Národné parky v plameňoch: Horí v Česku, Grécku i USA

Rozsiahly požiar v národnom parku České Švajčiarsko v okrese Děčín, ktorý sa od nedeľňajšieho rána snažia uhasiť desiatky hasičov, sa rozšíril a zasiahol ďalšiu plochu s rozlohou zhruba štvrť hektára. Príslušníci požiarneho zboru museli z preventívnych dôvodov pristúpiť k evakuácii turistov z tiesňav, kam sa požiar šíri. Zranené osoby hlásené neboli. S odvolaním sa na hovorcu hasičov Ústeckého kraja Lukáša Fajáka o tom informuje spravodajský server Novinky.cz.

24.07.2022 17:53 , aktualizované: 20:55
Lesný požiar Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Požiar najprv v nedeľu ráno vypukol v rokline Malinový důl a zasiahol sedem hektárov porastu v oblasti medzi obcou Hřensko turisticky obľúbenou Pravčickou bránou. Hoci hasiči o 13.30 h oznámili, že sa im požiar podarilo dostať z väčšej časti pod kontrolu, krátko pred 16.00 h zistili pri Hřensku ďalšie ohnisko požiaru.

Hovorca hasičov Faják uviedol, že plamene sa zrejme rozšírili z pôvodného miesta vzniku požiaru. Na mieste zasahuje 26 jednotiek požiarnej ochrany, ako aj policajný a armádny vrtuľník a tiež hasičské lietadlo. Pre rozsah požiaru bol ešte dopoludnia vyhlásený najvyšší stupeň poplachu. Požiar zasiahol ťažko prístupný skalný terén, do ktorého nastúpila špeciálna lezecká skupina.

Rozsah škôd ani príčina požiaru zatiaľ nie je známa. Podľa odhadov potrvá zásah hasičov najmenej dva dni.

Hovorca správy národného parku Tomáš Salov predtým povedal, že požiar zrejme súvisí s ľudskou nedbalosťou. Môže ísť napríklad o nezodpovedné založenie ohňa na táborenie počas letnej horúčavy, píšu Novinky.

V Grécku hasiči bojujú s požiarom pri národnom parku Dadia, horí aj na Lesbose

Hasiči v Grécku bojujú s desiatkami požiarov porastu, ten najväčší teraz ohrozuje národný park Dadia na severovýchode krajiny. Oheň na území s chránenými lesmi a mnohými druhmi vzácnych živočíchov, najmä vtákov, sa snaží zastaviť 320 hasičov, ktorým pomáhajú dobrovoľníci aj vojaci. Nasadené sú tiež dve desiatky lietadiel a vrtuľníkov, uviedol denník Kathimerini. Požiare spôsobené suchým a horúcim počasím ďalej zúria aj v Taliansku a Slovinsku; ich vysoké riziko trvá v Španielsku, kde majú teploty na juhu vystúpiť k 45 stupňom.

Grécke úrady za 24 hodín zaznamenali 141 požiarov, tie najrozsiahlejšie sú aktuálne pri parku Dadia v regióne Východné Macedónsko a Trácia, ktorý susedí s Tureckom, na Peloponéze a tiež na ostrove Lesbos. Tam sa oheň dostal až k pláži obľúbeného letoviska Vatera, evakuovať museli stovky turistov.

Požiar v oblasti národného parku Dadia postupuje už štvrtým dňom. V sobotu evakuovali obyvateľov dediny Dadia. Prácu hasičom sťažuje vietor, ktorý neustále mení smer, a tiež vysoké teploty. Tie by v Grécku mohli miestami vystúpiť až na 42 stupňov a vlna horúčav má trvať ešte najmenej týždeň.

Horí aj pri hraniciach Slovinska a Talianska

Lesné požiare sa nedarí skrotiť ani v oblasti pri hraniciach Slovinska a Talianska. Talianske úrady v sobotu nariadili evakuáciu troch stoviek ľudí z obce Savogna d'Isonzo pri slovinských hraniciach, pretože sa obávajú rozšírenia požiaru zo slovinskej zalesnenej oblasti Kras.

V oblasti Kras už horí desať dní a nasadených je 1 100 hasičov, ktorým pomáha 140 vojakov, stovky dobrovoľníkov i kolegovia zo zahraničia. Tí sa aktuálne sústredili na horu Trstelj a dedinu Renče, ktorá leží asi desať kilometrov južne od mesta Nova Gorica, uviedla agentúra STA. V sobotu tam hasičov navštívil minister obrany Marjan Šarec, ktorý povedal, že vo vzduchu už sú všetky dostupné hasiace lietadlá a že pomáhajú aj stroje z Rakúska, Chorvátska, Talianska, Maďarska, Srbska a Rumunska.

Hovorca hasičov Robert Okorn povedal, že situácia v noci bola o niečo pokojnejšia ako v predchádzajúcich dňoch a že nad ránom dokonca pršalo. „Dážď však príliš nepomohol, pretože všetko hneď zasa rýchlo vysychá,“ uviedol.

HaZZ: Slovenskí hasiči a vojaci idú domov

Slovenskí hasiči a vojaci, ktorí pomáhali pri zdolávaní rozsiahlych požiarov na juhozápade Slovinska, odídu po vyše troch dňoch hasenia v pondelok (25.7.) domov. Situácia namieste sa upokojila, nočná búrka uhasila väčšiu časť požiarov, informovali z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

„Slovenskí hasiči budú slovinským kolegom k dispozícii až do ich zajtrajšieho odchodu o približne desiatej hodine,“ priblížili hasiči. Ako doplnili, v priebehu nedele bolo využívané letecké hasenie, vrtuľník Black Hawk zhodil na požiarisko vodu 113-krát.

Video

Oheň sužuje aj Španielov

V Španielsku sa v posledných niekoľkých dňoch podarilo väčšinu požiarov dostať pod kontrolu, ďalej však horí napríklad na ostrove Tenerife, kde už plamene zničili vyše 2 000 hektárov porastu. Takmer 600 obyvateľov z obce La Guancha a okolitých dedín na severe ostrova museli evakuovať. Nasadených je 150 hasičov, ktorí sa obávajú predpovedí, podľa ktorých by mali teploty v ďalších dňoch stúpnuť až k 38 stupňom.

Na španielskej pevnine bude ešte oveľa teplejšie, podľa meteorologickej služby Aemet by teploty v oblastiach na juhu krajiny, napríklad v Andalúzii, mohli vystúpiť až k 45 stupňom. Absolútny teplotný rekord padol v Španielsku pred rokom v auguste, keď bolo v meste Montoro 47,4 stupňa.

Pre požiar blízko Yosemitského národného parku vyhlásili stav núdze

Kalifornský guvernér Gavin Newsom vyhlásil pre rýchlo sa šíriaci lesný požiar pri Yosemitskom národnom parku stav núdze. Ten sa týka okresu Mariposa, kde takzvaný Oak Fire vyčíňa. Požiar vypukol v piatok popoludní pri meste Midpines a do soboty sa zväčšil na takmer 48 kilometrov štvorcových, uviedol Kalifornský úrad lesníctva a požiarnej ochrany (Cal Fire). Je tak jeden z najväčších tohtoročných lesných požiarov v Kalifornii.

Hovorca Národného lesa Sierra Daniel Patterson uviedol, že v sobotu začali platiť nariadenia o evakuácii pre viac ako 6 000 ľudí v oblasti. Do soboty rána požiar zničil 10 obytných a obchodných budov, poškodil päť ďalších a ohrozoval 2000 ďalších stavieb. Oheň si vyžiadal aj uzavretie niekoľkých ciest či výpadok elektriny pre viac ako 2 000 domov.

S ohňom bojuje viac ako 400 hasičov za pomoci vrtuľníkov, lietadiel a buldozérov. Čelia však ťažkým podmienkam, ako horúcemu počasiu, nízkej vlhkosti a vysušenej vegetácii, ktorú spôsobilo najhoršie sucho za desaťročia, povedal Patterson.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #požiar