V ukrajinskej armáde slúži vyše 50 000 žien, 5 000 je priamo na fronte

V ukrajinských ozbrojených silách teraz pôsobí viac ako 50 000 žien, z ktorých viac ako 5 000 slúži priamo na fronte, uviedla námestníčka ministra obrany Hanna Maljarová. Niektoré Ukrajinky sa podľa nej stali tankistkami a delostrelkyňami.

24.07.2022 11:08
ukrajina, vojačka Foto:
Vojak drží prilbu ako svadobnú korunku počas svadobného obradu príslušníkov ukrajinských síl pozemnej obrany Lesie Ivaščenkovej a Valerija Fylymonova na kontrolnom stanovišti v Kyjeve. Archívna snímka.
debata (21)

„Okrem 38 000 vojačiek máme aj civilné zamestnankyne ozbrojených síl. Preto je v ozbrojených silách spolu viac ako 50 000 žien. V prvej línii obrany je viac ako 5 000 žien,“ povedala Maljarová podľa agentúry Ukrinform. Dodala, že Ukrajina vysokým počtom žien v armáde obstojí aj v porovnaní s členskými štátmi Severoatlantickej aliancie.

Kým predtým sa na službu žien v armáde vzťahovali najrôznejšie obmedzenia, v súčasnosti Ukrajinky „majú dovolené všetko“, citovala námestníčku agentúra Unian. „Ženy sú tankistkami, delostrelkyňami, dokonca máme aj jedinečnú inštruktorku hĺbkového potápania. Predtým sa debatovalo o povolaniach škodlivých pre zdravie žien. Naše ženy si však obhájili právo vybrať si dokonca aj takéto profesie,“ povedala. Pripustila, že v armáde ešte všetko nie je pre ženy bezproblémové, ale ministerstvo nabralo jasný kurz, aby sa ženy v ozbrojených silách cítili čo najlepšie.

Pred rokom vyvolal škandál zámer ministerstva obrany nechať ukrajinské vojačky na augustovej prehliadke na počesť 30 rokov nezávislosti pochodovať bez zbraní, ale zato na vysokých podpätkoch. V predchádzajúcich rokoch totiž ženské útvary kadetiek a spojárok pochodovali na prehliadke v uniformách a s automatickými puškami. Opozičné političky sa domáhali od vtedajšieho ministra Andrija Tarana vysvetlenia, ako pochod v lodičkách priblíži ukrajinskú armádu štandardom Severoatlantickej aliancie. Tiež sa pripomínalo, že viac ako 13 500 Ukrajiniek bojovalo v konflikte s Ruskom podporovanými separatistami v Donbase na východe Ukrajiny. V ukrajinskej armáde vlani slúžilo viac ako 31 000 vojačiek, vrátane viac ako 4 100 dôstojníčok.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine