USA umiestnili Rusko na zoznam krajín napomáhajúcich obchodovaniu s ľuďmi

Spojené štáty zaradili Rusko na zoznam krajín, ktoré vykazujú "politiku či vzorce" obchodovania s ľuďmi, nútené práce alebo ktorých ozbrojené zložky či vládou podporované ozbrojené skupiny regrutujú alebo využívajú detských vojakov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na každoročnú správu amerického ministerstva zahraničia o obchodovaní s ľuďmi, ktorá podľa nej po prvý raz obsahovala sekciu "Štátom sponzorovaného obchodovania s ľuďmi".

20.07.2022 07:00
Mariupol, Ukrajina Foto: ,
Deti zdravotníkov sa zohrievajú v deke, keď čakajú na svojich rodičov v nemocnici v Mariupole. Ilustračná snímka.
debata (6)

Rusko sa v správe objavuje často v dôsledku invázie na Ukrajine, poznamenal Reuters. „Milióny Ukrajincov museli utiecť zo svojich domovov. Niektorí opustili krajinu úplne, väčšina len s tým, čo mohli zobrať. To ich robí veľmi zraniteľnými voči vykorisťovaniu,“ uviedol minister zahraničia Antony Blinken pri predstavovaní materiálu.

Podľa šéfa americkej diplomacie je v súčasnosti na svete takmer 25 miliónov obetí obchodovania s ľuďmi. Rusko sa v sekcii „Štátom sponzorovaného obchodovania s ľuďmi“ nachádza spoločne napríklad s Afganistanom, Barmou, Kubou, Iránom, Severnou Kóreou alebo Sýriou. Správa tiež obsahuje samostatný zoznam 12 krajín, ktoré podľa USA zamestnávajú alebo regrutujú detských vojakov. Rusko figuruje aj na tejto listine.

Rusko, Ukrajina, vojna Čítajte viac Evakuácia či deportácia? Do Ruska presídlili dva milióny ľudí z Ukrajiny

Dokument bližšie nešpecifikuje, prečo do neho boli jednotlivé štáty zaradené, upozornil Reuters. Kapitoly o jednotlivých krajinách však podľa neho opisujú rozsah obchodovania s ľuďmi v nich a ako sa s tým štáty vyrovnávajú.

V kapitole o Rusku sa okrem iného uvádza, že sa Moskva „aktívne podieľala na nútenej práci“ severokórejských migrantov, okrem iného tým, že vydala víza tisícom ľudí v zjavnej snahe obísť rezolúcie OSN požadujúce ich repatriáciu, píše Reuters.

Americký dokument tiež cituje správy o tom, že po obsadení časti východoukrajinského Donbasu v roku 2014 využívali Ruskom vedení separatisti deti na obsadzovanie kontrolných stanovíšť alebo ako bojovníkov.

Po tohtoročnej ruskej invázii na Ukrajine médiá upozornili na nové nepodložené správy o tom, že ruské sily používajú deti ako ľudské štíty, uvádza ďalej americký report, ktorý tiež spomína hlásenie o tom, že Ruskom vedené sily nútia tisíce Ukrajincov, vrátane detí, prechádzať takzvanými filtračnými tábormi. Tam im podľa týchto správ zabavujú doklady, nútia ich prijímať ruské pasy a potom sú prevážaní do odľahlých oblastí Ruska.

Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone na žiadosť o komentár k obvineniam v americkej správe zatiaľ nereagovalo, poznamenal Reuters.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #obchod s ľuďmi