Hasta la vista, baby, rozlúčil sa Johnson s poslancami. Nahradí ho Sunak alebo Trussová

Britský premiér Boris Johnson absolvoval svoju poslednú hodinu otázok a odpovedí v parlamente. Rozlúčil sa slovami: "Hasta la vista, baby." Jeho spolustraníci ho odprevadili potleskom postojačky. Informuje agentúra Reuters a televízia Sky News. V boji o post predsedu britskej Konzervatívnej strany zostali po stredajšom hlasovaní dvaja kandidáti.

20.07.2022 14:46 , aktualizované: 20:10
Boris Johnson Foto: ,
Boris Johnson
debata (16)

Johnsonova predchodkyňa a v súčasnosti poslankyňa Theresa Mayová najprv ostala počas potlesku sedieť. „Napokon vstala s nahnevaným výrazom v tvári a veľmi zreteľne odmietla pridať sa k aplauzu,“ uviedla Sky News.

Johnson vo svojom prejave zdôraznil, že jeho kabinet previedol krajinu pandémiou a „pomáha zachraňovať inú krajinu od barbarstva“.

Svojmu nástupcovi dal niekoľko rád. „Po prvé, ostaňte s Američanmi, stojte pri Ukrajincoch a zasadzujte sa všade za slobodu a demokraciu,“ povedal Johnson. Odporučil aj zníženie daní a dereguláciu podnikateľského prostredia.

Sunak alebo Trussová

Nástupcom Johnsona vo funkcii premiéra Spojeného kráľovstva bude bývalý minister financií Rishi Sunak alebo šéfka britskej diplomacie Liz Trussová. V stredajšom hlasovaní o tom rozhodli členovia britskej Konzervatívnej strany. Tá určila dvoch finalistov, z ktorých vzíde budúci líder krajiny. Niekdajšia ministerka obchodu Penny Mordauntová skončila tretia a prišla tak o možnosť zasadnúť na uvoľnené kreslo po Johnsonovi.

V hlasovaní poslancov Konzervatívnej strany znovu zvíťazil Sunak, ktorý získal 137 hlasov. Trussovú podporilo 113 konzervatívcov. Tajomníčka na ministerstve medzinárodného obchodu Mordauntová získala 105 hlasov.

Sunak povedal, že iba on dokáže poraziť opozičných labouristov v parlamentných voľbách. Jeho súperka Liz Trussová je v prípade víťazstva ako nová premiérka pripravená od prvých dní pustiť sa do práce.

„Potrebujeme obnoviť dôveru, potrebujeme vybudovať hospodárstvo, a zjednotiť našu krajinu,“ povedal bývalý minister financií Sunak vo videu zverejnenom na Twitteri. Svojim priaznivcom sa poďakoval za podporu.

Aj Trussová sa na Twitteri poďakovala za dôveru a uviedla, že v prípade zvolenia je pripravená pustiť sa do práce od prvých dní.

Konzervatívni poslanci začali sériu hlasovaní o novom lídrovi minulý týždeň. O túto funkciu sa oficiálne uchádzalo osem kandidátov. Súčasný predseda strany a zároveň premiér Johnson začiatkom júla oznámil, že z oboch funkcií odstupuje. Jeho nástupca by mal byť známy najneskôr do 5. septembra.

Liz Trussová Čítajte viac Britom chce šéfovať Johnsonova levica z tanku
16 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Boris Johnson