Vymažeme Ukrajinu z mapy, hrozí Moskva

S kým hraničí Sovietsky zväz? - S kým chce... Šéf ruskej diplomacie si zrejme spomenul na starú anekdotu a nepriamo pripustil, že Rusko by mohlo susediť hoci aj so Slovenskom.

21.07.2022 16:32
APTOPIX Russia Ukraine War Foto:
Sabina Pohorelcová plače nad telom svojho muža Arťoma, ktorý vo štvrtok zahynul počas ruského ostreľovania trhu v Charkove. FOTO: SITA/AP
debata (496)

Sergej Lavrov priznal, že geografické ciele Ruska na Ukrajine už nezahŕňajú len Doneckú a Luhanskú oblasť, ale aj množstvo ďalších území vrátane juhu Ukrajiny. Ruská armáda sa podľa neho drží svojej úlohy „denacifikovať a demilitarizovať“ Ukrajinu tak, aby pre Rusko nepredstavovala bezpečnostnú hrozbu.

Je to doteraz najjasnejšie priznanie Moskvy, že sa jej dobyvačné snaženie na Ukrajine za posledných päť mesiacov rozšírilo.

VIDEO: Ukrajinská rozviedka preskúmala Hadí ostrov. Zhabala zbrane, zachránila mačku a vyvesila vlajku

Video
Ukrajinská armáda vykonala na Haďom ostrove v Čiernom mori, ktorý bol niekoľko mesiacov pod kontrolou Ruska, odmínovacie práce

Čo sa týka územných cieľov, Moskva vychádzala pri marcových neúspešných mierových rozhovoroch v Istanbule z vtedajšej geografickej situácie, konštatoval Lavrov v rozhovore pre televíziu RT. „Geografia je teraz iná. Už nejde len o Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku, ale aj o Chersonskú oblasť, Záporožskú oblasť a množstvo ďalších území,“ vyhlásil. Poukázal tak na tie časti Ukrajiny, ktoré Rusko teraz okupuje alebo sa ich snaží získať pod kontrolu.

Ďalšie vyjednávania o mieri podľa Lavrova „za súčasnej situácie nedávajú žiadny zmysel“. Predchádzajúce stretnutie vyjednávačov podľa neho iba ukázalo „nedostatok vôle vážne rokovať“ z ukrajinskej strany.

„Rusi chcú krv, nie vyjednávanie. Vyzývam všetkých našich partnerov, aby posilnili sankcie voči Rusku a urýchlili dodávky zbraní na Ukrajinu,“ reagoval na Twitteri šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba.

Najtragickejšie vojny v 21. storočí

Video vzniklo v spolupráci s Mall.tv.

Lavrovove komentáre ukazujú, že Rusko sa pripravuje na anexiu ukrajinských území, povedal hovorca amerického ministerstva zahraničia Ned Price. „Táto vojna nie je nič viac ako vojna o dobytie územia,“ dodal Price.

Vyhlásenie Lavrova o geografickom rozšírení vojny na Ukrajine je „len nová propaganda z ruskej strany“, myslí si šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková. "Rusi používajú zakaždým nové argumenty. Teraz tvrdia, že je to kvôli vojenskej podpore. Ale už predtým zaútočili na Kyjev a iné časti Ukrajiny,“ pripomenula ministerka v rozhovore pre Deutsche Welle.

Lavrov priamo pohrozil, že „geografické ciele“ vojny na Ukrajine sa rozšíria, ak Západ dodá Kyjevu zbrane s dlhým doletom. Podľa neho k rozšíreniu ruských vojenských cieľov prispel aj „bezmocný hnev“ Západu, ktorý Ukrajine poskytol salvové raketomety HIMARS. Rusko nemôže dovoliť ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, aby týmito zbraňovými systémami ohrozoval Rusmi ovládané územia, zdôraznil.

Šéf ruskej diplomacie dal nedvojzmyselne najavo pripravenosť Ruska nezastaviť sa a postúpiť hoci až na západnú hranicu Ukrajiny. „Nemôžeme dopustiť, aby v časti Ukrajiny, ktorú bude ovládať Zelenskyj alebo ktokoľvek, kto ho nahradí, boli zbrane, ktoré budú predstavovať priamu hrozbu pre naše územie a územie tých republík, ktoré vyhlásili nezávislosť, tých, čo si chcú samostatne určiť svoju budúcnosť,“ konštatoval doslova šéf diplomacie krajiny, ktorá momentálne okupuje približne pätinu územia Ukrajiny.

Úplnym zánikom Ukrajiny vo štvrtok pohrozil aj ruský exprezident a expremiér Dmitrij Medvedev, ktorý v súčasnosti zástupuje šéfa Kremľa na čele bezpečnostnej rady štátu. „Po prevrate v roku 2014 Ukrajina stratila štátnu nezávislosť a prešla pod priame riadenie kolektívneho Západu,“ napísal Medvedev na platforme Telegram a dodal: „Výsledkom celého diania môže Ukrajina prísť aj o zvyšky štátnej suverenity a zmiznúť z mapy sveta.“

© Autorské práva vyhradené

496 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Dmitrij Medvedev #Ukrajina #Sergej Lavrov #vojna na Ukrajine #Putinova vojna