Taliansky premiér po týždni opäť podal demisiu. Prezident rozpustil parlament

Taliansky prezident Sergio Mattarella podpísal vo štvrtok dekrét o rozpustení parlamentu a po rezignácii premiéra Maria Draghiho tak otvoril cestu predčasným parlamentným voľbám. Informuje TASR na základe správ agentúr AP a DPA.

21.07.2022 09:26 , aktualizované: 18:19
Mario Draghi Foto: ,
Taliansky premiér Mario Draghi čaká na svoj prejav v Senáte v Ríme v stredu 20. júla 2022.
debata (16)

„K tomuto rozhodnutiu viedla súčasná politická situácia,“ skonštatoval Mattarella v krátkom televíznom vystúpení, z ktorého cituje agentúra AFP.

Draghi sa rozhodol odstúpiť po tom, čo sa tri veľké strany vládnej koalície – Liga Mattea Salviniho, Forza Italia Silvia Berlusconiho a Hnutie piatich hviezd – v stredu v Senáte nezúčastnili na hlasovaní o dôvere Draghimu.

Mattarella sa ešte v priebehu štvrtka stretne s predsedom Poslaneckej snemovne Robertom Ficom a predsedníčkou Senátu Elisabettou Casellatiovou, aby sa dohodli na konkrétnych krokoch pri rozpustení parlamentu, informovala agentúra ANSA.

Predčasné parlamentné voľby by sa mohli podľa agentúry ANSA konať 25. septembra. Tento dátum sa spomínal už predtým, avšak vznikli obavy z kolízie volieb so židovským Novým rokom, ktorý sa začína západom slnka 25. septembra. Židovská obec však vo štvrtok vyhlásila, že nemá problém s konaním volieb v tento deň.

Podľa úradu prezidenta ostanú súčasní členovia vlády zatiaľ vykonávať svoju funkciu.

Francúzsko je znepokojené

Demisia Draghiho spustí „obdobie neistoty“ a bude znamenať stratu jedného z „pilierov Európy“. Povedala to francúzska ministerka pre európske záležitosti Laurence Booneová v rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Inter.

„Taliansko sa chystá vstúpiť do obdobia, ktoré bude možno menej stabilné než predtým… Chcem vzdať hold Mariovi Draghimu, ktorý je mimoriadnym štátnikom a partnerom Francúzska. Spolupracovalo sa nám dobre. Je pilierom Európy,“ povedala Booneová. Dodala, že nadchádzajúce obdobie bude obdobím neistoty.

AFP pripomína, že Draghi má blízke vzťahy s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, pričom obaja vlani podpísali francúzsko-taliansku dohodu s cieľom je posilniť vzájomné vzťahy.

Mario Draghi Čítajte viac Draghi uspel v hlasovaní o dôvere, jeho vláda je však ohrozená

K vládnej kríze v Taliansku došlo po tom, ako Hnutie piatich hviezd – jeden z politických subjektov v širokej vládnej koalícii – minulý štvrtok odmietlo podporiť vládu pri hlasovaní o dôvere, spojenom s vládnym balíkom opatrení na pomoc rodinám a podnikateľom v súvislosti s rastom cien energií. Draghi po tomto hlasovaní podal demisiu. Mattarella ju však vtedy neprijal a požiadal premiéra, aby sa ešte usiloval hľadať podporu v parlamente.

Draghi mal dnes ráno vystúpiť v dolnej komore parlamentu, ktorá mala hlasovať o dôvere vláde. Namiesto toho ale premiér začal zasadnutie s tým, že rovno oznámil svoju rezignáciu. Premiér poslancom povedal, že po tom, čo zlyhal jeho posledný pokus o oživenie koalície, už nevidí možnosť ako ďalej vládnuť a odišiel za prezidentom.

Mario Draghi nie je politik, avšak počas 17 mesiacov, keď stojí na čele neobvyklej talianskej vlády „národnej jednoty“, si v západnej Európe získal povesť štátnika vďaka svojej podpore pomoci Ukrajine a snahám o presadenie ekonomických reforiem.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Mario Draghi