Súmrak nad Ukrajinou. Rusi prvýkrát vo vojne použili pušku s rekordným dostrelom

Ruské špeciálne jednotky v bojoch na Ukrajine prvýkrát použili veľkorážnu snajperskú pušku Súmrak, ktorá má najdlhší dostrel na svete, uviedla dnes ruská štátna agentúra TASS. Pušku použili ruskí ostreľovači pri Charkove a Kyjeve, tvrdil zdroj agentúry. Nasadenie zbrane nebolo oficiálne potvrdené.

21.07.2022 13:20
puška Súmrak Foto:
Ostreľovačská puška Súmrak (SVLK-14S)
debata (112)

„Ruské špeciálne jednotky v oblasti vojenskej operácie na Ukrajine prvýkrát použili ďalekonosnú pušku SVLK-14S. Konkrétne ju použili ostreľovači pri Charkove a Kyjeve, ale len niekoľkokrát, pretože terén sa nie vždy hodil na streľbu na veľké vzdialenosti,“ povedal TASS nemenovaný zdroj z bezpečnostných zložiek. Výhoda Súmraku podľa neho tkvie v kombinácii výkonných nábojov veľkého kalibru a vysokej presnosti pri streľbe na veľké vzdialenosti. Puška je ale dosť ťažká, výkonná munícia je drahá a tiež sa v bojových operáciách ťažko obstaráva.

Ostreľovačmi na veliteľov

Od Kyjeva sa ruské vojská po neúspešnom pokuse o ovládnutie ukrajinskej metropoly stiahli už na jar. Vojna, ktorá začala ruským vpádom 24. februára, dnes pokračuje 148. dňom. Počas bojov ukrajinskí ostreľovači podľa Kyjeva zabili množstvo ruských veliteľov a vysokých dôstojníkov. V máji sa na sociálnych sieťach objavili zábery z nasadenia ruských ostreľovačov. Ich hlavnou úlohou je likvidácia ukrajinských náprotivkov, písal vládny denník Rossijskaja gazeta.

Eleek Atom Military - elektrická motorka pre armádu Čítajte viac Ukrajinskí snajperi vyrazili proti Rusom na ‘e-bajkoch‘. Vedú si skvelo

SVLK-14S (skratka znamená Lobajevova veľkorážna ostreľovačská puška) vyvinula súkromná firma Lobajev Arms v roku 2012. Strelec s touto puškou v roku 2017 zasiahol cieľ vzdialený 4 210 metrov, čo predstavuje doteraz neprekonaný svetový rekord, napísala agentúra TASS. Podľa nej tento výkon niekoľkonásobne prekonáva bežné armádne ostreľovačské pušky. Zbraň používa náboje 408 Cheytac (10,36х77 мм), teda v prepočte do metrickej sústavy majú kaliber 10,36 milimetra a dlhé sú 77 milimetrov.

TASS v súvislosti s touto zbraňou pripomenul päť rokov starý rekordný zásah na vzdialenosť presahujúcu štyri kilometre, ale vývozca ruských zbraní v reklamnom videu uvádzal, že zbraň umožňuje zasiahnuť cieľ „ďaleko za dvojkilometrovou vzdialenosťou“.

charkov Čítajte viac 148. deň: Rusi chcú z Ukrajiny viac. CIA má nové čísla o ruských obetiach. Plyn cez Nord Stream opäť tečie

V minulosti sa v médiách objavili správy, že rekord v bojových podmienkach drží nemenovaný člen kanadskej špeciálnej jednotky, ktorý v máji 2017 zastrelil v Iraku príslušníka teroristického hnutia Islamský štát zo vzdialenosti 3,5 kilometra. Použil na to ostreľovačskú pušku McMillan Tac-50.

112 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #snajper #vojna na Ukrajine