Francúzsko naďalej sužujú horúčavy a požiare. V Bretónsku namerali rekordnú teplotu

V západofrancúzskom regióne Bretónsko, kde je zvyčajne v lete chladné a vlhké prostredie, vystúpila teplota vzduchu nad 40 stupňov Celzia, čo je nový teplotný rekord.

19.07.2022 17:31
francúzsko fontána leto horúčavy Foto: ,
Ľudia v Paríži sa chladia vo fontáne
debata (4)

Vlna horúčav v utorok postupuje na severovýchod Francúzska a nahrádza ju chladnejší vzduch z oblasti Atlantiku. Úrady preto zrušili najvyšší (červený) stupeň varovania v 15 departemen­toch, informovala agentúra AFP.

V ďalších desiatkach departementov však naďalej platí druhý (oranžový) stupeň. Teploty na východe a juhu krajiny môžu podľa očakávaní meteorológov vystúpiť na 40 stupňov Celzia a lokálne sa môžu vyskytnúť prudké búrky.

Časti Európy postihla už druhá vlna horúčav za uplynulé týždne. Lesné požiare vo Francúzsku, Grécku, Portugalsku a Španielsku zničili už tisícky hektárov porastov.

Hasič počas lesného požiaru v La Test-de-Buch... Foto: SITA/AP
Francúzsko lesné požiare Hasič počas lesného požiaru v La Test-de-Buch na juhozapáde Francúzska 18. júla 2022.

Hasiči na juhozápade Francúzska sa v utorok ešte stále snažili dostať pod kontrolu dva rozsiahle požiare, ktoré spôsobili rozsiahle škody a prinútili desaťtisíce ľudí opustiť svoje domovy.

V Bretónsku – regióne, ktorý zvyčajne nie je zasiahnutý lesnými požiarmi – stovky hasičov za pomoci špecializovaných vozidiel a lietadiel bojovali s požiarmi v oblasti Finistere.

británia pláž leto horúčavy Čítajte viac V Británii padol teplotný rekord. Namerali tam vyše 40 stupňov

V Španielsku v utorok naďalej zúril viac ako tucet požiarov, a to aj v provincii Zamora ležiacej pri hraniciach s Portugalskom, ktorú už v júni zasiahol obrovský požiar. V krajine v posledných dňoch v dôsledku požiarov zomrelo niekoľko ľudí. V hlavnom meste Madrid zomrel na následky úpalu administratívny pracovník – päťdesiatnik.

V Portugalsku bojovalo s požiarmi v strednej a severnej časti krajiny viac ako 1400 hasičov. Takmer celá krajina je v stave vysokej pohotovosti pred požiarmi – napriek miernemu poklesu teplôt.

Na možné rekordné teploty sa pripravuje aj južná a západná časť Nemecka i Belgicko, píše agentúra Reuters.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #leto #Francúzsko #horúčavy #teplo #lesné požiare