Bidenova popularita je opätovne na rekordnom minime

Pôsobenie amerického prezidenta Joea Bidena v úrade schvaľuje 36 percent Američanov. Jeho popularita oproti minulému týždňu klesla a vyrovnala sa rekordnému minimu od jeho nástupu do Bieleho domu.

20.07.2022 06:06
Joe Biden Foto:
Joe Biden
debata (2)

Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky spoločnosti Ipsos a agentúry Reuters. Bidenov pracovný výkon sa nepozdáva 59 percentám respondentov. Reuters dáva pokles popularity hlavy štátu do súvislosti s infláciou v Spojených štátoch.

Obľúbenosť demokratického prezidenta sa pohybuje pod 50 percentami od augusta 2021, konštatuje Reuters. V máji Bidenova popularita po prvý raz klesla na rekordne nízku úroveň, keď sa k jeho práci kladne vyslovilo tiež 36 percent opýtaných. Odvtedy sa pohybuje okolo tejto hranice. V prieskume z predchádzajúceho týždňa schvaľovalo Bidenove kroky 39 percent účastníkov sondáže.

Pokles prezidentovej popularity vyvoláva znepokojenie medzi demokratmi, ktorí sa obávajú, že by nespokojnosť Američanov pre nich mohla znamenať v novembrových voľbách stratu väčšiny minimálne v jednej komore Kongresu.

Bidenova obľuba v poslednom čase utrpela prudkým nárastom inflácie, ktorá v júni vzrástla na 40-ročné maximum a dosiahla 9,1 percenta, píše Reuters. K rastu cien pohonných látok prispela ruská invázia na Ukrajine, pričom pandémia COVIDU-19 zbrzdila globálne dodávateľské reťazce.

Súčasná nízka popularita prezidenta sa podľa Reuters blíži k tej, ktorej čelil jeho predchodca v Bielom dome republikán Donald Trump, ktorého obľúbenosť najviac klesla v decembri 2017, a to na 33 percent.

Posledný prieskum Bidenovej popularity bol vykonaný online a zúčastnilo sa ho 1 003 dospelých Američanov naprieč Spojenými štátmi, vrátane 437 demokratov a 377 republikánov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA