Srí Lanka má nového prezidenta, stal sa ním šesťnásobný premiér

Srílanský parlament v stredu zvolil za nového prezidenta krajiny šesťnásobného premiéra Ranila Vikramasingheho. Nahradí Gótábaju Rádžapakšu, ktorý krajinu opustil minulý týždeň v dôsledku rozsiahlych demonštrácií a následne poslal emailom demisiu. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AP.

20.07.2022 09:57
Srí Lanka vláda nepokoje protesty prezident... Foto: ,
Ranil Vikramasinghe (vpravo) reaguje pred zložením dočasnej prezidentskej prísahy v Colombe 15. júla 2022. Vikramasinghe nahradil na tomto poste Gótábaju Rádžapakšu, ktorý utiekol do Singapuru po tom, čo na Srí Lanke vypukli pre ekonomickú krízu rozsiahle protesty.
debata (1)

Od poslancov dostal Vikramasinghe 134 hlasov, na druhom mieste skončil bývalý minister školstva Dullas Alahapperuma s 82 hlasmi. Tretieho kandidáta, marxistu Anuru Dissanajakeho, podporili iba traja poslanci.

Vikramasingheho vymenoval za premiéra v máji vtedajší prezident Rádžapakša v nádeji, že do tejto krajiny zmietanej hospodárskou krízou prinesie stabilitu. Po tom, čo v dôsledku protestov Rádžapakša ušiel z krajiny, prevzal Vikramasinghe dočasne aj prezidentské právomoci.

Vikramasinghe (73) je skúseným politikom z domácej i medzinárodnej scény, viedol napríklad rokovania o poskytnutí ekonomickej pomoci s Medzinárodným menovým fondom. Verejnosť ho však vníma ako súčasť nepopulárnej Rádžapakšovej garnitúry.

SríLanka Maldivy prezident útek protesty kríza Čítajte viac Srílanský prezident odstúpil, z úradu ho vyhnala ulica
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Srí Lanka #Ranil Vikramasinghe