Draghi uspel v hlasovaní o dôvere, jeho vláda je však ohrozená

Taliansky premiér Mario Draghi v stredu uspel v hlasovaní o dôvere v talianskom Senáte, získal 95 hlasov, 38 senátorov hlasovalo proti. Bojkot hlasovania trojicou kľúčových koaličných strán však znižuje šance vlády na prežitie.

20.07.2022 11:48 , aktualizované: 20:51
Mario Draghi Foto: ,
Taliansky premiér Mario Draghi vystupuje s prejavom v Senáte - hornej komore talianskeho parlamentu - v Ríme
debata (2)

Stredajší bojkot troch vládnych strán podkopal Draghiho víziu jednotnej vlády. Práve vládnou jednotou Draghi podmieňoval svoje zotrvanie v úrade po tom, čo prezident Sergio Mattarella odmietol jeho demisiu. Je preto pravdepodobné, že Draghi prezidentovi Mattarellovi opätovne ponúkne svoju rezignáciu.

Hlasovania o dôvere sa nezúčastnilo Hnutie piatich hviezd, ktoré stojí za súčasnou vládnou krízou, ale aj pravicové strany a Draghiho spojenci Vpred Taliansko (Forza Italia) Silvia Berlusconiho a Liga (LSP) Mattea Salviniho. V rovnakom hlasovaní by Draghi následne musel uspieť aj v dolnej komore parlamentu – poslanecká snemovňa má schôdzu naplánovanú na štvrtok.

Draghi ešte pred hlasovaním vyzval rozhádané koaličné strany, aby sa rozhodne postavili zaňho a za jeho vládu. Lídri talianskych vládnych strán Forza Italia a Liga popoludní oznámili, že podporia Draghiho vládu pod podmienkou odchodu populistického Hnutia piatich hviezd z vlády.

Draghi vo svojom príhovore poslancom povedal, že jedinou cestou, ako sa dostať z politickej krízy, je nová dohoda medzi jednotlivými stranami. „Jediný spôsob vpred – ak chceme zostať spolu – je obnoviť (vládnu) zmluvu s odvahou, bez sebeckosti a s dôverou,“ uviedol premiér.

Draghi ocenil, že jeho vláda má spontánnu podporu – a tá je „bezprecedentná a nemožno ju ignorovať“. Spomenul napríklad výzvy bežných občanov, ktorí ho povzbudzujú, aby zostal vo funkcii, či petície talianskych starostov a zdravotníkov za jeho zotrvanie v úrade.

Spojili hlasovanie

„Táto požiadavka stability si od nás všetkých vyžaduje, aby sme sa rozhodli, či je možné obnoviť podmienky, v ktorých vláda dokáže skutočne vládnuť,“ povedal Draghi. Okrem iného menoval potrebu plnenia pandemického plánu obnovy a súdnych reforiem.

K vládnej kríze v Taliansku došlo po tom, ako Hnutie piatich hviezd – jeden z politických subjektov v širokej vládnej koalícii – minulý štvrtok odmietlo podporiť vládu pri hlasovaní o dôvere, spojenom s vládnym balíkom opatrení na pomoc rodinám a podnikateľom v súvislosti s rastom cien energií.

Mattarella v snahe odvrátiť predčasné voľby požiadal Draghiho, aby vystúpil pred zákonodarcami v nádeji, že nájde konsenzus a rozhodne sa pokračovať na poste šéfa vlády.

Mattarella Draghi Čítajte viac Taliansky prezident odmietol prijať demisiu premiéra Draghiho
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Mario Draghi