147. deň: Raketomety HIMARS poškodili strategický most cez Dneper. Podľa Putina Kyjev o mier nestojí

Ukrajinské ostreľovanie silno poškodilo Antonivskyj most cez Dneper. Aj britská rozviedka označila most za slabinu ruských vojsk v okupovanej Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. Vo svojej pravidelnej správe tiež uviedla, že ruská ofenzíva na Donbase dosahuje minimálne zisky. Šéf Kremľa vyhlásil, že Kyjev nemá ochotu plniť podmienky "predbežnej mierovej dohody", ktorú podľa neho vyjednávacie strany dosiahli v marci v Istanbule. Kyjev na tieto výroky bezprostredne nereagoval.

20.07.2022 06:00 , aktualizované: 22:27
Irán, Rusko, Turecko, Raísí, Putin, Erdogan, Foto: ,
Zľava ruský prezident Vladimir Putin, iránsky prezident Ebráhím Raísí a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pózujú pred ich stretnutím v Teheráne 19. júla 2022.
debata (375)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 147. deň
  • Rusi opäť ostreľovali ukrajinské mestá a dediny, úrady hlásia mŕtvych aj zranených
  • Pod paľbou bol Nikopol, Charkov či Odesa
  • Na Ukrajinu prišli šéfovia diplomacie Česka a Rakúska. Korčok zrušil účasť kvôli covidu

VIDEO: Takto útočia ruské raketomety Grad (Tornado) na ukrajinské pozície.

Video
Výstavba nového bytového domu, ktorý s podporou...
Výstavba nového bytového domu, ktorý s podporou...
+13Výstavba nového bytového domu, ktorý s podporou...

22:27 Juhoamerické združenie voľného obchodu Mercosur odmietlo požiadavku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby na prebiehajúcom summite tohto združenia online predniesol prejav.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Juhoamerické združenie Mercosur si odmietlo vypočuť príhovor Zelenského

21:13 Východoukrajinský región Donbas ešte Ukrajina nestratila, uviedol predseda zboru náčelníkov štábov amerických ozbrojených síl Mark Milley. „Pýtate sa či je Donbas stratený? Nie, ešte nie je stratený. Ukrajinci nútia Rusov platiť za každý centimeter územia, ktorý získajú,“ povedal Milley.

V Luhanskej oblasti sa podľa jeho slov vedie opotrebovávacia vojna, v ktorej sú vysoké náklady a veľmi nízke zisky. Dodal, že úspechy v bojoch medzi ukrajinskými a ruskými silami v Donbase sa merajú doslova v stovkách metrov. Vojna je tam však podľa neho veľmi intenzívna. „Je to veľmi intenzívne, veľa násilia…veľa obetí na oboch stranách, veľa ničenia obcí a podobne,“ uzavrel predseda zboru náčelníkov štábov amerických ozbrojených síl.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v stredu vyhlásil, že ruské vojenské ciele na Ukrajine sa už nesústreďujú „len“ na jej východe. Zámery Kremľa podľa neho zmenili dodávky západných zbraní pre ukrajinskú armádu.

Varoval, že ak Západ „v bezmocnom hneve alebo v túžbe čo najviac zhoršiť situáciu“ dodá na Ukrajinu ďalšie zbrane s dlhým doletom, napríklad HIMARS, „geografické ciele špeciálnej operácie sa posunú ešte ďalej od jej aktuálnej línie“. (cnn.com, tasr)

19:30 Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská v stredu vystúpila s prejavom pred členmi amerického Kongresu.

Zelenská Čítajte viac Zelenská v americkom Kongrese žiadala ďalšie zbrane pre Ukrajinu

18:45 Štáty Európskej únie zhodli na prijatí nového balíka sankcií proti Rusku za jeho pokračujúcu agresiu voči Ukrajine. Európsky blok zakáže dovoz ruského zlata a ďalej obmedzí vývoz produktov, ktoré môžu byť využiteľné na vojenské účely. Rozšíria tiež postihy proti najväčšej ruskej banke Sberbank. Na sankčný zoznam tiež pribudne päť desiatok ruských občanov a niekoľko firiem.

EÚ Čítajte viac EÚ prijala nový balík sankcií. Zamerala sa na export zlata z Ruska aj Sberbank

17:19 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal brazílskemu náprotivkovi Jairovi Bolsonarovi, že nepodporuje „neutrálny postoj“ Brazílie k vojne na Ukrajine. Informuje o tom spravodajský web CNN.

Zelenskyj povedal brazílskej hlave štátu, že chce „podporu“ od Brazílie. „Nemôžete byť niekde uprostred… Nepodporujem takýto postoj. Povedal som o tom prezidentovi,“ vyhlásil Zelenskyj na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

Bolsonaro sa od začiatku invázie vyhýba odsúdeniu alebo sankcionovaniu Ruska. „Brazílsky prezident mi povedal, že podporuje Ukrajinu, jej suverenitu, ale Brazília zaujíma neutrálny postoj,“ dodal Zelenskyj. (sita)

16:40 Ruského prezidenta Vladimira Putina nechal turecký náprotivok Tayyip Erdogan pred utorkovým rokovaním v Teheráne čakať zhruba 50 sekúnd. Putin zatiaľ nervózne postával pred novinármi.

16:27 Česká republika presviedča svojich partnerov, aby čo viac podporovali Ukrajinu, ktorá sa od februára bráni ruskej ozbrojenej agresii. Novinárom to v Kyjeve povedal český minister zahraničia Jan Lipavský po stretnutí so svojím ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebom. Podľa neho je pomoc Ukrajine vo vlastnom záujme Európy. Účastníci dnešného kyjevského rokovania sa zhodli, že Ukrajina musí vojnu s Ruskom vyhrať a tiež, že musí zvíťaziť demokratický poriadok.

„Podpora Ukrajiny nie je charita, ale pragmatické rozhodnutie,“ zdôraznil Kuleba, podľa ktorého je víťazstvo Ukrajiny vo vlastnom záujme európskych krajín. Podľa Lipavského západné krajiny podcenili „ruské agresívne zámery“ tým, že dlho nechceli vidieť pravú povahu režimu prezidenta Putina. (čtk)

15:09 Traja ľudia vrátane 13-ročného chlapca zomreli v stredu ráno pri ruskom bombardovaní mesta Charkov na severovýchode Ukrajiny. Uviedol to šéf regionálnej vojenskej správy Oleh Synjehubov. „Nanešťastie traja ľudia, a to 13-ročný chlapec, jeden muž a jedna žena, boli zabití pri rannom bombardovaní okresu Saltivskyj v Charkove zo strany okupantov," napísal Synjehubov na komunikačnej platforme Telegram.

„Zranená bola 72-ročná žena," dodal. Synjehubov odporučil obyvateľom Charkova, ktorý bol pred začiatkom ruskej invázie druhým najväčším mestom na Ukrajine, aby von vychádzali len v nevyhnutných prípadoch. Informuje o tom portál cnn.com. (sita)

14:40 Strategický Antonivský most pri Rusmi okupovanom Chersone, ktorý zasiahli ukrajinské sily, bol podľa regionálneho predstaviteľa vážne poškodený. Zničenie mosta by ruskej armáde skomplikovalo zásobovanie svojich síl v regióne v čase čoraz intenzívnejších ukrajinských útokov.

Ako uviedol zástupca šéfa administratívy dosadenej Kremľom v Chersone Kirill Stremousov, ukrajinská armáda zasiahla most 11 raketami. Pre tlačovú agentúru Interfax poznamenal, že 1,4-kilometrový most utrpel vážne škody, ale pre dopravu ho neuzavreli. (sita)

14:05 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že ruské vojenské ciele na Ukrajine sa už nesústreďujú „len“ na východ krajiny. Lavrov dodal, že zámery Kremľa zmenili dodávky západných zbraní pre ukrajinskú armádu. Agentúra AFP vo svojej stredajšej správe citovala z Lavrovovho rozhovoru pre Margaritu Simoňjanovú, šéfredaktorku televízie RT a mediálnej skupiny Rossija segodňa, považovaných za nástroj propagandy Kremľa.

Lavrov v rozhovore upozornil: „Geografia je (teraz) iná. Nejde len o Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku, ale aj o Chersonskú oblasť, Záporožskú oblasť a rad ďalších území“. „Tento proces pokračuje, dôsledne a vytrvalo,“ vyhlásil Lavrov.

Varoval, že ak Západ „v bezmocnom hneve alebo v túžbe čo najviac zhoršiť situáciu“ dodá na Ukrajinu ďalšie zbrane s dlhým doletom, napríklad HIMARS, „geografické ciele špeciálnej operácie sa posunú ešte ďalej od jej aktuálnej línie“.

Lavrov vysvetlil, že Rusko nemôže dovoliť, aby „časť Ukrajiny, ktorú bude ovládať (ukrajinský prezident Volodymyr) Zelenskyj alebo ktokoľvek, kto ho nahradí, mala zbrane, ktoré budú predstavovať priamu hrozbu pre naše územie a územie tých republík, ktoré vyhlásili svoju nezávislosť, a tých, čo chcú samostatne rozhodnúť o svojej budúcnosti“.

13:45 Krajiny Európskej únie by mali kvôli očakávanému výpadku dodávok ruského plynu obmedziť počas nadchádzajúcej vykurovacej sezóny spotrebu plynu o 15 percent. (tas­r)

Energy Europe Pipelines plynovody plyn potrubie Čítajte viac Očakáva sa stav plynovej núdze. Obmedzte spotrebu plynu, navrhuje Európska komisia krajinám EÚ

13:11 Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) v stredu oznámila, že podniká kroky proti neziskovej organizácii Wikimedia Foundation, prevádzkujúcej internetovú encyklopédiu s otvoreným obsahom Wikipedia. Dôvodom je údajné porušenie ruských zákonov zameraných proti šíreniu dezinformácií o vojne na Ukrajine zo strany Wikipedie.

Vo vyhlásení Roskomnadzoru sa uvádza, že na stránkach Wikipedie sa nachádzajú „zakázané materiály vrátane nepravdivých správ o priebehu špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine“. Internetové vyhľadávače v ruštine by preto mali mať podľa Roskomnadzoru povinnosť informovať užívateľov, že Wikipedia porušuje ruské zákony.

Nadácia Wikimedia Foundation sa pred mesiacom odvolala proti verdiktu moskovského súdu, ktorý jej uložil pokutu vo výške piatich miliónov rubľov (89 000 eur) za to, že odmietla odstrániť údajné dezinformácie v ruskojazyčných článkoch na Wikipedii o konflikte na Ukrajine vrátane jarného masakra civilistov v Buči. Do Wikipedie prispievajú dobrovoľníci z celého sveta vo viac než 300 jazykoch. (tasr/reuters)

12:20 Pri svojej ceste na Ukrajinu český minister zahraničia Jan Lipavský navštívil mesto Irpiň a leteckú základňu Hostomeľ, kde mal okrem iného možnosť pozrieť si zničené lietadlo Antonov An-225 Mrija. Obe miesta boli na začiatku ruskej invázie dejiskom prudkých bojov, pri ktorých sa ruské vojská snažili prebiť do ukrajinského hlavného mesta Kyjeva. Lipavský si základňu prezrel spolu s rakúskym kolegom Alexandrom Schallenbergom.

„Tie pocity sú strašné, vidieť to naživo,“ povedal novinárom Lipavský. Podľa starostu mesta Oleksandra Markušyna, ktorý ho sprevádzal, je polovica budov v predtým stotisícovom meste zničená alebo poškodená. (čtk)

10:15 Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v utorok na Slovensko 2 682 ľudí. Z toho bolo 658 mužov, 1 534 žien a 436 detí. O dočasné útočisko požiadalo 128 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo 2 903 osôb.

9:50 Ruské ministerstvo obrany odhalilo meno veliteľa štvrtého zoskupenia ruských vojsk na Ukrajine: zoskupeniu Západ velí generálporučík Andrej Syčevoj, ktorý podľa komuniké podal ministrovi obrany hlásenie o situácii a plnení úloh. Generála po ruskom vpáde na Ukrajinu zaradila Európska únia na svoj sankčný zoznam, poznamenal denník Kommersant.

Tridsaťpäťročný Syčevoj do vlaňajšieho novembra velil 8. gardovej armáde v Južnom vojenskom okruhu. „Na rozdiel od troch ďalších veliteľov zoskupenia ruskej armády na Ukrajine sa priezvisko tohto vojenského veliteľa neobjavovalo v správach,“ poznamenala BBC. Pripomenula, že verejnosť sa najprv dozvedela, že zoskupeniam Stred a Juh velia generáli Alexander Lapin a Sergej Surovikin, v pondelok potom vošlo správa, že zoskupeniu Východ velí generál Rustam Muradov, ktorý bojoval v Čečensku a velil ruskému kontingentu v Náhornom Karabachu.

9:30 Ukrajinské ostreľovanie silno poškodilo Antonivskyj most cez Dneper, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na miestne úrady. Aj britská rozviedka označila most za slabinu ruských vojsk v okupovanej Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny.

Most sa stal opätovne terčom ukrajinského ostreľovania a zasiahlo ho 11 z 12 striel vypálených z raketometov HIMARS, ktoré dodali Spojené štáty, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na miestne okupačné úrady. „Jedenásť zásahov. Most podľa všetkého uzavrieme,“ povedal zástupca náčelníka Rusmi dosadenej oblastnej správy Kirill Stremousov.

9:10 Sýria, ktorá je blízkym spojencom Ruska, oznámila ukončenie diplomatických vzťahov s Ukrajinou. Tento krok zdôvodnila tvrdením, že ide o reakciu na obdobné rozhodnutie Kyjeva.

„Sýrska arabská republika sa rozhodla ukončiť diplomatické vzťahy s Ukrajinou v súlade s princípom reciprocity a v reakcii na rozhodnutie ukrajinskej vlády,“ povedal pre štátnu sýrsku agentúru SANA nemenovaný predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil ukončenie diplomatických vzťahov so Sýriou koncom júna. K takémuto kroku Kyjev pristúpil po tom, ako Damask oficiálne uznal nezávislosť a suverenitu dvoch samozvaných proruských republík na východe Ukrajiny.

8:50 Najmenej dvoch mŕtvych civilistov a deviatich zranených si vyžiadalo nočné ostreľovanie mesta Nikopol na juhu Ukrajiny z ruských raketometov, uviedol na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na miestne úrady. Viac ako tri desiatky rakiet poškodili súkromné domy.

„Ruská horda nekončí s terorom,“ napísal na sociálnej sieti gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko. „Úmyselne ostreľovali z raketometov Grad obytnú štvrť v Nikopole. Vypálili viac ako 30 rakiet,“ dodal.

Rezničenko uviedol, že z deviatich zranených muselo byť šesť hospitalizovaných. „Najmladší zranený má len tri roky. Tri roky! Dieťa spalo doma, keď po ňom ruskí darebáci strieľali z raketometov,“ uviedol.

8:45 Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský prišiel do Kyjeva, kde bude rokovať s vrcholnými ukrajinskými predstaviteľmi. Sprevádza ho šéf rakúskej diplomacie Alexander Schallenberg. Dvojica stredoeurópskych ministrov chce návštevou ukázať podporu Ukrajiny v jej obrane pred ruskou agresiou.

Spolu s Lipavským a Schallenbergom mal do Kyjeva pricestovať aj šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok, ktorý však svoju účasť na poslednú chvíľu zrušil kvôli covidu-19. V takzvanom slavkovskom formáte (S3) trojica ministrov navštívila Ukrajinu začiatkom februára, len dva týždne pred začiatkom ruskej invázie.

8:40 Analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) varovali, že ruský prezident Vladimir Putin by mohol využiť hrozbu použitia jadrových zbraní, aby zabránil ukrajinskej protiofenzíve usilujúcej sa o oslobodenie okupovaných častí Chersonskej, Záporožskej, Doneckej a Luhanskej oblasti. Predchádzajúce ruské náznaky ochoty siahnuť po jadrových zbraniach sa síce ukázali ako prázdne, ISW však upozornil, že sa Ukrajine a jej západným partnerom podstatne zužuje časový rámec pre podporu ukrajinskej protiofenzívy, kým Kremeľ anektuje okupované ukrajinské územia.

Agentúra Unian pripomenula odhady, že na okupovaných územiach by sa mohli konať pripravované referendá o pripojení k Rusku súčasne so septembrovými voľbami v ruských regiónoch.

8:25 Ukrajinský generálny štáb v rannom hlásení uvádza, že ruské sily pri ofenzíve na Bachmut v Donbase ostreľovali okrem iného dedinu Pokrovske, vzdialenú asi päť kilometrov od Bachmutu. To je v rozpore so správami, že Pokrovské ruské jednotky obsadili a zakopávajú sa tam, upozornila stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. Tieto údaje nemožno vo vojnových podmienkach overiť z nezávislých zdrojov.

8:15 Ruské vojská pri ofenzíve v Donbase na východe Ukrajiny dosahujú minimálne zisky, ukrajinské sily naďalej držia obranné línie, uviedlo britské ministerstvo obrany s odvolaním sa na poznatky vojenskej rozviedky.

Britská rozviedka ďalej upozornila na význam Antonivského mosta cez Dneper v okupovanej Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, ktorý podľa utorkových správ zasiahli ukrajinské sily. Zábery zo sociálnych sietí ukázali zjavné poškodenie mostnej vozovky.

„To je vysoko pravdepodobné, že most zostane použiteľný, ale ukazuje to kľúčovú zraniteľnosť ruských síl. Je to jeden z iba dvoch cestných priechodov cez Dneper, ktorými môže Rusko zásobovať alebo sťahovať svoje sily na západ od Dnepra, vrátane mesta Cherson, ktorého držanie je pre Rusko politicky aj symbolicky dôležité. Dolný tok Dnepra predstavuje prirodzenú bariéru, pričom vodná cesta je zvyčajne široká okolo tisíc metrov. Kontrola priechodov cez Dneper sa pravdepodobne stane kľúčovým faktorom pre výsledok bojov v regióne,“ usúdil Londýn.

7:50 Sú neustále v pohybe. Príslušníci ukrajinskej vojenskej mobilnej opravárskej jednotky jazdia pozdĺž frontovej línie na Donbase a reagujú na rádiové hlásenia bojových skupín, či už potrebujú pravidelnú údržbu, rýchlu opravu alebo odstránenie havárie. Mechanici jazdia napríklad k poškodeným pásom tankov T-72 alebo vybitým batériám obrnených transportérov – niekedy ich opravia na mieste, inokedy odtiahnu na náročnejšiu opravu, napísala agentúra Reuters.

vojna na Ukrajine, tank, Donecká oblasť Čítajte viac Reuters: Mobilná ukrajinská jednotka opravuje tanky na počkanie

7:08 Ukrajina musí vyhrať vojnu proti Rusku do začiatku zimy, aby zabránila svojmu susedovi usadiť sa dlhodobo na jej území, povedal vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

„Pre nás je veľmi dôležité, aby vojna nepokračovala aj v zime. Lebo po zime, keď budú mať Rusi ďalší čas na upevnenie pozícií, to bude pre nás určite ťažšie. Je veľmi dôležité nedať im tú možnosť,“ povedal Jermak pre ukrajinský týždenník Novoje vremia.

