Čo by spravil s vojnou?

15:53 Ukrajina a Rusko si vymenili niekoľko desiatok mŕtvych tiel svojich vojakov. TASR správu prevzala v utorok z agentúry DPA.

Každá zo strán odovzdala nepriateľovi 45 tiel. Výmena sa uskutočnila medzi obcami Vasylivka a Kamjanske v Záporožskej oblasti podľa štandardov Ženevských konvencií bez uvedenia bližších podrobností. DPA sa odvoláva na ruskú agentúru Ria Novosti, ktorej výmenu potvrdil príslušník ruskej okupačnej správy v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny.

14:52 Ruské sily sa v ostatných dňoch pokúsili o niekoľko útokov na mesto Avdijivka severne od Donecka, ale ukrajinské jednotky udržali svoje pozície. Informuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na lokálneho vojenského veliteľa Vitalija Barabaša.

„Niekoľko dní po sebe sa nepriateľ pokúša uskutočniť útok v našom smere na Avdijivku. Všetky ich pokusy sú však neúspešné,“ poznamenal Barabaš a dodal, že ruské tvrdenia o obsadení dedín v tejto oblasti boli „falošné“. „Pred niekoľkými dňami vykonali v tomto smere veľmi vážne útočné akcie a ako uviedol generálny štáb, mali určitý úspech, ale netrvalo to dlho, pretože do večera boli naše pozície vybojované späť,“ dodal Barabaš.

Ruskí vojaci podľa neho pri Avdijivke prišli o štyri tanky a rovnaký počet vozidiel, pričom zahynulo približne 40 Rusov. Dodal, že na ukrajinskej strane prišli o život štyria vojaci a zhruba 30 utrpelo zranenia. CNN podotýka, že nemôže nezávisle overiť straty ani jednej zo strán konfliktu.

Barabaš pochválil americké systémy HIMARS a húfnice M777: „Vidíme ich pozitívny prínos.“ Varoval však, že sily podporované Ruskom zhromaždili za ostatných osem rokov značné množstvo munície v samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republike. „Chvíľu potrvá, kým sa im minie,“ povedal Barabaš.

14:11 Ukrajinský parlament dnes schválil odvolanie generálnej prokurátorky Iryny Venediktovovej a šéfa tajnej služby SBU Ivana Bakanova. Návrh odvolania poslancom zaslal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informoval ruskojazyčný server BBC. Venediktovová zostane v tíme okolo Zelenského, len na inej pozícii, uviedol šéf poslaneckého klubu vládnej strany Davyd Arachamija. O ďalšom osude Bakanova nie sú zatiaľ k dispozícii informácie.

„Chcel by som všetkým pripomenúť, že Iryna bola od prvých dní súčasťou nášho tímu,“ napísal na sociálnej sieti telegram Arachamija a vyzval, aby sa o dôvode jej odchodu z čela prokuratúry nešírili špekulácie.

Zelenského kancelária v pondelok upresnila správy ukrajinských médií a informovala, že Venediktovová aj Bakanov sú postavení mimo služby. Ukrajinský prezident uviedol, že na Ruskom okupovanom území Ukrajiny pracuje proti záujmom štátu vyše 60 pracovníkov SBU a prokuratúry, čo vyvoláva otázky ohľadom práce „príslušných predstaviteľov“.

13:27 V Zakarpatskej oblasti na východe Ukrajiny, ktorá susedí so Slovenskom, odsúdili na sedem rokov odňatia slobody sabotéra, ktorý v médiách a na sociálnych sieťach šíril falošné správy a spolupracoval s ruskou Federálnou bezpečnostnou službou (FSB). Referuje o tom web Ukrajinská pravda.

Muža zadržali v marci príslušníci Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) pre podozrenie zo spolupráce s ruskými špeciálnymi službami pri vykonávaní sabotáže. V médiách šíril nepravdivé správy či kritizoval tých, ktorí sa snažili evakuovať svoje rodiny do iných oblastí Ukrajiny alebo do zahraničia. Okrem toho šíril názory, že údajné deštruktívne činy ukrajinských úradov vedú k rabovaniu a smrti vojakov.

Prokurátor preukázal, že muž za svoju činnosť pravidelne dostával peniaze. Tie si ukladal na bankový účet spolubývajúceho, ktorý bol tiež odsúdený.

13:20 Ruské jednotky zasiahli v utorok centrum ukrajinského mesta Kramatorsk, pričom odtiaľ hlásia najmenej jednu obeť. Referuje o tom web Ukrajinská pravda. Podľa starostu mesta Oleksandra Hončarenka na mieste už zasahujú špecialisti na výbušniny a záchranári. Šéf vojenskej samosprávy Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko informoval, že raketa zasiahla obytný dom, v ktorom horí viacero požiarov.

12:48 Počet obetí minulotýždňového štvrtkového raketového útoku na ukrajinské mesto Vinnycia stúpol na 25. Ako informuje web Ukrajinská pravda, najnovšou obeťou je lekárka, ktorá bola na klinike v čase, keď nastal útok. „Tri deti zostali bez matky,“ povedal gubernátor Vinnyckej oblasti Serhij Borzov.

Útok si okrem spomenutého počtu obetí, medzi ktorými boli aj deti, vyžiadal i viac ako 200 zranených. Útok bol podľa prezidenta Volodymyra Zelenského zameraný na terorizovanie civilistov a vyzval medzinárodnú komunitu, aby uznala Rusko za teroristický štát.

Samotní Rusi tvrdili, že útok bol namierený na vojenský objekt v čase, keď sa v ňom konalo stretnutie velenia ukrajinských vzdušných síl so zástupcami zahraničných dodávateľov zbraní, pričom celkovo ponúkli tri rôzne verzie na ospravedlnenie svojho útoku.

12:20 Rusko sa na Ukrajine snaží udržať efektívnu útočnú bojovú silu, pričom tento problém je čoraz naliehavejší. V najnovšej správe to na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedlo britské ministerstvo obrany.

Podľa Britov čelí Rusko dileme, či poslať svoje zálohy do Donbasu na východe Ukrajiny alebo do južnej Chersonskej oblasti, kde môže Ukrajina uskutočniť mohutnú protiofenzívu. Tempo postupu Ruska v Donbase podľa Britov bude pravdepodobne veľmi pomalé pre nedostatok vojakov.

11:25 Prvých 28 starších amerických tankov Abrams dorazilo do výcvikového strediska poľskej armády, kde čoskoro začne príprava poľských tankistov, oznámil dnes poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. Poľská armáda podľa neho ešte tento rok očakáva aj americký protiraketový systém Patriot a turecké bojové drony Bayraktar, ktoré sa osvedčili v bojoch na Ukrajine proti ruskej invázii. Poľsko sa obáva, aby sa po Ukrajine nestalo budúcim terčom ruskej agresie.

„Poľsko bude disponovať modernou, mocnou silou, aby odstrašilo agresora,“ napísal na twitteri Blaszczak.

Poľsko začiatkom apríla podpísalo s USA dohodu o kúpe 250 tankov M1A2 Abrams v najnovšej verzii SEPv3.

Rovnako v apríli Varšava poskytla Kyjevu viac ako 240 tankov T-72 sovietskej konštrukcie. Minulý týždeň Blaszczak informoval, že výzbroj poľskej armády medzitým doplní 116 starších tankov Abrams, odkúpených od USA, aby vyplnili medzeru po odovzdaní tankov T-72 Ukrajine. Staršie americké tanky boli podľa ministra kúpené za veľmi výhodných podmienok, Poľsko podľa neho v podstate platí za uvedenie zakonzervovaných strojov do prevádzky. Minister v pondelok uviedol, že prvých sedem tankov dorazilo do Poľska a že výcvik poľských posádok začne začiatkom augusta.

10:00 Ruské sily podľa denníka Ukrajinska pravda z raketometov Grad ostreľovali Nikopol, kde následne prepuklo niekoľko požiarov. Mesto leží na pravom brehu rieky Dnepr, ľavý breh Rusko okupuje. Úder poškodil obytnú budovu a elektrické vedenie, žiadne obete ukrajinské úrady nehlásili. Podľa Mykolu Lukašuka, gubernátora Dnepropetrovskej oblasti, v ktorej Nikopol leží, zneli v meste poplašné sirény skoro 19 hodín. „To sa nikdy predtým nestalo,“ povedal Lukašuk.

9:55 Na Donbase naďalej pôsobí v podstate šesť samostatných ruských armád, napísalo britské ministerstvo obrany v pravidelnom zhrnutí bojovej situácie. Rusko sa podľa britskej vojenskej rozviedky potýka s nedostatkom vojakov. Tento problém ešte podčiarkuje dilemu, či nasadiť zálohy na Donbase alebo do obrany proti ukrajinským útokom na okupované územie na juhu Ukrajiny.

9:46 Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v pondelok na Slovensko 2 276 ľudí. Z toho bolo 607 mužov, 1248 žien a 421 detí. O dočasné útočisko požiadalo 251 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 3 015 osôb.

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od začiatku vojny na Ukrajine, je 619 812. Celkový počet udelených dočasných útočísk od 1. marca je 86 213. Počet ľudí, ktorí odišli zo Slovenska na Ukrajinu od vypuknutia vojny, je 373 921.

9:16 Odvahu mladého muža ocenil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Bolo to veľmi odvážne. Chcem sa mu za tento čin poďakovať,“ uviedol Zelenskyj.

mariupoľ Čítajte viac Z fotografie z Mariupola s mladíkom zahaleným do ukrajinskej vlajky je virál

8:38 Najmenej šesť ľudí vrátane dieťaťa utrpelo zranenia po tom, čo ruské rakety v noci zasiahli mesto Odesa na juhu Ukrajiny. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na predstaviteľa ukrajinskej armády.

Hovorca odeskej regionálnej vojenskej samosprávy Serhij Bratčuk na Telegrame uviedol, že na mesto bolo z Čierneho mora vypálených sedem riadených striel Kalibr. „Šesť z ruských rakiet sa vyhlo ukrajinskej protivzdušnej obrane a zasiahlo oblasti s civilným obyvateľstvom,“ povedal Bratčuk.

Pri útoku boli zničené tri domy a najmenej dve ďalšie budovy, pričom škody nahlásili aj na niekoľkých ďalších stavbách.

8:00 Rusko sa vo východoukrajinskej Doneckej oblasti sústredí na dobytie miest Siversk a Bachmut, namiesto toho, aby sa zameralo na získanie kontroly nad severnejšie položeným Slovianskom. V analýze to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

V okolí miest Siversk a Bachmut ruské sily podľa analytikov podnikli v pondelok sériu pozemných útokov. Ruská armáda tiež zosilnela postup na Avdijivku v Doneckej oblasti, len niekoľko kilometrov od mesta Doneck, a vykonala niekoľko pozemných útokov pozdĺž frontovej línie.

Siversk je železničným uzlom neďaleko Lysyčanska a Severodonecka; Bachmut je tiež dôležitou dopravnou križovatkou.

Takýto postup Ruska podľa ISW podporuje aj schôdzka ruského ministra obrany Sergeja Šojgua s veliteľom ruského armádneho zoskupenia východ Rustamom Muradovom. Šojgu pri nedávnej inšpekcii na východe Ukrajiny nariadil prioritne ničiť ukrajinské raketové a delostrelecké zbrane ďalekého dosahu.

