V Taliansku zomrela v boji s ohňom hasička, v Španielsku horí les aj na Tenerife

Lesné požiare, ktoré sužujú oblasť na severovýchode Talianska neďaleko hraníc so Slovinskom, si vo štvrtok vyžiadali obeť z radov hasičov. Informovala o tom dnes agentúra APA, podľa ktorej ide o šesťdesiatšesťročnú ženu, na ktorú pri hasení spadol strom. Stovky hasičov stále bojujú s lesnými požiarmi aj v Španielsku, kde sa teraz rýchlo šíri požiar na ostrove Tenerife, uviedol server televízie RTVE.

22.07.2022 11:10 , aktualizované: 16:12
debata

Na severe Tenerife, ktorý je jedným z Kanárskych ostrovov, vypukol lesný požiar vo štvrtok v oblasti obce Los Realejos. Doteraz zničil vyše 500 hektárov. Stále horí aj les pri obci Cebreros (provincia Ávila) neďaleko Madridu. Dostať pod kontrolu sa naopak už v stredu podarilo požiare v provincii Zamora na severozápade, ktorá patrí k najhoršie postihnutým oblastiam v tejto vlne požiarov a kde aj v nedeľu kvôli horiacemu porastu zomreli dvaja ľudia – hasič a pastier oviec.

V Taliansku teraz horia lesy okrem iného pri hraniciach so Slovinskom v oblasti Furlansko-Julskej Benátky, ktorej regionálna vláda kvôli tomu v utorok vyhlásila núdzový stav. Miestnym hasičom pomáhajú aj kolegovia z juhorakúskej spolkovej krajiny Korutánska, uviedla dnes APA. Po dvoch dňoch bola dnes obnovená železničná doprava na krátkom úseku medzi Terstom a mestom Monfalcone, taktiež časť diaľnice A4 na trase medzi Terstom a Benátkami, ktorá bola kvôli dymu tento týždeň uzavretá, už je v prevádzke. Dva dni bola kvôli dymu zatvorená aj talianska lodenica Fincantieri v Monfalcone, dnes sa 3000 jej zamestnancov mohlo vrátiť do práce.

Agentúra ANSA dnes informovala, že od polovice júna doteraz vyrážali hasiči v celej krajine k takmer 33-tisíc lesným požiarom, čo bolo asi o štyri tisíc viac ako v rovnakom období minulého roka. Najpočetnejšie boli tento rok požiare na Sicílii, ďalšími ťažko postihnutými regiónmi boli juhotalianske oblasti Apúlie, Kalábria a Kampánia či stredotalianske regióny Toskánsko a Lazio, v ktorom leží metropola Rím.

V Španielsku tento rok lesné požiare podľa odhadu európskeho systému EFFIS, ktorý vychádza zo satelitných snímok programu Copernicus, zničili takmer 200-tisíc hektárov. Tým už prekonali škody za celý rok 2012, ktorý doteraz držal v tomto ohľade rekord v histórii záznamov. Za posledné asi dva týždne podľa EFFIS bolo zničených 80-tisíc hektárov, uviedol dnes server španielskej televízie RTVE.

Požiar zasiahol horskú oblasť v okolí nemeckého zámku Neuschwanstein

Lesný požiar zasiahol horskú oblasť na juhu Nemecka len niekoľko kilometrov od známeho zámku Neuschwanstein. TASR správu prevzala v piatok z agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na miestnu políciu.

Oheň vypukol vo štvrtok v ťažko prístupnom horskom teréne v okolí obce Schwangau a na mieste podľa polície do neskorých nočných hodín zasahovali hasiči. V piatok sa do akcie zapojili aj vrtuľníky s hasiacimi vakmi. V tejto oblasti na pomedzí Nemecka a Rakúska horelo aj v marci tohto roka.

V Bavorsku a ďalších spolkových krajinách v poslednom období z dôvodu suchého počasia vypuklo viacero požiarov lesných a krovinatých porastov, pripomína DPA.

Zámok Neuschwanstein pri meste Füssen v spolkovej krajine Bavorsko dal v 19. storočí postaviť bavorský kráľ Ľudovít II. Jeden z najznámejších a najnavštevova­nejších turistických cieľov Nemecka dostal prívlastok rozprávkový hrad.

Grécky región Evros zachvátil rozsiahly lesný požiar

Do gréckeho pohraničného regiónu Evros dorazili v piatok posily na boj s rozsiahlym požiarom. Plamene zachvátili les v jeho severovýchodnej časti ešte vo štvrtok, doposiaľ sa ho však nepodarilo dostať pod kontrolu, uviedlo internetové vydanie gréckeho denníka Kathimerini.

Hasiči bojovali s požiarom celú noc na piatok, v oblasti sa však nachádza prevažne borovicový porast, ktorý je mimoriadne horľavý.

Na hasení sa podľa denníka podieľalo 291 hasičov so 65 hasiacimi vozidlami, ako aj štyri hasiace lietadlá a štyri vrtuľníky. Pomáhala aj armádna technika a vozidlá poskytnuté miestnymi úradmi.

Hasiči zároveň oznámili, lesné požiare, ktoré vypukli v zalesnených oblastiach medzi dedinami Trango a Varda v západnej časti regiónu Peloponéz, sa podarilo dostať pod kontrolu.

Grécka vláda uviedla, že v dôsledku požiarov muselo byť do bezpečia evakuovaných takmer 50-tisíc obyvateľov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #horúčavy #Požiare