7:00 Spojené štáty zaradili Rusko na zoznam krajín, ktoré vykazujú „politiku či vzorce“ obchodovania s ľuďmi, nútené práce alebo ktorých ozbrojené zložky či vládou podporované ozbrojené skupiny regrutujú alebo využívajú detských vojakov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na každoročnú správu amerického ministerstva zahraničia o obchodovaní s ľuďmi, ktorá podľa nej po prvý raz obsahovala sekciu „Štátom sponzorovaného obchodovania s ľuďmi“.

Mariupol, Ukrajina Čítajte viac USA umiestnili Rusko na zoznam krajín napomáhajúcich obchodovaniu s ľuďmi

6:42 Hovorca americkej rady pre národnú bezpečnosť John Kirby uviedol, že Spojené štáty v najbližších dňoch oznámia nový balík pomoci ukrajinskej armáde, ktorá zvádza boje s ruskými inváznymi jednotkami na východe svojho územia. Pôjde o 16. takýto balík schválený Kongresom a alokovaný na základe rozhodnutia Bieleho domu. Balík by mal podľa zdrojov, na ktoré sa odvoláva Reuters, zahŕňať americké mobilné raketomety HIMARS a muníciu pre salvové raketové a delostrelecké systémy.

6:00 Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil, že pri Ukrajine nevidí ochotu plniť podmienky „predbežnej mierovej dohody“, ktorú podľa neho vyjednávacie strany dosiahli v marci v Istanbule. Informovala o tom agentúra Reuters. Po svojej návšteve Iránu šéf Kremľa novinárom ďalej povedal, že Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty sa ponúkajú ako prostredníci medzi Kyjevom a Moskvou. Rusko vyslalo svoje invázne jednotky do susednej krajiny pred takmer piatimi mesiacmi.

"Konečný výsledok (…) závisí od ochoty rokujúcich strán realizovať dohody, ktoré sa dosiahli. Dnes vidíme, že kyjevské úrady takúto ochotu nemajú, "uviedol šéf Kremľa na otázku ohľadom možného stretnutia s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Na marcových rokovaniach obe strany predkladali návrhy, ale k prelomu nedošlo, poznamenal Reuters. Zelenskyj vtedy uviedol, že možno veriť len konkrétnemu výsledku rokovaní. Na posledné Putinove výroky ukrajinská vláda bezprostredne nereagovala.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin oznámil, že Gazprom si splní záväzky 'v plnom rozsahu'. Ak dostane turbínu

Ruský prezident sa v utorok v Teheráne stretol okrem iránskych lídrov aj s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, s ktorým prerokoval dohodu, ktorej cieľom je obnoviť cez Čierne more prepravu obilia z Ukrajiny. To je zablokované v prístavoch kvôli Ruskom rozpútanej vojne.

Moskva je pripravená uľahčiť vývoz ukrajinského obilia, ale tiež požaduje, aby boli odstránené zvyšné obmedzenia vývozu ruského obilia, uviedol Putin podľa Reuters. O niečo skôr vyhlásil, že nie všetky otázky súvisiace s vývozom ukrajinského obilia sa podarilo vyriešiť, ale je podľa neho vraj dobre, že sa vec dala do pohybu.

Minulý týždeň o ukrajinskom obilie hovorili v Istanbule delegácie z Ruska, Ukrajiny, Turecka a OSN. Turecký minister obrany Hulusi Akar po rokovaniach vyjadril nádej, že sa v tomto týždni podarí uzavrieť dohodu o námornej preprave tejto plodiny. V ukrajinských prístavoch je kvôli vojne zablokovaných 20 až 25 miliónov ton obilia. Dodávky obilia z Ukrajiny sú pritom kľúčové pre viaceré krajiny na Blízkom východe a v Afrike.

Ukrajina tvrdí, že Rusko čiernomorské prístavy zámerne blokuje a že ukrajinské obilie kradne. Moskva naopak vinu kladie Kyjevu.

375 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine