151. deň: Päť mesiacov vojny. Vyženú Ukrajinci do septembra okupantov z Chersonu?

V Chersonskej oblasti, ktorú majú takmer celú pod kontrolou ruské jednotky, sa bojuje o mosty. Sú kľúčové pre zásobovanie ruských vojakov. "Krok za krokom" sa posúvame do regiónu, hovorí Volodymyr Zelenskyj.

24.07.2022 06:00 , aktualizované: 21:45
Ukrajina, Mrija, Kyjev, Antonov Foto: ,
Americký poslanec Mike Quigley, D-Ill., stojí pri pozostatkoch lietadla An-225, najväčšieho nákladného lietadla na svete, zničeného počas nedávnych bojov medzi ruskými a ukrajinskými silami, na letisku Antonov v Hostomeli na predmestí Kyjeva. Ukrajina, sobota 23. júla 2022.
debata (741)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 151. deň
  • V Chersonskej oblasti prebiehajú dôležité boje o mosty

VIDEO: Rusi strategickými bombardérmi zabrnkali na nervy Fínom a Švédom.

Video

21:35 Ruská vláda zaradila na zoznam tzv. nepriateľských štátov aj Bahamské ostrovy, ako aj ostrovy Guernsey a Man. Moskva považuje za nepriateľské všetky štáty, ktoré proti Ruskej federácii, ruským spoločnostiam a občanom podnikajú kroky považované Kremľom za nepriateľské.

Ostrovy Guernsey a Man sú zaradené na zoznam, pretože podporili sankcie uvalené na Rusko zo strany Spojeného kráľovstva.

Bahamy sa na zozname ocitli pre to, že uvalili zákaz akýchkoľvek transakcií s Bankou Ruska, ruským ministerstvom financií a viacerými organizáciami finančného sektora Ruskej federácie.

Tento zoznam tzv. nepriateľských štátov sa naposledy aktualizoval 22. júla, keď naň boli zaradené Grécko, Dánsko, Slovinsko, Chorvátsko a Slovensko. Príslušným vládnym dokumentom sa súčasne znižujú počty miestneho personálu na diplomatických misiách týchto krajín.

Vladimir Putin Čítajte viac Pre Rusko sa Slovensko stalo nepriateľskou krajinou

20:40 Neznámi páchatelia posprejovali hrob vodcu ukrajinských separatistov Stepana Banderu na jednom z cintorínov v Mníchove v spolkovej krajine Bavorsko.

Na svojom webe o tom informovala stanica Bayerischer Rundfunk, ktorá pripomenula, že Bandera je považovaný za jednu z najkontrover­znejších postáv ukrajinskej histórie.

bandera, stúpenci, pochod, Čítajte viac Neznámi páchatelia posprejovali v Mníchove hrob Stepana Banderu

20:00 Ruská okupačná správa v Chersone núti podnikateľov, aby „preregistrovali“ svoje podniky. To je možné len tak, že majitelia podnikov získajú ruský pas, informovala štátna správa Chersonskej oblasti na sociálnej sieti. „Okupačná správa v Chersone núti majiteľov podnikov, aby sa podrobili takzvanej preregistrácii a podnikali podľa ruského práva a platili okupantom dane,“ píše sa na Facebooku.

19:15 V dôsledku päť mesiacov trvajúcej ruskej invázie na Ukrajinu bolo najmenej 18 ukrajinských zdravotníkov zabitých a vyše 50 zranených. Takmer 900 zdravotníckych zariadení bolo zničených alebo poškodených. Na svojom facebookovom účte to uviedlo ukrajinské ministerstvo zdravotníctva.

„Od 24. februára teroristický štát zabil najmenej 18 zdravotníckych pracovníkov a ďalších viac ako 50 zranil. Nenávratne zničených je 123 zdravotníckych zariadení, 746 ich potrebuje opraviť. Tieto údaje sa menia každý deň,“ uviedol ukrajinský rezort zdravotníctva na sociálnej sieti.

18:25 Poliaci vybrali vyše 22,5 milióna zlotých (4,6 milióna eur) na nákup bezpilotného lietadla Bayraktar TB2 pre ukrajinskú armádu. Informoval o tom server TVN 24, podľa ktorého sa podarilo stanovenú sumu vybrať vďaka príspevkom viac ako 200 000 ľudí.

„Zvládli sme to. Dvadsaťdva a pol milióna zlotých, zdalo sa to ako šialený a bláznivý nápad, na zbraň, cez prázdniny, pri zúriacej inflácii,“ komentoval dosiahnutie požadovanej sumy iniciátor kampane a novinár Slawomir Sierakowski. Peniaze podľa neho poskytli okrem iného aj litovský premiér a minister spravodlivosti.

Russia Ukraine War Drones Čítajte viac Poliaci sa zložili na bezpilotné lietadlo Bayraktar TB2 pre Ukrajinu

17:03 Poradca šéfa ukrajinskej správy Chersonskej oblasti Serhij Chlaň sa domnieva, že ukrajinské ozbrojené sily do tohtoročného septembra oslobodia tento región, ktorý má zásadný význam pre poľnohospodárstvo krajiny. Podľa agentúry AFP to Chlaň povedal v ukrajinskej televízii. Cherson bolo prvé väčšie mesto, ktorého sa ruské sily po invázii do susednej krajiny zmocnili, načo získali kontrolu aj nad Chersonskou oblasťou.

„Chersonská oblasť bude definitívne oslobodená do septembra a všetky plány okupantov zlyhajú,“ vyhlásil poradca oblastného gubernátora. „Môžeme hovoriť o obrate situácie na mieste. V nedávnych operáciách mali ukrajinské ozbrojené sily prevahu. Naša armáda postupuje, prechádzame z obrannej fázy do protiofenzívy,“ tvrdil Chlaň.

Ukrajinská armáda začala v posledných týždňoch získavať späť pozície v Chersonskej oblasti, k čomu jej pomáhajú dodávky zbraní zo Západu, poznamenala agentúra AFP. Tá tiež pripomenula význam regiónu pre ukrajinské poľnohospodárstvo a fakt, že susedí s polostrovom Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

16:55 Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov chce v Afrike získať podporu pre Moskvu, ktorá čelí medzinárodnému hnevu v dôsledku vojny na Ukrajine. Ukrajinu obvinil z neochoty rokovať.

Sergej Lavrov Čítajte viac Lavrov obvinil Ukrajinu z neochoty rokovať

16:15 Európska únia (EÚ) sa snaží o dovoz ďalšieho plynu z Nigérie, keďže sa blok pripravuje na potenciálne zníženie dodávok z Ruska. Uviedol to v sobotu (23. 7.) Matthew Baldwin, zástupca generálneho riaditeľa energetického oddelenia Európskej komisie.

Baldwin sa tento týždeň stretol v Nigérii s predstaviteľmi najväčšieho afrického producenta ropy. Tí ho informovali, že Nigéria zlepšuje bezpečnosť v delte rieky Niger a plánuje po auguste znovu otvoriť plynovod Trans Niger, čo by prinieslo zvýšenie vývozu plynu do Európy.

EÚ dováža 14 % z celkového importu skvapalneného zemného plynu (LNG) z Nigérie a existuje potenciál viac ako zdvojnásobiť tento objem, povedal Baldwin.

Ťažbu ropy a zemného plynu v Nigérii však komplikujú krádeže a vandalizmus na potrubí, takže terminál výrobcu skvapalneného plynu Nigeria LNG funguje len na 60 %.

„Ak sa podarí dostať sa nad 80 %, mohol by byť k dispozícii ďalší na pre spotové zásielky do Európy,“ povedal Baldwin.

16:00 Ruské úrady zablokovali prístup k webovej stránke nového projektu, ktorý tvoria novinári nezávislého ruského denníka Novaja gazeta (NG).

K zablokovaniu webu, nazvaného Novaja rasskaz-gazeta, došlo na žiadosť ruskej generálnej prokuratúry, a to pre údajnú diskreditáciu ruskej armády.

