Hrozieb pribúda. Česko nakúpi najmodernejšie stíhačky F-35

Česká vláda ide modernizovať armádu. Kabinet v Prahe rozhodol o zrušení tendra na bojové vozidlá pechoty a následne poveril ministerku obrany Janu Černochovú, aby začala rokovania so švédskou vládou o obstaraní bojových vozidiel CV90. Ministerka tiež dostala mandát na rokovania s americkou vládou o nákupe viacúčelových nadzvukových lietadiel F-35 Lightning II.

21.07.2022 06:05
F-35 Foto: ,
Stíhačka F-35 Lightning II. talianskych vzdušných síl.
debata (77)

„Dnešný deň je pre budúcnosť armádnych akvizícií úplne zásadný. Vláda rozhodla o zrušení tendra na BVP a poverila ma, aby som vyjednávala s vládou Švédskeho kráľovstva o obstaraní švédskych bojových vozidiel CV90. Ďalším bodom rokovania bola budúcnosť českého nadzvukového letectva. Bola som poverená zostaviť medzirezortný vyjednávací tím a začať rokovať s vládou Spojených štátov o nákupe dvoch letiek, to znamená 24 kusov, viacúčelových nadzvukových lietadiel F-35 Lightning II,“ uviedla po rokovaní vlády ministerka obrany Jana Černochová.

Pásový transportér CV90 / BAE Systems / Čítajte viac Česi idú slovenskou cestou. Nakúpime transportéry za miliardy spoločne?

Politička z ODS povedala, že rozhodnutie vychádza z analýzy armády, ktorá jasne hovorí, že len najmodernejšie stroje 5. generácie môžu obstáť aj na bojiskách budúcnosti. Černochová zdôraznila, že o akvizícii je potrebné rozhodnúť teraz, pretože ceny techniky sa neustále zvyšujú a zároveň chýbajú výrobné kapacity a suroviny, čo doby dodania predlžuje. „Nesmieme preto otáľať, pretože dodacie lehoty sa počítajú na roky,“ vysvetlila ministerka s tým, že rok 2027, kedy Česku vyprší nájomná zmluva na švédske stíhačky gripen, je vzdialený len zdanlivo.

VIDEO: Česi musia chrániť aj slovenské nebo. Nakúpia stíhačky F-35.

Video

Náčelník Generálneho štábu Armády Českej republiky generálmajor Karel Řehka vysvetlil, prečo ozbrojené preferujú stíhačky F-35.

"Aj po roku 2040 budú predstavovať technickú špičku, zatiaľ čo stroje takzvanej 4,5. generácie v tom čase budú zastarané. F-35 navyše nepredstavuje len stíhacie lietadlo. Ide o lietajúce veliteľské stredisko predstavujúce kombináciu stíhacieho lietadla, prvku protivzdušnej obrany, špičkového výzvedného a komunikačného pracoviska a zároveň je súčasťou širokej siete internetu strojov vrátane bezpilotných prostriedkov, a teda dokáže vykonávať aj úlohy, ktoré sú úplne mimo možnosti súčasných strojov,“ povedal Řehka.

V súčastnosti má Česko 14 gripenov. Armáda tvrdí, že potrebuje viac stíhačiek, lebo počet nadzvukových lietadiel nestačí na plnenie zadaných úloh aj vzhľadom na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu. Česko by od septembra malo pomôcť Slovensku chrániť vzdušný priestor.

Pred niekoľkými mesiacmi sa Fínsko rozhodlo kúpiť 64 stíhačiek F-35. Prvé by malo mať dispozícii v roku 2026. Kontrakt má hodnotu takmer 10 miliárd eur.

Stíhačky F-35 firmy Lockheed Martin sú najmodernejšie na trhu, ale ich vývoj sprevádza aj veľa kontroverzií a výrazne sa predražil. Najnovšie Pentagon rieši, ako vylepšiť motory týchto nadzvukových strojov. Chce zvýšiť ich výkon a vylepšiť chladenie.

© Autorské práva vyhradené

77 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #F-35