Zničte HIMARS-y, prikazuje Šojgu. Pre Rusov sú postrachom

Ruský minister obrany Sergej Šojgu nariadil ozbrojeným silám, aby sa na okupovanom území zamerali na zničenie ukrajinských raketových a delostreleckých systémov dlhého dosahu. Rozkázal to počas inšpekcie vojenskej skupiny Vostok (Východ). Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany.

20.07.2022 05:30
HIMARS Foto:
Americký salvový raketometný systém HIMARS.
debata (343)

Šojgu prikázal, že na zničenie raketových a delostreleckých systémov dlhého dosahu, ktoré majú Ukrajinci k dispozícii zo Západu, je potrebné nasadiť vysoko presné zbrane.

Podľa spravodajskej agentúry Bloomberg však nie je jasné, či bude mať rozkaz ministra obrany nejaký praktický vplyv. Ruské jednotky sa už mesiace pokúšajú zničiť ukrajinské zbrane v „demilitarizačnej“ kampani, ktorá má však zmiešaný úspech, pretože USA a ich európski spojenci zvýšili dodávky vojenského vybavenia pre vládu v Kyjeve.

VIDEO: Ako strieľa a ničí HIMARS

Video
Pozrite si na videu US Marines, ako funguje HIMARS.

Ukrajina dostala v posledných týždňoch osem vyspelých amerických salvových raketometov s dlhým dosahom HIMARS, ktoré sú schopné zasiahnuť ruské ciele vzdialené až 80 kilometrov. To jej ozbrojeným silám umožňuje ničiť logistické centrá, zásobovacie trasy a sklady munície okupantov hlboko za frontovými líniami a väčšinou mimo dosahu ruského delostrelectva. USA už sľúbili, že pošlú Ukrajine ďalšie štyri HIMARS-y a Británia sa tiež zaviazala dodať raketové systémy dlhého dosahu.

„Systém M142 HIMARS umožňuje odpálenie viacerých presne navádzaných rakiet. USA už poskytli Ukrajine osem systémov a prisľúbili poslať ďalšie štyri, celkovo teda 12 systémov," informovalo minulý piatok americké ministerstvo obrany na svojej webovej stránke.

Ukrajinská vojenská rozviedka uviedla, že stále sleduje pohyb ruských veliteľských stanovíšť a techniky na okupovaných územiach "Nepriateľ vyhodnotil hrozbu a začal premiestňovať svoje sklady ďalej od frontovej línie,“ uviedol Kyjev.

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu vyhlásilo, že zničilo odpaľovacie a nakladacie vozidlo HIMARS v Doneckej oblasti a zasiahlo sklad v Odese s britskými protilodnými strelami Harpoon.

Ukrajinskí predstavitelia tieto tvrdenia nekomentovali a zatiaľ ich nebolo možné nezávisle overiť.
Aj týmito zbraňami pomáha Západ Ukrajine v boji

Ukrajina potrebuje na boj s Ruskom zbrane zo Západu. Prichádzajú húfnice, tanky, protivzdušné systémy či drony.

Fotogaléria
Tank Leopard 2 v akcii počas návštevy nemeckého...
V novembri si prevzala Ukrajina už siedmu z...
+11Americká húfnica M777.

© Autorské práva vyhradené

343 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #dodávky zbraní #Putinova vojna #HIMARS