Muradovove sily operujú v smere Izjum-Sloviansk údajne s cieľom prípadne obsadiť samotný Sloviansk. Je preto zaujímavé, že Šojgu veliteľovi nenariadil, aby uprednostnil obsadzovanie územia pozdĺž tejto osi, podotýka ISW.

7:15 Viacero ľudí zahynulo a najmenej deväť ruských vojakov utrpelo zranenia pri zatiaľ nevysvetlenom pondelňajšom incidente v jadrovej elektrárni v Enerhodare v Zaporižžskej oblasti. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na starostu mesta Dmytra Orlova.

Približne 50-tisícový Enerhodar, v ktorom sa nachádza najväčšia jadrová elektráreň v Európe, okupujú ruské sily už od marca. Orlov, ktorý sa nenachádza v meste, uviedol, že ruskí vojaci „boli urgentne dopravení do mestskej nemocnice so zraneniami rôznej závažnosti. Niektorí boli hospitalizovaní a jeden bol na jednotke intenzívnej starostlivosti“.

„Sú tam aj mŕtvi, ale presné čísla momentálne nevieme uviesť,“ povedal Orlov. Ruská strana zatiaľ neinformovala o tom, čo sa stalo.

7:00 Dobrovoľníkom, ktorí sa zapoja do ruskej „zvláštnej vojenskej operácie“, ako Moskva nazýva svoju inváziu na Ukrajine, petrohradské vojenské náborové úrady ponúkajú prémie za ničenie protivníka. Napríklad za zostrelené lietadlo sľubujú 300 000 rubľov a za likvidáciu čaty vojakov 100 000 rubľov.

Ukrajina, vojna na Ukrajine, Mariupol Čítajte viac Ruské úrady ponúkajú prémie dobrovoľníkom bojujúcim na Ukrajine, píše ruský web

6:40 Zatiaľ čo ruská vojenská agresia na Ukrajine pokračuje 146 dňom, ruský prezident Vladimir Putin ide na svoju prvú známu zahraničnú cestu od invázie mimo postsovietskej krajiny. Navštívi Teherán, kde sa stretne s iránskymi lídrami a tiež so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom. Rokovať majú o vojne v Sýrii a s tureckým prezidentom má šéf Kremľa tiež hovoriť o dohode, ktorej cieľom je obnoviť vývoz ukrajinského obilia cez Čierne more.

6:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ohlásil prepustenie 28 spolupracovníkov Ukrajinskej tajnej služby (SBU). Ide o osoby na rôzne vysokých postoch a v rôznych funkciách, „dôvody sú však podobné: neuspokojivé pracovné výsledky“, povedal Zelenskyj v pondelok neskoro večer vo svojom pravidelnom videoprejave.

Zelenskyj predtým už oznámil suspendovanie šéfa SBU Ivana Bakanova a generálnej prokurátorky Iryny Venediktovovej z ich funkcií.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj z čela tajnej služby suspendoval priateľa z detstva

6:20 Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu podporila vstup Švédska a Fínska do Severoatlantickej aliancie (NATO) rezolúciou, ktorú v pondelok večer odhlasovala v pomere 394 ku 18.

Snemovňa rezolúciou vyjadrila podporu „historickému rozhodnutiu“ Fínska a Švédska a vyzvala všetky členské krajiny NATO, aby prístupové protokoly pre tieto dve škandinávske krajiny urýchlene ratifikovali.

„Fínsko a Švédsko spoločne značne rozšíria kolektívnu obranu NATO a pobaltský región tak bude oveľa bezpečnejší voči ruským útokom,“ uviedol líder demokratickej väčšiny v Snemovni reprezentantov Steny Hoyer.

5:55 Nové západné zbrane umožňujú ukrajinskej armáde vykonávať útoky na ruské logistické zázemie. Vo svojom večernom videu to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa náčelníka ukrajinskej armády Valerija Zalužného sa vďaka novým systémom, ako je americký HIMARS, podarilo stabilizovať situáciu na bojisku, informovala v pondelok stanica CNN. Vďaka novým zbraniam je ukrajinská armáda schopná vykonať presné útoky na muničné sklady, zásoby paliva či kontrolné centrá, tvrdí Kyjev.

Podľa Zelenského je ukrajinská armáda vďaka novým zbraniam schopná „spôsobiť významné logistické straty okupantom“. Vďaka novým zbraňovým systémom sa ukrajinskej armáde darí narúšať logistické dodávky ruskej armády. „Pre ruskú armádu je čoraz ťažšie udržať svoje pozície na dobytom území,“ uviedol Zelenskyj.

Podľa náčelníka ukrajinskej armády Zalužného mali pre ukrajinské sily veľký význam dodávky amerických systémov HIMARS. Tieto systémy podľa neho umožňujú „viesť útoky s chirurgickou presnosťou na nepriateľské kontrolné stanovištia či na sklady zbraní a pohonných látok“, povedal v telefonáte s náčelníkom amerických ozbrojených síl Marekom Milleyom. „Podarilo sa nám stabilizovať situáciu,“ uviedol Zalužnyj. Podľa tajomníka ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksija Danilova sa situácia na bojisku za mesiac zmenila v prospech Ukrajiny, ktorá v niektorých oblastiach vďaka novým zbraniam dokázala vyvážiť ruské sily.

Stanica CNN uviedol, že tento mesiac zaznamenala zhruba 20 útokov na ruské sklady a ciele hlboko za frontovou líniou.

Ukrajina dostala od USA raketové systémy HIMARS a muníciu s doletom až 80 kilometrov. Kyjev ale od Washingtonu chce muníciu s doletom výrazne väčším – až 300 kilometrov. V uplynulých dňoch navyše Ukrajina dostala od Británie raketomety M270.

Americké ministerstvo obrany ohlásilo, že v stredu sa uskutoční ďalšia virtuálna schôdzka krajín, ktoré podporujú Ukrajinu. Prvá takáto schôdzka sa uskutočnila na konci apríla na americkej základni Ramstein v Nemecku. Americký minister obrany Lloyd Austin rokoval v pondelok po telefonáte s ukrajinským ministrom obrany Oleksijom Reznikovom. Ten po telefonáte uviedol, že mu Austin oznámil „veľmi dobré správy“, ktoré zverejní v najbližších dňoch.

5:50 Poľsko požiadalo Európsku úniu, aby v súvislosti s vojnou na Ukrajine uvalila na Rusko prísnejšie sankcie, ktoré by sa vzťahovali na plyn, ropu, banky, služby, informačné technológie a pozemnú i námornú dopravu, informovala agentúra PAP.

Poľský veľvyslanec pri EÚ Andrzej Sados predniesol požiadavky na piatkovom stretnutí veľvyslancov krajín EÚ, ktoré bolo zamerané na diskusiu o najnovších sankčných návrhoch Európskej komisie. Nový sankčný balík okrem iného zakazuje dovoz ruského zlata a obmedzuje vývoz produktov pokročilých technológií do Ruska. Sados spochybnil zákaz dovozu zlata za to, že sa nevzťahoval na zlaté šperky. Vyzval tiež na embargo na ruský skvapalnený zemný plyn a produkty ľahko dostupné aj inde, ako sú oceľové polotovary, bitúmenové zmesi a nábytok, píše PAP.

Poľský veľvyslanec pri EÚ tiež navrhol sankcie voči ruským vojenským spoločnostiam a propagandistickým agentúram a prísnejšie obmedzenia pre ruský energetický sektor, najmä ropovody a plynovody. Poľsko chce tiež prísnejšie finančné sankcie voči Moskve, predovšetkým vylúčenie ďalších ruských bánk z globálneho medzibankového platobného systému SWIFT.

© Autorské práva vyhradené

425 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine