Požiare na juhu Európy sa pomaly darí dostať pod kontrolu

Talianski hasiči pokračujú v boji s lesným požiarom na severovýchode Talianska neďaleko hraníc so Slovinskom. Obyvatelia Terstu kvôli dymu a pachu spáleniny zatvárajú okná, napísal list La Repubblica. Situácia sa zlepšuje v Španielsku a Francúzsku, kde oheň v posledných dňoch napáchal veľké škody a vyžiadal si niekoľko životov, píše agentúra AFP.

21.07.2022 14:11
požiar francúzsko pyla Foto:
Pyla Sur Mer, Francúzsko
debata

Požiar v talianskom regióne Furlansko-julské Benátky zhruba 25 kilometrov severozápadne od Terstu prepukol tento týždeň, hasiči s živlom bojovali aj v noci na štvrtok a ďalej sa pokúšajú plamene uhasiť. V stredu bolo z neďalekého letoviska Duino-Aurisina evakuovaných 200 ľudí. Kvôli dymu je uzavretá časť diaľnice A4 medzi Terstom a Benátkami.

Ďalšie požiare kvôli trvajúcim horúčavám, suchu a silnému vetru horia ďalej v Toskánsku, kde je proti nim nasadených vyše 100 hasičov, tri vrtuľníky a tri ďalšie lietadlá. Pri obci Massarosa oheň v posledných štyroch dňoch spálil niekoľko hektárov lesa. Úrady v stredu večer evakuovali obyvateľov neďalekej dedinky Piazzano, celkovo ich domovy v celom regióne muselo opustiť na 570, píše agentúra DPA.

Situácia sa aj napriek pokračujúcej vysokej teplote a zúriacemu ohňu oproti predchádzajúcim dňom vylepšila v Španielsku a na juhu Francúzska. V departemente Gironde na juhozápade Francúzska dva požiare za desať dní zničili okolo 20 800 hektárov lesa, evakuovať sa muselo vyše 36 000 ľudí. Hasičom sa v stredu podarilo postup plameňov zastaviť, na viacerých miestach sa ale oheň znovu rozhorel, uviedli dnes podľa agentúry AFP tamojšie úrady.

grécko požiar Čítajte aj So zvládaním požiarov v Slovinsku pomôžu aj slovenskí vojaci a hasiči

Španielska autonómna oblasť Aragónia v posledných hodinách zaznamenala pozitívny vývoj požiaru pri meste Ateca. Nové ohniská sa darí hasiť, napísala tamojšia regionálna vláda na twitteri. Požiar prepukol v pondelok a rozšíril sa na plochu 14 000 hektárov. Úrady z okolia evakuovali na 1700 ľudí, ktorí zatiaľ majú zostať mimo domu.

Dnes ráno sa po uzavretí otvorila diaľnica A2 medzi Madridom a Barcelonou.

Španielsko sa potýkalo so silnou vlnou horúčav od 9. do 18. júla, podľa meteorologickej služby Aemet mohlo ísť o najextrémnejšie horúčavy v nameranej histórii juhoeurópskej krajiny. Požiare od začiatku roka spálili bezmála 70 000 hektárov pôdy, čo je podľa premiéra Pedra Sáncheza takmer dvojnásobok priemeru za posledných desať rokov.

Nezvyčajne horúce počasie a podľa predbežných dát aj rekordné teploty tento týždeň zasiahli Britániu, kde v utorok meteorológovia namerali 40,3 stupňa Celzia.

Screenshot 2022-07-21 134509 Čítajte aj Klimatická zmena sa ľahko ignoruje, kým nie je horúco. Slovensko malo Deň zúčtovania v máji
debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #požiar #lesné požiare