Pri tureckom raketovom útoku v Duhoku zomrelo osem turistov, 23 zranených

Najmenej osem mŕtvych a 23 zranených si vyžiadal turecký raketový útok proti Kurdom v severoirackej provincii Duhok. S odvolaním sa na kurdské bezpečnostné zdroje a oficiálnych činiteľov o tom informovala agentúra Reuters. Podľa agentúry AP sú ale obeťami irackí turisti, ktorí prišli do strediska Barach v okrese Záchó ležiacom na na hranici medzi irackým Kurdistanom a Tureckom.

20.07.2022 16:18 , aktualizované: 22:39
debata (14)

Stredisko zasiahli najmenej štyri rakety, povedal agentúre AP starosta okresu Mušir Muhammad. Všetky obete sú podľa neho irackej národnosti. Stovky irackých turistov prichádzajú do kurdskej oblasti z juhu krajiny počas vrcholiacich letných horúčav, pretože na severe je počasie relatívne chladnejšie.

Iracký premiér Mustafá Kázimí do oblasti vyslal delegáciu vedenú ministrom zahraničných vecí Fuádom Husajnom.

Turecko v stredu odmietlo tvrdenia, že stojí za útokom na turistický rezort pri meste Záchó. Ankara uviedla, že bola zarmútená, keď sa dopočula o obetiach pri tomto útoku, uviedlo tureckého ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení.

Turecko je pri protiteroristických operáciách proti zakázaným kurdským milíciám maximálne obozretné, aby sa vyhlo civilným obetiam či poškodeniu historických kultúrnych pamiatok. „Turecko je pripravené urobiť každý krok, aby pravda vyšla najavo,“ napísalo ministerstvo vo vyhlásení s tým, že turecké vojenské operácie boli v súlade s medzinárodným právom.

„Vyzývame irackú vládu, aby nerobila vyjadrenia ovplyvnené rétorikou a propagandou ohavnej teroristickej organizácie Strana kurdských pracujúcich, a aby spolupracovala na odhalení páchateľov tohto krutého činu,“ píše sa vo vyhlásení.

Turecká armáda v Iraku útočí na členov tureckej strany kurdských pracujúcich radených v Turecku k teroristickým organizáciám. Stredajší útok je prvý, pri ktorom zomreli turisti. Strana kurdských pracujúcich proti tureckej vláde bojuje o autonómiu Kurdov od roku 1984. Jej boj zaplatilo životom vyše 40-tisíc ľudí.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Turecko #raketový útok