BBC: Medzi zabitými ruskými vojakmi opäť pribúdajú dôstojníci

Na základe otvorených zdrojov sa BBC podarilo zistiť mená takmer 5-tisíc ruských vojakov, ktorí prišli o život počas vojny proti Ukrajine. V posledných dvoch týždňoch možno zaznamenať prírastok strát v radoch dôstojníkov, upozornil server BBC News na svojom ruskojazyčnom webe.

23.07.2022 18:00
SBU, Ukrajina, vojna na Ukrajine Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata (45)

Ruská redakcia BBC spolu so serverom Mediazona a skupinou dobrovoľníkov potvrdila informácie o 4 940 zabitých ruských vojakoch a dôstojníkoch. Zozbierané údaje síce neodrážajú skutočnú úroveň strát, ale na rozdiel od odhadov sa zakladajú výlučne na potvrdených informáciách. To umožňuje analyzovať, čo sa deje s ruskou armádou počas vojny proti Ukrajine.

Predstavu, koľko zabitých vojakov sa nedostalo do súčtu BBC, dáva návšteva cintorínov v ruských regiónoch. Každý týždeň tam pribúda pochovaných vojakov, o ktorých miestne úrady neinformujú. Tieto pozorovania umožňujú odhadnúť, že zoznam potvrdených strát vedených BBC predstavuje prinajmenšom polovicu zo skutočne pochovaných vojakov.

Zo 4 940 ruských vojakov zabitých na Ukrajine malo 852 dôstojnícku hodnosť. Za posledné dva týždne zahynulo viac ako 80 dôstojníkov, vrátane desiatich plukovníkov.

V posledných mesiacoch sa podiel dôstojníkov medzi zabitými vojakmi postupne znižoval z 20 percent v marci a apríli na 17 percent v júni a júli. Teraz straty medzi veliteľmi opäť rastú.

Môže to súvisieť s tým, že na Ukrajinu dorazili vysoko presné delostrelecké zbrane, vrátane amerických raketometov HIMARS. Vďaka týmto zbraniam môže Kyjev presnejšie ničiť veliteľstvo a tylové základne útočiacich ruských vojsk.

HIMARS Čítajte viac Zničte HIMARS-y, prikazuje Šojgu. Pre Rusov sú postrachom

Medzi zabitými dôstojníkmi vyčnievajú vojenskí letci, elita každej armády, ktorých výcvik trvá roky a stojí milióny dolárov. Ku koncu júla Rusko prišlo minimálne o päťdesiatku letcov (vrátane operátorov zbraňových systémov a palubných mechanikov). Najmenej päť z nich bolo starších ako 50 rokov. Niektorí mali odísť do penzie už pred pár rokmi. Ich účasť v bojoch môže svedčiť o tom, že chýbajú kvalifikovaní a motivovaní piloti mladšej generácie.

V počte zabitých naďalej medzi ruskými regiónmi vedie Dagestan (245 mŕtvych), Burjatsko (224) a Krasnodarský kraj (170). Vie sa len o 11 zabitých z Moskvy, ktorej obyvatelia tvoria deväť percent obyvateľov Ruska. V mnohých regiónoch, kde chýbajú „výťahy“ k lepšiemu sociálnemu postaveniu, býva služba v armáde bezmála jedinou možnosťou, ako si zarobiť.

Hroby vojakov, ktorých smrť sa nikde neoznamovala, sú na všetkých cintorínoch, ktoré spravodajcovia videli. Súdiac podľa nápisov na náhrobkoch a dátumoch pohrebov trvá preprava tela do Ruska v priemere dva až tri týždne. V niektorých prípadoch sa to pretiahne: 20-ročného tankistu Chovalyga Aldyna-Cherela pochovali až 71 dní po smrti. Pre niektorých príbuzných je čakanie na telo zabitého ťažkou skúškou. 61-ročná Zinajda Alexandrovna z Tuvy zomrela, len čo sa dozvedela o smrti syna, majora Vladimira Šabalina. Pochovali ich naraz spolu.

charkov Čítajte viac 148. deň: Rusi chcú z Ukrajiny viac. CIA má nové čísla o ruských obetiach. Plyn cez Nord Stream opäť tečie

Šéf CIA William Burns odhadol, že ruské straty na Ukrajine predstavujú približne 15 000 zabitých a trikrát viac ranených. Približne toľko vojakov stratil Sovietsky zväz počas skoro desiatich rokov vojny v Afganistane.

Odhad CIA je jedným z najnižších. Britská rozviedka hovorila o 15 000 až 20 000 mŕtvych ešte v júni. Ukrajinský generálny štáb tvrdí, že zabitých Rusov je viac ako 38 000.

Takýto rozptyl možno pravdepodobne vysvetliť inou terminológiou a metódami. Niektorí experti do ruských strát zahŕňajú aj vojakov zo separatistickej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky (DNR a LNR) a tiež žoldnierov. V oboch kategóriách súčty zabitých dosahujú tisíce. Len v DNR úrady verejne priznali smrť viac ako 2 400 vojakov.

Konečné číslo tiež podstatne stúpne, ak sa do strát započítajú aj všetci nezvestní. Počet nezvestných Rusov sa nedarí stanoviť ani približne. V prípade DNR a LNR zaznamenala BBC na internete viac ako 3 000 oznámení od ľudí hľadajúcich svojich príbuzných.

Oficiálne údaje o stratách chýbajú. Ruské ministerstvo obrany naposledy hlásilo 25. marca 1 351 zabitých.

puška Súmrak Čítajte viac Súmrak nad Ukrajinou. Rusi prvýkrát vo vojne použili pušku s rekordným dostrelom

Medzi zabitými je najviac pešiakov (964) z motostreleckých jednotiek a výsadkárov (914), ktorí sa zhodne po pätine podieľajú na zozname overených strát. Najrýchlejšie na zozname pribúdajú „dobrovoľníci“, najčastejšie muži starší ako 40 rokov z regiónov s nízkymi príjmami a len troj- až sedemdňovým výcvikom. V zozname potvrdených strát je aj 171 príslušníkov Ruskej národnej gardy, vrátane členov elitných osobitných jednotiek, 117 príslušníkov špeciálnych síl armádnej rozviedky GRU a traja príslušníci osobitnej jednotky Alfa tajnej služby FSB.

APTOPIX Russia Ukraine War Čítajte viac Vymažeme Ukrajinu z mapy, hrozí Moskva
45 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine