Putin oznámil, že Gazprom si splní záväzky 'v plnom rozsahu'. Ak dostane turbínu

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok oznámil, že plynárenská spoločnosť Gazprom si splní svoje záväzky "v plnom rozsahu". Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

19.07.2022 23:39
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (86)

Putin to povedal v období, keď prudko stúplo napätie medzi Západom a Moskvou za jej inváziu na Ukrajine a Rusko sa musí vyrovnávať s množstvom uvalených západných sankcií.

„Gazprom si plnil, plní si a bude si plniť všetky svoje povinnosti,“ povedal Putin novinárom v iránskom hlavnom meste Teherán po rokovaniach s lídrami Iránu a Turecka. Podľa tlačovej agentúry AP Putin však tiež povedal, že je to chyba Západu, že sa tok ruského zemného plynu k európskym zákazníkom znížil, a varoval, že dodávky môžu slabnúť aj ďalej.

Keď Putin poslal 24. februára inváznych vojakov na Ukrajinu a Západ zareagoval sankciami proti Moskve, Rusko začalo znižovať dodávky zemného plynu do Európy, aby zabránilo krajinám Európskej únie dopĺňať si jeho zásoby – to prinútilo Európsku komisiu pripraviť „plán na rýchle zníženie spotreby zemného plynu“, aby EÚ dokázala zvládnuť nasledujúcu zimu.

Putinove výroky vytvárajú ešte väčší tlak na Európsku úniu, ktorá sa obáva, že Rusko môže zastaviť dodávky plynu, aby spôsobilo v zime v Európe ekonomickú a politickú spúšť.

Putin povedal ruským novinárom v utorok v Teheráne, kde mal rozhovory s lídrami Iránu a Turecka, že ak sa rýchlo nevráti opravená turbína pre kompresorovú stanicu plynovodu Nord Stream 1, množstvo plynu prúdiaceho cez tento plynovod do Nemecka klesne ďalej zo 60 miliónov na 30 miliónov kubických metrov denne, teda približne o jednu pätinu kapacity.

Ruský prezident dodal, že Rusko môže použiť nedávno dokončený plynovod Nord Stream 2, ktorý nikdy nebol uvedený do prevádzky, ale Putin poznamenal, že pôjde iba na polovicu svojej kapacity, pretože zvyšok sa využíva pre domáce potreby.

Ruský líder tiež varoval Západ, že jeho plán zastropovať ceny ruskej ropy, v rámci sankcií uvalených za inváziu na Ukrajine, destabilizuje svetový trh s ropou a spôsobí prudké zvýšenie cien.

Putin sa vysmial zelenej energii v EÚ

Putin sa v Teheráne vyjadril posmešne na adresu Západu, ktorý sa snaží znížiť svoju závislosť od fosílnych palív a prejsť na zelenú energiu.

„Sú to veľkí experti v oblasti netradičných vzťahov a v oblasti energie, rozhodli sa prejsť aj na netradičné druhy energie – slnko a vietor. Oni si sami všetko zatvárajú a potom hľadajú niekoho, koho by mohli za to obviniť – bolo by to na smiech, keby to nebolo smutné,“ povedal Putin.

Lídri EÚ sa v máji dohodli, že do konca tohto roka zastavia väčšinu dovozu ruskej ropy, a to v rámci bezprecedentných sankcií, ktoré uvalili na Moskvu za jej napadnutie Ukrajiny. Únia však odložila zákaz dovozu ruského plynu, pripomenula AFP.

Ruský prezident novinárom v Teheráne tiež povedal, že Západ musí zrušiť obmedzenia uvalené na vývoz ruského obilia. „My zariadime vývoz ukrajinského obilia, ale zároveň vychádzame z faktu, že budú zrušené všetky obmedzenia súvisiace s leteckým exportom ruského obilia,“ uviedol Putin.

Ruská invázia na Ukrajine zastavila dodávky pšenice a ďalších obilnín z Ukrajiny, ktorá patrí medzi ich najväčších vývozcov na svete. To vyvolalo obavy z celosvetového nedostatku potravín.

Ceny obilnín v Afrike, najchudobnejšom kontinente sveta, prudko stúpli práve preto, že klesol vývoz z Ukrajiny. Zvýšenie cien ešte viac zhoršilo dopady vojny a klimatických zmien a spôsobilo obavy zo sociálnych nepokojov.

OSN uviedla, že Afrika čelí „bezprecedentnej“ kríze zapríčinenej vojnou.

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Gazprom #Vladimir Putin