Časť kauzy Čapí hnízdo skončila bez obvinenia. Žalobca ju odložil

Časť kauzy Čapí hnízdo skončila bez obvinenia. Štátny zástupca potvrdil rozhodnutie polície, ktorá odložila vetvu prípadu týkajúcu sa údajne nadhodnotených súm za reklamu. Verdikt môže ešte zvrátiť Vrchné štátne zastupiteľstvo a Najvyššie štátne zastupiteľstvo.

21.07.2022 17:06
Andrej Babiš Foto: ,
Andrej Babiš
debata

Vo štvrtok o tom informoval hovorca pražského štátneho zastupiteľstva Aleš Cimbala. TASR informáciu prevzala zo serveru Seznam Zprávy.

Polícia sa tri roky zaoberala podozrením, že spoločnosti spadajúce pod koncern Agrofert platili účelovo Farme Čapí hnízdo nadhodnotené čiastky za reklamu, čím si zámerne znižovali daňový základ a dopustili sa tak daňových únikov. Štátny zástupca sa po preskúmaní prípadu stotožnil s postojom vyšetrovateľa, že v kauze nebol spáchaný trestný čin.

EÚ, Európska únia, vlajka Čítajte viac Eurokomisia uzavrela s Českom konanie o konflikte záujmov. Týka sa aj Babiša

Policajti mali k dispozícii päť znaleckých posudkov, z toho dva si nechali spracovať od nezávislého znalca a ďalšie dodali firmy z holdingu Agrofert. Vyšetrovatelia sa priklonili k názoru znalcov najatých Agrofertom, že cena reklamy nebola nadhodnotená.

Rozhodnutie ešte preskúma Vrchné a Najvyššie štátne zastupiteľstvo, ktoré by mohli prípad vrátiť na opätovné prešetrenie.

Bývalý premiér Andrej Babiš je v kauze Čapí hnízdo už obžalovaný. Ide o vetvu prípadu, v ktorej sa podľa obžaloby podieľal na spáchaní dotačného podvodu. Začiatok procesu je stanovený na 12. septembra. Spolu s Babišom je obžalovaná aj bývalá manažérka koncernu Agrofert Jana Mayerová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Agrofert #Čapí hnízdo