Vycvičí Británia do vojny s Ruskom desaťtisíce Ukrajincov?

Británia by mohla vycvičiť každé tri mesiace až 10-tisíc ukrajinských vojakov. Televízia Sky News to uviedla s odvolaním sa na informácie, ktoré poskytla vláda v Londýne.

24.07.2022 06:00
Boris Johnson Foto: ,
Brtiský premér Boris Johnson.
debata (249)

Končiaci britský premiér Boris Johnson navštívil v Yorkshire ukrajinských vojakov, ktorých bojový výcvik v Spojenom kráľovstve už prebieha. Predseda vlády si s nimi natrénoval napríklad hod granátom.

VIDEO: Hod granátom. Boris Johnson cvičil s ukrajinskými vojakmi

Video
Britský predseda vlády Boris Johnson absovoval výcvik s ukrajinskými vojakmi. Pozrite si video Downing Street 10.

"Chcel som vám dať vedieť, že ľudia zo Spojeného kráľovstva podporujú Ukrajincov. Podporujú vás a váš boj. A som absolútne presvedčený, že môžete zvíťaziť, a že zvíťazíte. Sláva Ukrajine,“ prihovoril saJohnson vojakom.

Británia tento týždeň oznámila, že pošle na Ukrajinu viac ako 1 600 protitan­kových striel a desiatky delostreleckých zbraní vrátane 20 húfnic M109. Uviedol to minister obrany Ben Wallace, ktorý v pondelok navštívi Slovensko.

Okrem toho dá Británia Ukrajine aj protilietadlové radarové systémy, stovky bezpilotných lietadiel a viac ako 50-tisíc kusov munície. Tým sa celková podpora, ktorú Londýn poskytol Kyjevu od začiatku invázie, ktorú Moskva spustila 24. februára, zvýšila na 2,3 miliardy libier.

Johnson 7. júla po sérii škandálov oznámil, že z premiérskeho kresla odstúpi. Novým lídrom konzervatívcov, a teda aj predsedom vlády, bude buď bývalý minister financií Rishi Sunak, alebo šéfka diplomacie Liz Trussová.

Pozorovatelia sa však zhodujú, že napriek zmene v premiérskom úrade na Downing Street 1O, Británia bude Ukrajinu naďalej výrazne podporovať.

VIDEO: Páľ, páľ, páľ. Británia posiela Ukrajine ďalšie húfnice
Video
Británia pošle na Ukrajinu 20 húfnic M109. Pozrite si na videu US Army nácvik streľby z týchto zbraní.

© Autorské práva vyhradené

249 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Boris Johnson #vojna na Ukrajine #Putinova vojna #Brtánia