V Buchenwalde niekto vyťal stromy pripomínajúce obete holokaustu

Pamätník nacistického koncentračného tábora Buchenwald v stredu na sociálnej sieti oznámil, že sedem stromov, zasadených neďaleko jeho areálu na pamiatku obetí holokaustu, bolo cielene vyrúbaných. Kto je za tento skutok zodpovedný, nie je zatiaľ známe. TASR prevzala túto správu od agentúry AP.

21.07.2022 12:53
Buchenwald strom Foto:
debata

Nadácia Buchenwald, ktorá pamätník prevádzkuje, na Twitteri uviedla, že stromy niekto vyťal zrejme v utorok. Jej predstavitelia zverejnili aj fotografie stromov odseknutých v polovici kmeňa. Konštatovali, že sú „šokovaní“ z úmyselného útoku na pamiatku obetí. Vandalský čin nahlásili polícii.

Jeden z vyrúbaných stromov, ktoré boli vysadené v rámci projektu „1000 bukov“, bol venovaný pamiatke detí zabitých v Buchenwalde; zvyšné pripomínali šesť väzňov tohto tábora, uviedol hovorca nadácie Rikola-Gunnar Lüttgenau. Dodal, že k poškodeniu stromov došlo aj v minulosti, keď bolo treba vymeniť niektoré sadenice. Okrem toho páchatelia už viackrát poškodili pamätné či informačné tabule a nasprejovali tam hákové kríže, píše magazín Der Spiegel.

Vyrúbané stromy sa nachádzali na trase železnice, ktorou nacisti do Buchenwaldu zvážali ľudí z celej Európy.

Koncentračný tábor Buchenwald založili nacisti v roku 1937. Nachádzal sa len niekoľko kilometrov od mesta Weimar v spolkovej krajine Durínsko. Počas druhej svetovej vojny zomrelo v Buchenwalde a v satelitnom tábore Mittelbau-Dora viac ako 56 000 z 280 0­00 zadržiavaných mužov, žien a detí. Buď ich zabili nacisti, alebo podľahli chorobám, chladu či hladu. Medzi obeťami boli tisíce židov, ale aj Rómovia a Sintovia, politickí odporcovia nacistov, homosexuáli či sovietski vojnoví zajatci.

Americké jednotky oslobodili Buchenwald 11. apríla 1945.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #holokaust #Stromy #Buchenwald