150. deň: Rusi zaútočili na Odesu, podľa Kyjeva prípravy na export obilia pokračujú

Napriek ruskému raketovému útoku na Odesu pokračuje Ukrajina v prípravách na obnovenie vývozu obilia zo svojich čiernomorských prístavov. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského dohoda vyhovuje ukrajinským záujmom. Ukrajina má podľa jeho slov na vývoz obilie v hodnote 10 miliárd dolárov. Zelenskyj v pravidelnom príhovore vyčíslil, aké straty zaznamenávajú Ukrajinci na bojisku. Tvrdí, že podstatne menšie ako Rusi. Podľa jeho informácií sa ukrajinské straty znížili, denne zomrie 30 ukrajinských vojakov, ďalších 250 vyradí z boja zranenie. Podľa BBC medzi zabitými ruskými vojakmi opäť pribúdajú dôstojníci.

23.07.2022 05:50 , aktualizované: 22:00
Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine, Tulpan Foto:
Ruskí vojaci strieľajú z ťažkého mínometu s vlastným pohonom 2S4 Tulpan zo svojej pozície na nezistenom mieste na Ukrajine. Fotografiu zverejnilo tlačové oddelenie ruského ministerstva obrany v piatok 22. júla 2022.
debata (704)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 150. deň
  • Podľa Zelenského sú straty vojakov vyššie u Rusov ako Ukrajincov
  • Rusi raketami zaútočili na prístav v Odese

VIDEO: Rusi strategickými bombardérmi zabrnkali na nervy Fínom a Švédom.

Video

22:00 Raketové ostreľovanie prístavu v juhoukrajinskom meste Odesa si vyžiadalo zranených. Podľa agentúry AFP to v sobotu večer vo videu na sieti Telegram uviedol gubernátor Odeskej oblasti Maxym Marčenko. Gubernátor však neuviedol počet zranených a nepriblížil ani ich zdravotný stav. Dodal tiež, že pri útoku bola poškodená infraštruktúra prístavu.

21:45 Vo veku 46 rokov v piatok v Moskve náhle zomrel jeden z najlepších ruských konštruktérov zbraní, 46-ročný Dmitrij Konopľov. Spoločnosť, ktorú viedol v meste Tula, vyvinula aj zbraňový systém Pancir používaný ruskou armádou vo vojne na Ukrajine.

Rusko, Moskva Čítajte viac Za záhadných okolností zomrel manažér ruskej firmy na vývoj zbraňových systémov

21:15 Ukrajinské ozbrojené sily zasiahli Darivskyj most cez rieku Inhulec v Rusmi okupovanej Chersonskej oblasti na juhu krajiny, oznámil podľa agentúry Reuters poradca gubernátora Chersonskej oblasti Serhij Chlaň. Predstaviteľ ruských okupačných úradov v regióne Kirill Stremousov podľa agentúry TASS pripustil, že Ukrajinci most ostreľovali a že dostal niekoľko zásahov, ale zároveň tvrdí, že nie je strategicky významný.

„Je to pokračovanie operácie, ktorej cieľom je odrezanie chersonskej skupiny Rusov od zásobovania. Každý most je slabým miestom pre logistiku a naše ozbrojené sily umne ničia systém nepriateľa. Toto ešte nie je oslobodenie Chersonu, ale vážny prípravný krok týmto smerom,“ napísal na Facebooku Chlaň.

Podľa Stremousova zasiahlo most sedem striel a je v ňom asi sedem dier. „Ale je celý, je možné sa po ňom pohybovať. Na rozdiel od Antonivského mosta, tento nemá strategický význam,“ cituje TASS predstaviteľov miestnej Ruskom dosadenej správy.

Vyhlásenie ani jednej z bojujúcich strán nebolo možné bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

20:38 Americké ministerstvo zahraničia potvrdilo, že na Ukrajine zomreli ďalší dvaja občania USA, ktorí bojovali spoločne s ukrajinskými jednotkami na Donbase.

Dvojica prišla o život v pondelok pri niekoľkohodinovej bitke v Doneckej oblasti, uvádza web Politico s odvolaním sa na ukrajinského veliteľa, ktorý mal Američanov na starosti. Muži údajne patrili do špeciálnej jednotky spadajúcej pod sily teritoriálnej obrany, ktorá bola nasadená pri meste Siversk západne od Lysyčanska. Po ich boku pri rovnakom strete padol tiež muž z Kanady a občan Švédska, píše Politico.

Zahraniční bojovníci vraj dostali za úlohu severozápadne od Siverska strážiť miesto, kde sa Rusi pokúšali dostať cez rieku. „Boli úspešní. Ale na konci misie ich prepadli ruské tanky,“ povedal veliteľ Ruslan Mirošničenko. „Prvý granát poranil (jedného z Američanov) Luka. Druhý granát ich všetkých zabil,“ pokračoval.

20:00 Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia v reakcii na výroky maďarského premiéra Viktora Orbána vyhlásil, že jeho tvrdenia o neúčinnosti sankcií uvalených na Rusko sú klasickým príkladom ruskej propagandy. Maďarský premiér sa tak vyjadril na druhý deň po návšteve svojho ministra zahraničia v Moskve, kde sa snažil vyjednať zvýšenie dodávok ruského plynu, poznamenal Oleh Nikolenko podľa serveru RBK Ukrajina. Ekonomické postihy voči Moskve majú efekt a znížili „schopnosť ruskej vojenskej mašinérie viesť vojnu proti Ukrajine,“ dodal.

Viktor Orbán Čítajte viac Orbán spochybnil podporu Ukrajiny. A Trumpa vidí ako spasiteľa

19:00 Podľa správy ukrajinského generálneho štábu spôsobili ukrajinskí vojaci blízko Kramatorska v Doneckej oblasti ruským okupantom straty. Invázne sily sa podľa hlásenia znovu pokúsili získať kontrolu nad tepelnou elektrárňou v meste Vulnehirsk, ale boli odrazené, informuje The Kyiv Independent.

18:05 Ruská redakcia BBC spolu so serverom Mediazona a skupinou dobrovoľníkov potvrdila informácie o 4 940 zabitých ruských vojakoch a dôstojníkoch. Zozbierané údaje síce neodrážajú skutočnú úroveň strát, ale na rozdiel od odhadov sa zakladajú výlučne na potvrdených informáciách. To umožňuje analyzovať, čo sa deje s ruskou armádou počas vojny proti Ukrajine.

SBU, Ukrajina, vojna na Ukrajine Čítajte viac BBC: Medzi zabitými ruskými vojakmi opäť pribúdajú dôstojníci

17:30 V piatok prišli ruské sily o ďalších 240 vojakov. Stratili aj ďalšie štyri tanky, deväť obrnených vozidiel a sedemnásť ostatných vozidiel.

16:40 Ruskí predstavitelia informovali Ankaru, že Moskva nemá s raketovým útokom na Odesu nič spoločné, uviedol turecký minister obrany Hulusi Akar.

„Rusi nám povedali, že s týmto útokom nemajú absolútne nič spoločné a že túto záležitosť veľmi podrobne a starostlivo skúmajú,“ oznámil minister. Zároveň vyjadril obavy ohľadom útoku na odeský prístav a vyzval všetky strany, aby pokračovali v spolupráci ohľadom obilnej dohody.

16:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že ruský raketový útok na Odesu ukázal, že Moskva si nájde spôsob, ako dohovor neplniť. „Dokazuje to len jednu vec: bez ohľadu na to, čo Rusko hovorí a sľubuje, nájde si spôsoby, ako to nesplniť,“ povedal Zelenskyj podľa agentúry Reuters vo videu zverejnenom na sociálnej sieti Telegram.

15:45 Ruský raketový útok podľa hovorkyne ukrajinskej armády Natalije Humenjukovej skladiská obilia v prístave Odesa nepoškodil.

„Je zrejmé, že cieľom nepriateľa bolo zasiahnuť konkrétne odeský obchodný námorný prístav. Štyri strely typu Kalibr mierili práve týmto smerom. Dve z nich zostrelila protivzdušná obrana, dve zasiahli objekty infraštruktúry samotného prístavu. Zasiahnutá bola aj čerpacia stanica,“ oznámila podľa agentúry Unian novinárom Humenjuková. Úder podľa nej nespôsobil žiadne významné škody ani si nevyžiadal obete.

15:00 Napriek ruskému raketovému útoku na Odesu pokračuje Ukrajina v prípravách na obnovenie vývozu obilia zo svojich čiernomorských prístavov. Na facebooku to napísal ukrajinský minister dopravy Oleksandr Kubrakov. Juhoukrajinský prístav Odesa zasiahli podľa ukrajinských úradov ruské strely Kalibr iba deň po tom, ako Moskva a Kyjev podpísali dohodu o vývoze obilia, v ktorej zohráva odoský prístav kľúčovú úlohu.

„Pokračujeme v technickej príprave na spustenie vývozu poľnohospodárskych produktov z našich prístavov,“ píše Kubrakov na sociálnej sieti.

Ruské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení k vývoju vojenskej agresie v susednej krajine úder na Odese nespomenulo. Na žiadosť o komentár rezort zatiaľ nereagoval, poznamenala agentúra Reuters.

14:05 Útok na ukrajinský čiernomorský prístav Odesa odsúdili generálny tajomník OSN António Guterres a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Generálny tajomník OSN Guterres útok „jednoznačne odsúdil“, uviedol jeho hovorca Farhan Haq a pripomenul, že dohodu o vývoze obilia sa v piatok zaviazali dodržiavať obe strany. „Tieto komodity sú zúfalo potrebné na riešenie potravinovej krízy a uľahčia utrpenie miliónom ľudí po celom svete,“ uvádza sa v jeho vyhlásení.

„Zaútočiť na cieľ, ktorý je kľúčový pre vývoz obilia, len deň po podpísaní dohody v Istanbule je obzvlášť zavrhnutiahodné a znovu to ukazuje absolútnu neúctu Ruska k medzinárodnému právu a záväzkom,“ uviedol na Twitteri šéf diplomacie EÚ Borrell.

Útok na Odesu odsúdila tiež americká veľvyslankyňa v Kyjeve Bridget Brinková. „Je to nehorázne. Kremeľ ďalej robí z potravín zbraň. Voči Rusku musí byť vyvodená zodpovednosť,“ napísala na twitteri. Tiež šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak obvinil Rusko, že sa snaží systematicky vyvolať potravinovú krízu.

14:00 Ako nepostačujúcu kritizoval doterajšiu ponuku viacstrannej výmeny tankov medzi Poľskom a Nemeckom poľský minister obrany Mariusz Blaszczak. Táto ponuka súvisí s nepriamymi dodávkami zbraní pre Ukrajinu.

Tank Leopard Čítajte viac Poľsko kritizuje Nemecko za nepostačujúcu ponuku tankov Leopard

13:25 Stratégia Západu na podporu Ukrajiny napadnutej Ruskom nefunguje, nový prístup by sa mal sústrediť na vyjednávanie o mieri, nie na víťazstvo vo vojne. V prejave pred maďarskou menšinou v Rumunsku to v sobotu povedal maďarský premiér Viktor Orbán. Zopakoval tiež, že Budapešť nepodporí európske sankcie, ktoré by sa týkali dovozu ruského plynu, pretože nechce poškodiť ekonomiku krajiny.

Viktor Orbán Čítajte viac Orbán spochybnil podporu Ukrajiny. A Trumpa vidí ako spasiteľa

12:43 Na základe otvorených zdrojov sa BBC podarilo zistiť mená takmer 5 000 ruských vojakov, ktorí prišli o život počas vojny proti Ukrajine. V posledných dvoch týždňoch možno zaznamenať prírastok strát v radoch dôstojníkov, upozornil server BBC News na svojom ruskojazyčnom webe.

12:04 Ruské rakety zasiahli ukrajinský čiernomorský prístav Odesa. Podľa velenia ukrajinskej armády prístav zasiahli riadené strely Kalibr, explózie boli počuť aj v meste, uviedol server BBC. Útok prišiel len deň po tom, ako Moskva a Kyjev podpísali dohodu o vývoze obilia, v ktorej hrá prístav v Odese kľúčovú úlohu. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že ak Rusko dohodu nedodrží, ponesie zodpovednosť za globálnu potravinovú krízu.

„Nepriateľ zaútočil na prístav v Odese strelami Kalibr; dve z nich boli zostrelené protivzdušnou obranou, dve zasiahli infraštruktúru prístavu,“ uviedla armáda na sieti Telegram.

Ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko na sieti Telegram oznámil, že v prístave začalo po raketovom údere horieť. „Rusko zasiahlo prístav Odesa, na mieste zúri požiar, na prístav dopadli dve rakety. Sú tam obete,“ napísal a obvinil Rusko, že „jednou rukou podpisuje dohodu a druhou posiela rakety“.

11:30 Americké ministerstvo zahraničia potvrdilo, že na Ukrajine zomreli dvaja občania USA, ktorí bojovali spoločne s ukrajinskými jednotkami na Donbase. Už skôr zomreli najmenej ďalší dvaja Američania, ktorí na Ukrajinu odišli ako dobrovoľníci, niekoľko ich je nezvestných alebo sú v zajatí.

11:00 Najmenej traja ľudia vrátane jedného ukrajinského vojaka zahynuli v sobotu pri ruských raketových útokoch na železničnú infraštruktúru a vojenskú leteckú základňu na strednej Ukrajine. Píše o tom agentúra AFP s odvolaním sa na oznámenie gubernátora Kirovohradskej oblasti Andrija Rajkovyča pre ukrajinské médiá.

„Deväť ukrajinských vojakov utrpelo zranenia a jeden vojak je mŕtvy. Ako prví prišli predtým o život dvaja strážnici elektrickej stanice,“ spresnil gubernátor Rajkovyč.

Oznámenie presného počtu obetí sobotných ruských útokov je nezvyčajným počinom, pretože obe strany vojnového konfliktu – ruská i ukrajinská – si dôkladne strážia informácie tohto typu, vysvetľuje AFP.

Rajkovyč už pred týmto vyhlásením uviedol na sociálnom médiu, že okolie mesta Kropyvnyckyj, administratívneho centra Kirovohradskej oblasti, zasiahla paľba 13 z mora odpálených striel s plochou dráhou letu.

Cieľom sa stali objekty infraštruktúry v blízkom okolí oblastného centra, predovšetkým vojenská letecká základňa Kanatove a zariadenia súvisiace s Ukrajinskými železnicami," napísal Rajkovyč.

10:30 Litva zrušila zákaz železničnej dopravy tovaru podliehajúceho sankciám Európskej únie do ruskej Kaliningradskej oblasti, ktorá je na baltskom pobreží obklopená Poľskom a Litvou. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ruskú agentúru RIA Novosti. Litva zakázala dopravu sankcionovaného tovaru po železnici do Kaliningradu v júni. Rozhorčila tak Rusko, ktoré pohrozilo odvetnými opatreniami.

Európska komisia minulý týždeň uviedla, že preprava tovaru z Ruska do Kaliningradskej oblasti je zakázaná len pre cestnú, nie železničnú dopravu.

Litovská štátna železničná spoločnosť teraz podľa agentúry RIA uviedla, že informovala zákazníkov, že môžu opäť dodávať tovar do Kaliningradu. Agentúra TASS citovala predstaviteľov kaliningradskej vlády, podľa ktorého by malo do oblasti čoskoro doraziť 60 vagónov cementu.

9:50 Slovensko-ukrajinské hranice na vstupe na Slovensko prekročilo v piatok takmer 2 500 osôb. Z toho bolo 670 mužov, 1 259 žien a 537 detí. O dočasné útočisko požiadalo 133 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi za včerajší deň takmer 2 854 osôb. Informoval o tom tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

9:45 Do Poľska prišlo cez hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z 24. februára dovedna už 4,97 milióna ľudí, oznámila poľská Pohraničná stráž (SG).

Podľa SG jej príslušníci vykonali v piatok 24 800 pohraničných kontrol ľudí vstupujúcich na poľské územie z Ukrajiny a v sobotu k 07.00 h dosiahol počet príchodzích osôb zhruba 6 200.

Pohraničná stráž tiež uviedla, že v piatok odišlo z Poľska na Ukrajinu približne 22 400 ľudí. Od začiatku vojny prešlo z poľského územia na ukrajinské už dovedna 3,05 milióna jedincov.

9:05 Britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej správe o situácii na bojisku uviedlo, že ukrajinské sily pokračujú v protiofenzíve proti ruským jednotkám v Chersonskej oblasti západne od rieky Dneper. Ruská armáda sa ich snaží zastaviť delostreleckými útokmi pozdĺž rieky Inhulec, hrozia jej však vážne problémy so zásobovaním v dôsledku ďalšieho poškodenia kľúčového Antonivského mosta cez Dneper, ktorý Ukrajinci opakovane ostreľujú.

"Nebolo možné overiť tvrdenia ukrajinských predstaviteľov, že sa Rusko chystá postaviť alternatívny prechod, pontónový most cez Dneper. Ak by prekonanie Dnepra nebolo možné a ruské sily v okupovanej Chersonskej oblasti by boli odrezané, bol by to pre Rusko významný vojenský i politický neúspech, "uvádza ministerstvo.

8:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že Ukrajina má po podpísaní dohody s Ruskom o odblokovaní vývozu na predaj obilie v hodnote približne desať miliárd dolárov a jeho krajina bude mať šancu predať aj súčasnú úrodu.

„Približne 20 miliónov ton minuloročnej úrody obilia sa vyvezie. Bude aj šanca predať tohtoročnú úrodu… momentálne máme k dispozícii zásoby obilia v hodnote približne desať miliárd dolárov,“ povedal Zelenskyj.

„Zo strany Ruska môžu nastať nejaké provokácie, pokusy zdiskreditovať ukrajinské a medzinárodné snahy… Ale dôverujeme Organizácii Spojených národov,“ dodal ukrajinský prezident.

kombajn, pôda, obilie, žatva, družstvo Čítajte viac Ukrajina a Rusko podpísali oddelené dohody umožňujúce vývoz obilia

8:15 V ukrajinskej Chersonskej oblasti, ktorú takmer celú ovládli počas invázie na Ukrajinu ruské sily, úrady začali blokovať prístup k internetovému vyhľadávaču Google. Podľa agentúry TASS o tom informoval predstaviteľ miestnej Ruskom dosadenej správy Kirill Stremousov.

„Na moju žiadosť je vyhľadávač Google zablokovaný. To isté platí aj pre YouTube a Viber,“ vyhlásil podľa ruských médií Sremousov. „Príčinou je, že ukrajinské úrady a ich americkí ochrancovia ich používajú ako prostriedky informačného terorizmu,“ uviedol Stremousov, zástupca šéfa novej správy.

Rusko nad Chersonskou oblasťou postupne upevňuje kontrolu, okrem iného tam ako platidlo zaviedlo rubeľ a otvorilo tam pobočky ruských bánk. Stremousov v júni oznámil, že v oblasti sa pripravuje referendum o pripojení k Rusku.

7:27 Ruské sily podnikli lokálne pozemné útoky na juhu Ukrajiny blízko hranice oddeľujúcej Mykolajivskú a Chersonskú oblasť, ktorú sa im už podarilo takmer celú ovládnuť. Vo svojej pravidelnej analýze vývoja bojov na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). V oblasti Donbasu na východnej Ukrajine potom ruské vojská vykonali pozemné útoky východne od mesta Siversk a v okolí mesta Bachmut.

Neúspešne sa podľa ISW Rusi pokúsili o postup severozápadne od Donecka. Ruské sily sa okrem toho možno pripravujú na protiofenzívu ukrajinských síl pri mestách Snihurivka a Zelenodolsk v južnej časti Ukrajiny. Podľa inštitútu tomu nasvedčuje skutočnosť, že ruskí vojaci zamínovali brehy rieky Inhulec blízko týchto miest.

Starosta Mykolajivu Oleksandr Sjenkevyč v sobotu nadránom na sociálnej sieti Telegram informoval, že v meste sa ozvalo niekoľko explózií. Správy o masívnom ostreľovaní z tohto juhoukrajinského prístavného mesta prichádzali v posledných týždňoch opakovane. Sirény signalizujúce letecký poplach sa v noci na sobotu rozzneli po celej Ukrajine s výnimkou Chersonskej oblasti a Krymu, upozornil web The Kyiv Independent.

7:06 Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) obvinila ruské ozbrojené sily z mučenia vojnových zajatcov a civilistov na Ukrajine, uviedla agentúra DPA. Rozhovory uskutočnené s desiatkami osôb v okupovanej Chersonskej a Záporožskej oblasti na juhu krajiny odhalili 42 prípadov civilistov, ktorých ruské sily buď nechali zmiznúť, alebo ich svojvoľne zadržali, uviedla HRW.

Niektorí z nich nemali žiadny kontakt s vonkajším svetom a mnohí boli mučení. Dvaja z troch vojnových zajatcov zomreli.

„Ruské sily zmenili okupované oblasti na juhu Ukrajiny na priepasť strachu a divokého bezprávia,“ povedala vedúca ukrajinská výskumníčka z HRW Julia Gorbunovová.

„Mučenie, neľudské zaobchádzanie, ako aj svojvoľné zadržiavanie a nezákonné uväznenie civilistov patria medzi zjavné vojnové zločiny, ktoré máme zdokumentované, a ruskí predstavitelia musia s takýmito prípadmi zneužívania okamžite skoncovať a pochopiť, že môžu a budú za to niesť zodpovednosť,“ dodala.

5:55 Ministerstvo obrany USA oznámi ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine okrem iného v podobe až 580 „kamikadze“ dronov Phoenix Ghost. Povedal to v piatok hovorca americkej rady pre národnú bezpečnosť Bieleho domu John Kirby. Dodatočná vojenská pomoc bude podľa neho dosahovať spolu 270 miliónov dolárov, z ktorých 100 miliónov predstavujú spomínané bezpilotné stroje.

Súčasťou pomoci budú okrem „samovražedných“ bezpilotných lietadiel tiež ďalšie štyri salvové raketomety HIMARS, ktoré sa už Ukrajine v bojoch proti ruskému agresorovi osvedčili pri ostreľovaní vzdialených strategických cieľov. Ukrajina tak bude mať od USA spolu 20 týchto systémov. Celkovo bude objem americkej vojenskej pomoci Ukrajine dosahovať hodnotu 8,2 miliardy dolárov, uviedol Kirby.

Americké ministerstvo obrany podľa hovorcu ďalej predbežne skúma možnosť dodania stíhačiek na Ukrajinu. Tento krok by však podľa Kirbyho Washington nepodnikol v najbližšom čase.

5:50 Straty ukrajinskej armády sa v poslednej dobe znížili a v súčasnosti v bojoch s ruskými silami zomiera približne 30 vojakov denne, povedal v rozhovore s denníkom The Wall Street Journal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Začiatkom júna ukrajinskí predstavitelia uvádzali, že každý deň v bojoch padne 100 až 200 ukrajinských vojakov. Súčasné zlepšenie súvisí s dodávkami zbraní zo Západu, vďaka ktorým mohli ukrajinské sily stabilizovať situáciu na Donbase na východe krajiny, vysvetlil v rozhovore s americkým denníkom Zelenskyj.

Denne ukrajinské sily prichádzajú aj o približne 250 vojakov, ktorí utrpia zranenia, doplnil ukrajinský líder. „Môžem vám to povedať presne, pretože s tým žijem každý deň,“ vyhlásil pri poskytovaní rozhovoru Zelenskyj, zatiaľ čo kontroloval na svojom mobilnom telefóne dáta od ukrajinskej armády.

Celkové straty ukrajinskej armády Zelenskyj prezradiť nechcel. Vyhlásil ale, že sú mnohonásobne nižšie ako tie ruské. Ukrajinská armáda tvrdí, že Rusko prišlo od začiatku invázie na Ukrajinu už o 39-tisíc vojakov.

K zníženiu strát podľa ukrajinského prezidenta dopomohli predovšetkým salvové raketomety HIMARS, dodané z USA, a húfnice s kalibrom 155 milimetrov. Predtým Rusi vypálili okolo 12 000 delostre­leckých granátov denne, zatiaľ čo Ukrajinci mohli odpovedať asi len 1 000 až 2 000 granátmi. V súčasnosti ale Ukrajina dokáže vypáliť približne 6 000 granátov každý deň, zatiaľ čo Rusko sa začína stretávať s nedostatkom munície aj vojakov, povedal Zelenskyj. Ukrajinský líder ale súčasne upozornil, že americké raketomety HIMARS síce predstavujú novú kvalitu, ale Ukrajina ich dostala príliš málo, než potrebuje na dosiahnutie obratu vo vojne.

704 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine