Maďarsko má ešte mesiac na to, aby vyhovelo Bruselu a neprišlo o eurofondy

Európska komisia dala Maďarsku posledný mesiac na to, aby reagovalo na jej výčitky ohľadom rešpektovania pravidiel právneho štátu predtým, ako požiada vlády o obmedzenie čerpania peňazí určených Maďarsku z únijných fondov. Informovala o tom agentúra Reuters.

22.07.2022 20:40
debata (15)

Európska komisia v apríli začala disciplinárne konanie s Maďarskom v rámci takzvaného mechanizmu krížového plnenia, ktorý podmieňuje vyplácanie peňazí z fondov EÚ dodržiavaním princípov právneho štátu. Maďarsko by v konečnom dôsledku mohlo prísť o časť jemu určených peňazí z rozpočtu na roky 2021 až 2027. Tento mechanizmus je oddelený od ďalších konaní, ktoré EÚ s Maďarskom vedie.

V piatok komisia uviedla, že poverila komisára pre rozpočet Johannesa Hahna, aby Budapešť informoval o opatreniach, ktoré mieni únijná exekutíva navrhnúť vládam v EÚ, ak nápravné opatrenia Maďarska nebudú dostatočné.

Komisia sa domnieva, že peniaze Únie nie sú v Maďarsku v bezpečí z dôvodu údajnej korupcie, ktorá sa môže prejaviť tak, že o zákazky na projekty financované z fondov Únie sa uchádza len jeden uchádzač, spravidla napojený na vládnu stranu Fidezs. Únijná exekutíva má tiež obavy o nezávislosť maďarskej justície, médií a mimovládnych organizácií.

Maďarský premiér Viktor Orbán v minulosti odmietal znepokojenie EÚ a USA ohľadom korupcie v Maďarsku, ale maďarskí predstavitelia v posledných týždňoch dali najavo, že Budapešť je ochotná s komisiou o jej obavách rokovať.

Tento týždeň Maďarsko navrhlo, že zníži počty verejných súťaží len s jedným uchádzačom na 15 percent. Ďalej ponúklo, že umožní súdom, aby poverili prokuratúru stíhaním prípadov, aj keď sa prokurátori rozhodli inak. Rovnako legislatívny proces má byť transparentnejší. V hre je až 21 miliárd eur, ktoré sú pre Maďarsko určené v terajšom rozpočtovom období.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Maďarsko #Európska únia