USA: Snemovňa reprezentantov schválila návrh zákona o prístupe k antikoncepcii

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu vo štvrtok schválila návrh zákona, ktorý má zaistiť prístup k antikoncepčným prostriedkov na území celých Spojených štátov. Stalo sa tak mesiac po tom, čo Najvyšší súd USA zrušil výklad o ústavnom práve na interrupciu.

22.07.2022 07:36
Supreme Court Abortion New York Foto: ,
Demonštrácia v New Yorku proti rozhodnutiu Najvyššieho súdu, ktorý povolil jednotlivým americkým štátom zakázať interrupcie. Archívna snímka.
debata

Návrh zákona, ktorý ukotvuje právo na nákup a užívanie antikoncepčných prostriedkov a umožňuje tiež, aby ich mohli zdravotníci predpisovať, podporili všetci poslanci Snemovne reprezentantov z radov Demokratickej strany a pridali sa k nim aj ôsmi republikáni. Ďalších 195 republikánov hlasovalo proti návrhu.

AFP konštatuje, že návrh však zrejme neprejde v Senáte, kde je pomer síl medzi demokratmi a republikánmi rozložený 50:50 a na schválenie väčšiny zákonov je potrebných aspoň 60 hlasov.

Sobáš / Homosexuálne zväzky / homosexuálne sobáše / Prsteň / Obrúčka / Čítajte viac Americká snemovňa schválila návrh zákona, ktorý má chrániť sobáše gejov

Minulý piatok prijala Snemovňa reprezentantov dva návrhy zákonov v prospech prístupu k umelému prerušeniu tehotenstva. Prvý z nich by zlegalizoval interrupcie na celom území USA. Snemovňa podobný zákon schválila už vlani, no nezískal dostatočnú podporu v Senáte. Druhý návrh zákona by poskytoval právnu ochranu ženám, ktoré za účelom vykonania interrupcie vycestujú do iného štátu.

Abortion / Interrupcie / Čítajte viac WHO: Zrušenie práva na interrupciu bude mať dôsledky aj mimo USA

Je však nepravdepodobné, že by návrhy zákonov prijaté zväčša demokratickou Snemovňou podporil aj Senát, v ktorom by za ne muselo hlasovať aj desať republikánov.

debata chyba
Viac na túto tému: #antikoncepcia