Zemanovi podľa prieskumu nedôveruje 69 percent Čechov, veria skôr komunálnym politikom

Dôvera obyvateľov Česka v ústavné inštitúcie od jari klesla, najviac prezidentovi Milošovi Zemanovi. Podľa prieskumu Centra pre výskum verejnej mienky mu dôveruje 28 percent ľudí, naopak nedôveruje mu 69 percent.

20.07.2022 19:56
zeman Foto: ,
Silueta prezidenta Českej republiky Miloša Zemana
debata (3)

Zemanovi klesla dôvera o desať percentuálnych bodov od posledného prieskumu na jar tohto roka. Dôverujú mu skôr ľudia nad 65 rokov, z dedín a menších miest, najmä v Stredočeskom kraji. „Naopak nižšiu dôveru k prezidentovi vykazujú absolventi vysokých škôl, opýtaní z miest či Moravania,“ ukázal prieskum.

Nízku dôveru má však aj vláda a obe komory parlamentu. Vláde Petra Fialu v posledných troch mesiacoch klesla dôvera o sedem percentuálnych bodov na 28 percent. Najmenej ľudí verí Poslaneckej snemovni, a to 26 percent. Senátu dôveruje 32 percent opýtaných.

Najvyššiu dôveru si získali komunálni politici. Z nich sú na tom najlepšie starostovia a obecné zastupiteľstvá, ktorým dôveruje 61 percent ľudí. Krajským zastupiteľstvám verí 41 percent opýtaných.

Prieskum zisťoval aj spokojnosť občanov s politickou situáciou v Českej republike. V porovnaní s posledným prieskumom sa to výrazne zhoršilo. „Hodnotenie politickej situácie sa dostalo na najhoršiu úroveň od mája 2017, kedy sa do hodnotenia premietala eskalujúca vládna kríza vtedajšej koaličnej vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL premiéra Bohuslava Sobotku,“ vysvetlilo Centrum pre výskum verejnej mienky.

Prieskum Centra pre výskum verejnej mienky sa uskutočnil od 14. mája do 11. júla a zapojilo sa doň 994 respondentov nad 15 rokov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman