Ukrajina a Rusko podpíšu dohodu o vývoze obilia

Ukrajina a Rusko v piatok podpíšu dohodu umožňujúcu vývoz obilia z Ukrajiny cez Čierne more. Oznámila to vo štvrtok kancelária tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

21.07.2022 20:15 , aktualizované: 22:55
Obilie / Pšenica / Foto: ,
Farmár Andrij Zubko na poli v doneckom regióne kontroluje zrelosť pšenice, jún 2022
debata (16)

Podpisu dohody sa má okrem tureckého prezidenta zúčastniť aj generálny tajomník OSN Antonio Guterres. Ceremónia sa má uskutočniť v paláci Dolmabahçe (niekdajšom sídle tureckých sultánov) o 15:30 SELČ.

Jeden z Guterresových hovorcov Farhan Haq predtým oznámil, že generálny tajomník odcestuje vo štvrtok do Turecka. Na otázku o možnom podpísaní dohody o vývoze obilia z Ukrajiny povedal, že „situácia je tak trochu premenlivá, takže neviem povedať, kedy sa niečo podpíše“.

Pred minulotýždňovými rokovaniami medzi Ukrajinou a Ruskom zahŕňal podľa diplomatov vtedajší plán umožnenie plavby ukrajinských lodí s obilím cez zamínované ukrajinské prístavy.

Rusko by sa zároveň zdržalo paľby na tieto lode a Turecko v spolupráci s OSN by sa podujalo kontrolovať lode vracajúce sa na Ukrajinu, či nevezú zbrane.

USA dohodu privítali

Spojené štáty vo štvrtok privítali dohodu o obnovení vývozu obilia z ukrajinských prístavov. Washington zároveň vyzval Moskvu, aby túto dohodu dodržiavala, uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price.

„Oznámenie tejto dohody v zásade vítame, no teraz sa zameriavame na to, aby sa Rusko zodpovedalo za realizáciu tejto dohody a za to, že umožní ukrajinskému obiliu dostať sa na svetový trh,“ povedal Price. Dodal, že v tejto situácii sa svet nemal ocitnúť a obvinil Moskvu, že z potravín zámerne urobila zbraň.

Hovorca zároveň ocenil diplomatické úsilie generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa a „usilovnú prácu“ Turecka, ktoré dohodu sprostredkovalo. Dodal, že podrobnosti dohody Washington pozorne sleduje.

V ukrajinských prístavoch je kvôli vojne začatej Ruskom zablokovaných 20 až 25 miliónov ton obilia. Jeho dodávky sú pritom kľúčové pre mnohé krajiny Blízkeho východu a Afriky.

Ukrajina tvrdí, že Rusko čiernomorské prístavy zámerne blokuje a že ukrajinské obilie kradne. Moskva naopak viní Kyjev. Ukrajina podľa Kremľa zatiaľ neodmínovala svoje pobrežie, takže preprava obilia nie je bezpečná. Kyjev odmieta odmínovať prístavy, pretože sa obáva, že ruská armáda potom zaútočí na ukrajinské čiernomorské pobrežie.

krym, obilie Čítajte viac Kradnuté ukrajinské obilie končí na Kryme a v Rusku, ukazujú dáta BBC
16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vývoz obilia