Ide o novodefinovaný trestný čin, ktorý sa od marca hojne využíva na potlačenie kritiky ruskej vojenskej intervencie na Ukrajine, poznamenala agentúra AFP.

Svoj nový projekt redakcia NG oznámila 15. júla. Jeho prvé číslo vyšlo vo formáte pdf aj v tlačenej verzii, ktorú bolo možné zakúpiť len na webe NG. Obsahovalo okrem iného aj analýzu ideológie ruského prezidenta Vladimira Putina a autoritárstva.

„Vydržali sme sedem dní a deväť hodín. List z (cenzorského) úradu Roskomnadzor prišiel v sobotu večer. O dve hodiny neskôr sa začala blokáda“ prístupu na web, uviedla redakcia.

15:35 Ruské ostreľovanie si na juhu a východe Ukrajiny vyžiadalo ďalších mŕtvych a zranených. Gubernátor Doneckej oblasti, ktorá je v centre ruskej ofenzívy, uviedol, že za ostatných 24 hodín dvaja civilisti zomreli a ďalší dvaja utrpeli zranenia. Najmenej päť civilistov zas podľa regionálnych predstaviteľov utrpelo zranenia pri ostreľovaní Mykolajiva na pobreží Čierneho mora v sobotu v noci a v nedeľu ráno. Gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim povedal, že v dôsledku rozptýlenia munície a jej úlomkov tiež na otvorených priestranstvách v meste vznikli požiare.

15:05 Pápež František v nedeľu na palube lietadla smerujúceho z Ríma do Kanady novinárom povedal, že „veľmi túži“ po tom, aby uskutočnil návštevu Ukrajiny a pokúsil sa prispieť k ukončeniu už päť mesiacov trvajúcej ruskej vojenskej ofenzívy.

„Veľmi túžim po tom, aby som išiel do Kyjeva,“ odpovedal pápež na otázku ohľadom prípadnej cesty na Ukrajinu. Pápež už v predošlom rozhovore pre Reuters zo začiatku júla naznačil, že dúfa, že krátko po návšteve Kanady by sa mu mohlo podariť vycestovať aj do Kyjeva a Moskvy.

„Chcel by som ísť (na Ukrajinu) a najprv by som chcel ísť do Moskvy,“ povedal vtedy pápež. Dodal, že dúfa, že ruský prezident Vladimir Putin by mu to umožnil v záujme mieru. Priblížil tiež, že ohľadom prípadnej návštevy Moskvy bol s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom v kontakte vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin.

15:00 Prejav predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána o údajnej neúčinnosti sankcií voči Rusku, ktorý predniesol v sobotu na letnej univerzite Maďarov v rumunskom meste Baile Tušnad, bol klasickým príkladom ruskej propagandy. Podľa statusu zverejneného na účte veľvyslanectva Ukrajiny v Maďarsku to vyhlásil hovorca ukrajinskej diplomacie Oleh Nikolenko, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

„Sankcie sú účinné, výrazne znížili akcieschopnosť ruskej vojenskej mašinérie voči Ukrajine,“ napísal Nikolenko. Ak by sankcie neboli účinné, Kremeľ by nevenoval obrovské finančné prostriedky na diskreditáciu krajín, ktoré sankcie na Rusko uvalili, dodal.

„Európa je v kríze nie kvôli sankciám, ale kvôli ruskej hybridnej vojne,“ konštatoval hovorca, podľa ktorého Moskva útočí na Ukrajinu raketami a na Európu cenami plynu.

Viktor Orbán Čítajte viac Orbán spochybnil podporu Ukrajiny. A Trumpa vidí ako spasiteľa

14:10 Od začiatku vojny na Ukrajine eviduje Vojenská polícia 30 priestupkov v súvislosti s preletmi dronov nad vojenskými objektami. Z toho päť prípadov posunuli príslušným správnym orgánom, ktoré sú oprávnené rozhodnúť o výške sankcie.

„Za priestupok podľa zákona o Vojenskej polícii možno uložiť pokutu do výšky 500 eur a za priestupok na úseku ochrany utajovaných skutočností podľa zákona o ochrane utajovaných skutočností až do výšky 1659,60 eura,“ vysvetlila hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kovaľ Kakaščíková. Ako doplnila, väčšinu zo zaznamenaných priestupkov, 27, posudzovali podľa zákona o Vojenskej polícii.

13:35 Ukrajinský generálny štáb v nedeľu, v 151. deň vojny, informoval o nových útokoch ruských síl, ktorých cieľom sú hlavne Donecká a Charkovská oblasť. Časť z týchto útokov sa podarilo odraziť.

Podľa údajov generálneho štábu Ukrajiny prišlo od začiatku invázie o život takmer 40 000 ruských vojakov. Západní analytici však odhadujú, že počet zabitých vojakov je omnoho nižší. Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns uplynulú stredu vyhlásil, že počas bojov na Ukrajine prišlo o život približne 15 000 ruských vojakov a ďalších zhruba 45 000 utrpelo zranenia. Dodal, že značné straty – hoci zrejme o čosi nižšie ako Rusko – utrpela aj Ukrajina.

Velenie ruských ozbrojených síl naposledy aktualizovalo počet svojich zabitých vojakov koncom marca, keď priznalo usmrtenie 1351 vojakov.

13:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyjadril v nedeľu – päť mesiacov od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy – presvedčenie, že jeho krajina vo vojne zvíťazí.

„Táto vojna Ukrajinu nezlomila a ani ju nezlomí,“ uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram. „Nevzdáme sa. Budeme chrániť to, čo nám patrí. Zvíťazíme!“ zdôraznil ukrajinský líder. Dodal, že život na Ukrajine napriek vojne, ktorú Moskva rozpútala 24. februára, pokračuje ďalej. Poznamenal, že vojna „z nás dozaista nespraví rukojemníkov tohto hororu, ktorý okupanti priniesli do našej krajiny“.

Zelenskyj tiež znova apeloval na Spojené štáty a ďalšie členské štáty NATO, aby ukrajinským silám dodali ťažké zbrane a pomohli im tak zastaviť postup ruských jednotiek a oslobodiť obsadené oblasti.

12:15 Do Poľska prišlo cez hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z 24. februára dovedna už 4,99 milióna ľudí, oznámila v nedeľu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom tlačová agentúra PAP.

12:00 Rusko tvrdí, že sobotňajší raketový úder na prístav Odesa zasiahol vojenskú loď. Ministerstvo obrany oznámilo, že rakety zničili tiež sklad s protilodnými strelami Harpoon, ktoré Ukrajine dodali Američania. Ešte v sobotu Moskva nechcela útok komentovať, ale Ankare podľa tureckých zdrojov oznámila, že s ním nemá nič spoločné.

„Ďalekonosné presne navádzané rakety zničili v areáli dokov prístavu Odesa kotviacu ukrajinskú vojenskú loď a sklad s protilodnými strelami Harpoon dodanými z USA,“ uviedlo podľa agentúry Interfax ruské ministerstvo obrany.

11:15 Vlani vyvolal škandál zámer nechať ukrajinské vojačky pochodovať bez zbraní, ale na vysokých podpätkoch. Dnes je všetko inak.

ukrajina, vojačka Čítajte viac V ukrajinskej armáde slúži vyše 50 000 žien, 5 000 je priamo na fronte

10:45 Pri sobotnom útoku na prístav čiernomorského mesta Odesa zničili ruské rakety ukrajinskú „armádnu infraštruktúru“. Podľa agentúry AFP to v nedeľu uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Strely s plochou dráhou letu „Kalibr zničili v prístave Odesy veľmi presným úderom armádnu infraštruktúru,“ uviedla Zacharovová na sociálnej sieti Telegram v odpovedi ukrajinskému prezidentovi Zelenskému. Ten vyhlásil, že dialóg s Moskvou sa po tomto útoku stáva čoraz neobhájiteľnejším. Zacharovová sprenila, že raketový útok zničil ukrajinskú „bojovú hliadkovú loď“.

10:00 Pri sobotňajšom ostreľovaní mesta Mykolajiv zahynuli dvaja ľudia, ďalších päť utrpelo zranenie, uviedla šéfka oblasti Hanna Zamazejevová.

9:45 Starosta Mykolajiva Oleksandr Senkevyč informoval o ďalšom nočnom útoku na mesto. Bolo počuť najmenej päť výbuchov, na dvoch miestach horelo.

9:30 Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v sobotu (23.7.) na Slovensko 3 076 osôb. Z toho bolo 684 mužov, 1 683 žien a 709 detí. O dočasné útočisko požiadalo 14 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hranicu 3 430 osôb.

9:15 Severná Kórea obvinila Spojené štáty, že na Ukrajine vyrábajú biologické zbrane – KĽDR tým zopakovala podobné tvrdenie Ruska, ktoré bolo v marci Organizáciou Spojených národov odmietnuté, píše agentúra AFP.

Moskovský spojenec Pchjongjangu vyšiel vo februári s vyhlásením, že základnou príčinou ukrajinskej krízy je politika Spojených štátov. Tento mesiac navyše KĽDR oficiálne uznala dve samozvané proruské separatistické oblasti na východe Ukrajiny, čo podnietilo Kyjev prerušiť so Severnou Kóreou diplomatické styky.

Washington „v rozpore s medzinárodnými dohovormi zriadil v desiatkach štátov a území vrátane Ukrajiny množstvo biologických laboratórií“, napísala v nedeľu oficiálna severokórejská tlačová agentúra KCNA. Odvolala sa pritom na údaje, ktoré podľa nej zistilo a objavilo Rusko.

Moskva v marci obvinila Washington, že na Ukrajine vedie výskumný program vývoja biologických zbraní. Rusko pred približne piatimi mesiacmi na Ukrajine vojensky intervenovalo.

Existenciu laboratórií zameraných na výrobu biologických zbraní na Ukrajine Washington i Kyjev odmietli. Spojené štáty sa dokonca vyjadrili, že obvinenia tohto druhu len naznačujú, že takúto taktiku možno používa samotná Moskva.

Vysoká predstaviteľka OSN pre odzbrojenie Izumi Nakamicuová takisto uviedla, že svetová organizácia „nemá poznatky o nijakom programe výroby biologických zbraní na Ukrajine“.

8:30 V ukrajinských ozbrojených silách teraz pôsobí viac ako 50 000 žien, z ktorých viac ako 5 000 slúži priamo na fronte, uviedla námestníčka ministra obrany Hanna Maljarová. Niektoré Ukrajinky sa podľa nej stali tankistkami a delostrelkyňami.

8:00 OSN dostala od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu viac ako 150 sťažností kvôli sexuálnemu násiliu, ktoré spáchali ruskí vojaci, uviedla zvláštna zástupkyňa generálneho tajomníka OSN Pramila Pattenová počas sobotňajšej videokonferencie v Kyjeve. Ide podľa nej len o „vrchol ľadovca“, pokiaľ ide o skutočný rozsah sexuálneho násilia vo vojne Ruska proti Ukrajine.

„OSN od 24. februára dostala viac ako 150 sťažností ohľadom sexuálneho násilia, spáchaného na ženách, deťoch a mužoch. Ide o znásilňovanie pod hlavne automatickými zbraňami za prítomnosti členov rodiny ako dôsledok útoku ruských vojsk na Ukrajinu,“ povedala Pattenová podľa agentúry Ukrinform. Upozornila, že sexuálne násilie je zločin, o ktorom sa chronicky nedostatočne informuje, a tak „vidíme len vrcholok ľadovca“.

7:20 Za akt „očividného ruského barbarstva“ označil v sobotu ostreľovanie prístavu juhoukrajinského mesta Odesa tamojší prezident Volodymyr Zelenskyj. Sobotňajší raketový útok na Odesu je ďalším dôvodom na to, aby sa Ukrajine dodali také zbrane, „aké sú pre naše víťazstvo nevyhnutné“, povedal Zelenskyj vo svojom pravidelnom videoposolstve. Rusku zároveň vytkol, že prístav Odesy ostreľovalo len jeden deň po podpísaní dohody o umožnení vývozu ukrajinského obilia. Rusko podiel na útoku popiera, ako v sobotu po rozhovore s Moskvou oznámilo Turecko.

Zelenskyj sa naopak domnieva, že raketovými útokmi sa Rusko politicky zdiskreditovalo. „Ak niekto vo svete predtým tvrdil, že je nevyhnutné vstúpiť do dialógu s Ruskom, dosiahnuť dohody o prímerí bez toho, aby sme naše územie oslobodili od okupantov, tak dnešné rakety možnosť takýchto tvrdení zničili,“ podotkol.

Spojené štáty tiež ostro odsúdili v sobotu ruský raketový útok na ukrajinské mesto Odesa na pobreží Čierneho mora. „Tento útok vyvoláva vážne pochybnosti o vierohodnosti záväzku Ruska k včerajšej dohode (o obilí) a marí prácu OSN, Turecka i Ukrajiny v záujme dostať životne dôležité potraviny na svetové trhy,“ uviedol podľa AFP vo vyhlásení americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

6:41 Ukrajinské sily sa pravdepodobne pripravujú začať, alebo už v sobotu začali protiofenzívu v Chersonskej oblasti, uviedol aj americký Inštitút pre štúdium vojny vo svojej pravidelnej analýze diania na bojisku. Ale informácie z otvorených zdrojov ohľadom ukrajinského postupu a tempa operácie budú obmedzené a budú zaostávať za udalosťami, dodáva. Chersonskej oblasti, ktorá na juhu Ukrajiny susedí s Krymom, anektovaným Ruskom na jar 2014, sa ruské sily zmocnili hneď na začiatku invázie z 24. februára.

ISW upozornil, že poradca ukrajinskej správy Chersonskej oblasti Serhij Chlaň v sobotu uviedol, že ukrajinské sily v sobotu dobyli bližšie neupresnený počet osád v Chersonskej oblasti, ale vyzval civilistov, aby zachovali mlčanie o postupe protiofenzívy, kým to ukrajinské úrady nevydajú oficiálne.

Tiež nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ amerického ministerstva obrany podľa reportéra Jacka Detscha v piatok informoval o tom, že ukrajinské sily oslobodili „časť Ruskom okupovaných dedín“ v Chersonskej oblasti počas posledného týždňa. To naznačuje, že ukrajinské sily dosiahli bližšie neupresnený postup.

ISW pripomenul, že medzi frontom a samým mestom Cherson sa rozkladá vidiek, pozostávajúci hlavne z malých osád. Je málo pravdepodobné, že z takýchto miest budú podávané správy o pohyboch síl a bojoch. Môže preto dochádzať k zmenám v ovládaní tohto územia bez toho, aby sa to objavilo v správach v otvorených zdrojoch. Navyše ruské úrady nemajú dôvod, aby informovali, že Ukrajinci dosahujú územné zisky. Informačná dynamika, ktorá umožňovala podávať s relatívne malým oneskorením správy o ruských ofenzívach, je v tejto situácii obrátená, usúdil ISW a dodal, že v rámci týchto obmedzení bude podľa svojich schopností informovať o postupe ukrajinského protiútoku.

Ruské vojská v Donbase na východe Ukrainy pokračovali v obmedzených útokoch severozápadne od Slovjansku, východne od Siverska a južne od Bachmutu. Údaje od NASA za obdobie od 15. až 23. júla ukazuje stabilne menší počet ostreľovaní pozdĺž celej frontovej línie v Donbase. To podľa expertov ISW svedčí o tom, že americké raketomety HIMARS, dodané Ukrajincom, bránia v nasadení ruského delostrelectva.

Náčelník ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov sa vyjadril, že výsledky ukrajinskej protiofenzívy v Chersonskej oblasti možno očakávať od augusta, poznamenal denník Ukrajinska pravda k analýze ISW.

6:26 Delegácia amerického Kongresu sa v sobotu v Kyjeve stretla s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a prisľúbila mu pokúsiť sa zabezpečiť pokračovanie podpory Kyjeva vo vojne proti Rusku. Uviedla to agentúra Reuters. Delegácia, ktorej súčasťou bol aj predseda výboru Snemovne reprezentantov pre ozbrojené sily Adam Smith, je ďalšou v sérii vysokopostavených návštev na Ukrajine.

„Spojené štáty spolu so spojencami a partnermi z celého sveta stáli pri Ukrajine pri poskytovaní ekonomickej, vojenskej i humanitárnej pomoci,“ uviedla delegácia USA vo vyhlásení. „Budeme pokračovať v hľadaní cesty pre podporu prezidentovi Zelenskému a ukrajinskému ľudu čo najefektívnejšie, kým pokračujú vo svojom statočnom boji,“ dodala.

6:00 Britské ministerstvo obrany v sobotu vo svojej pravidelnej správe o situácii na bojisku uviedlo, že ukrajinské sily pokračujú v protiofenzíve proti ruským jednotkám v Chersonskej oblasti západne od rieky Dneper. Ruská armáda sa ich snaží zastaviť delostreleckými útokmi pozdĺž rieky Inhulec, hrozia jej však vážne problémy so zásobovaním kvôli ďalšiemu poškodeniu kľúčového Antonivského mosta cez Dneper, ktorý Ukrajinci opakovane ostreľujú.

„Nebolo možné overiť tvrdenia ukrajinských predstaviteľov, že sa Rusko chystá postaviť alternatívny prechod, pontónový most cez Dneper. Ak by prekonanie Dnepra nebolo možné a ruské sily v okupovanej Chersonskej oblasti by boli odrezané, bol by to pre Rusko významný vojenský i politický neúspech,“ uvádza ministerstvo.

Ukrajinské jednotky sa „krok za krokom“ dostávajú do Chersonskej oblasti na juhu krajiny, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Región susediaci s Krymom takmer kompletne držia ruské sily a Ukrajinci sa ich už dlhší čas snažia vytláčať. Vyjadrenie Zelenského prišlo po tom, ako obe strany informovali o zásahu mosta neďaleko mesta Cherson ukrajinskou paľbou.

„Okupanti sa tam snažia vytvoriť si pozície… ale čo je im to platné? Ukrajinské ozbrojené sily sa krok za krokom posúvajú do regiónu,“ citovala z večerného vyhlásenia ukrajinského prezidenta agentúra Reuters.

So snahou získať Chersonskú oblasť späť súvisel sobotňajší útok na Darivskyj most cez rieku Inhulec severovýchodne od Chersonu, oznámil poradca gubernátora Serhij Chlaň. „Je to pokračovanie operácie, ktorej cieľom je odrezanie chersonskej skupiny Rusov od zásobovania. Každý most je slabým miestom pre logistiku a naše ozbrojené sily umne ničia systém nepriateľa. Toto ešte nie je oslobodenie Chersonu, ale vážny prípravný krok týmto smerom,“ napísal na facebooku.

Predstaviteľ ruských okupačných úradov v regióne Kirill Stremousov podľa agentúry TASS uviedol, že most zasiahlo sedem striel a je v ňom asi sedem dier. "Ale je celý, je možné sa po ňom pohybovať. Na rozdiel od Antonivského mosta (cez rieku Dneper; pozn. ČTK), tento nemá strategický význam, "cituje TASS predstaviteľov miestnej Ruska dosadenej správy.

Vyhlásenie ani jednej z bojujúcich strán nebolo možné bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

Spravodajská spoločnosť BBC na svojom webe poznamenala, že Darivskyj most rovnako ako ten druhý menovaný, ktorý ukrajinské ozbrojené zložky ostreľujú už niekoľko dní, je strategicky dôležitým bodom, cez ktorý môže Rusko zásobovať svoje sily.

Ukrajina podľa Reuters používa zbrane dlhého doletu zo Západu na útoky na ruské zásobovacie línie a muničné sklady v snahe zvrátiť priebeh invázie a pripraviť protiofenzívu v Chersonskej oblasti, ktorú ovládajú ruské okupačné sily.

741 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine