Irán v deň summitu s Putinom varoval Erdogana pred spustením ofenzívy v Sýrii

Irán v utorok varoval Turecko, že akákoľvek ofenzíva v Sýrii by bola "nepriaznivá" pred trojstranným summitom Iránu, Turecka a Ruska v Teheráne. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

19.07.2022 16:58
Spain NATO Summit Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
debata (8)

Turecký prezident pricestoval do Teheránu v noci. V utorok ho prijal iránsky prezident Ebrahímm Raísí a absolvoval aj rozhovory s najvyšším duchovným vodcom ajatolláhom Alím Chameneím. Ten tureckému prezidentovi povedal, že ofenzíva v Sýrii by uškodila regiónu. Takisto žiadal, aby sa záležitosť vyriešila prostredníctvom dialógu medzi Ankarou, Damaskom, Moskvou a Teheránom.

Kurdskí militanti spôsobujú problémy Iránu i Turecku, povedal Erdogan na spoločnej tlačovej konferencii s iránskym prezidentom. Už v máji preto pohrozil spustením novej ofenzívy v severnej Sýrii, pripomína AFP. Turecko sa takto snaží zaistiť si bezpečnosť na južných hraniciach.

Na summit, ktorý usporadúva Raísí, pricestoval v utorok aj ruský prezident Vladimir Putin. Je to jeho druhá zahraničná cesta od začiatku ruskej invázie na Ukrajine, pripomína AFP.

Blízky východ minulý týždeň navštívil aj americký prezident Joe Biden so zastávkami v Izraeli a Saudskej Arábii. Obe tieto krajiny sú regionálnymi rivalmi Iránu, konštatuje AFP.

Utorňajší summit má doplniť mierové rokovania v kazašskej Astane, ktorých cieľom je ukončiť vojnu v Sýrii. Rozhovory medzi Iránom, Ruskom a Tureckom sa však naposledy uskutočnili v decembri 2019.

Teherán a Moskva podporujú sýrskeho prezidenta Bašára Asada, Turecko podporuje povstalcov bojujúcich proti sýrskej vláde. Putin a Erdogan majú v Teheráne rokovať aj o mechanizme na vývoz obilnín z Ukrajiny, píše AFP s odvolaním sa na zdroj z prostredia Kremľa.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Irán #Turecko #Vladimir Putin #Recep Tayyip Erdogan