Za záhadných okolností zomrel manažér ruskej firmy na vývoj zbraňových systémov

Vo veku 46 rokov v piatok v Moskve náhle zomrel jeden z najlepších ruských konštruktérov zbraní, 46-ročný Dmitrij Konopľov. Spoločnosť, ktorú viedol v meste Tula, vyvinula aj zbraňový systém Pancir používaný ruskou armádou vo vojne na Ukrajine.

23.07.2022 21:41
debata (29)

Ako v sobotu informoval britský denník Daily Mail, Konopľov zomrel za záhadných okolností – údajne keď „podstupoval liečbu proti úzkostným poruchám a depresiám“.

Podľa ruských zdrojov lekári zatiaľ neurčili príčinu smrti. Ruské médiá napísali, že Konopľov mal problémy so srdcom a že zomrel počas terapie, ktorej súčasťou bolo inhalovanie xenónu, čo malo vyliečiť bolesť hlavy a úzkostnú poruchu.

Gazprom, plyn, Rusko Čítajte viac Zomrel ďalší ruský manažér spojený s plynárenským gigantom Gazprom

Xenoterapia je v Rusku používaná nová metóda liečby duševných, neurologických a somatických ochorení, ako aj rôznych druhov závislostí. Metóda je založená na inhalácii čistého xenónu spolu s kyslíkom.

Konopľov viedol Konštruktérsky úrad prístrojového inžinierstva pomenovaný po akademikovi Šipunovovi (KBP), ktorý sídli v Tule, ležiacej asi 160 kilometrov južne od Moskvy. KBP sa zaoberá vývojom zbraňových systémom a z jeho dielne vzišiel aj raketový systém Pancir používaný teraz vo vojne na Ukrajine.

Jadrový kufrík Čítajte viac Kto je Putinov samovrah? Opil sa a vinný sa necítil

Celkovo táto organizácia vyvinula viac ako 150 druhov zbraní a kusov vojenského vybavenia, ktoré používa ruská armáda. Patria sem protitankové raketové systémy, komplexy výzbroje ľahkých obrnených vozidiel a tankov, delostrelecké systémy s riadenými zbraňami, systémy protivzdušnej obrany, raketové systémy a zbrane pre ručné strelné zbrane a granátomety.

KBP je označovaný za Putinovho hlavného vývojára komplexných zbraní, ktorý koordinuje prácu veľkého počtu podnikov a organizácií vrátane ústavov Ruskej akadémie vied a ústavov ministerstva obrany.

Podľa britského denníka bol Konopľov pred časom zástupcom riaditeľa ruskej Federálnej agentúry pre dodávky zbraní, vojenského, špeciálneho vybavenia a materiálov.

Denník pripomenul, že po vypuknutí vojny na Ukrajine sa objavili správy o úmrtiach viacerých vysokopostavených ruských manažérov spojených s tamojším plynárenským a ropným sektorom.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine