Na japonskom ostrove Kjúšu došlo k erupcii sopky Sakuradžima

Na sopke Sakuradžima, ktorá sa nachádza na japonskom ostrove Kjúšu, došlo v nedeľu k erupcii. Úrady vyzvali desiatky ľudí, aby opustili svoje domovy, keďže lávový prúd sa v nedeľu priblížil do vzdialenosti osem kilometrov od veľkého mesta Kagošima.

24.07.2022 19:47
Japonsko sopka erupcia Sakuradžima Foto:
Na sopke Sakuradžima, ktorá sa nachádza na japonskom ostrove Kjúšu, došlo k erupcii.
debata

Podľa agentúry Reuters bezprostredne neboli hlásené žiadne škody ani zranenia. Miestne úrady uviedli, že väčšiu erupciu neočakávajú.

Reuters pripomenul, že približne 50 kilometrov od sopky sa nachádza atómová elektráreň Sendai. Nateraz tam v súvislosti s erupciou neboli zistené žiadne nezrovnalosti.

Po pozorovaní aktivity sopky Japonská meteorologická agentúra (JMA) zvýšila stupeň výstrahy pred erupciou na piaty, teda najvyšší. Obyvateľom niektorým oblastí úrady odporučili evakuáciu. Neskôr oznámili, že sa evakuovalo 51 ľudí.

JMA uviedla, že v niektorých oblastiach v blízkosti sopky sa v pondelok očakáva dážď, ale nie taký výdatný, aby mohol spôsobiť zosuvy bahna.

Sakuradžima je jednou z najaktívnejších japonských sopiek a erupcie rôznej úrovne sa vyskytujú pravidelne. Aj preto je hlavnou turistickou atrakciou, dodala AFP. Keďže priľahlá oblasť je husto osídlená, Sakuradžima je jednou z najlepšie sledovaných sopiek sveta.

Japonsko má množstvo aktívnych sopiek. Leží v takzvanom tichomorskom ohnivom kruhu – podkovovitej skupine seizmických zlomových línií v oceáne -, kde dochádza k veľkej časti svetových zemetrasení a sopečných erupcií.

Sakuradžima bola predtým ostrovom. Pri erupcii v roku 1914 však z nej do mora vytieklo toľko lávy, že sa ostrov postupne spojil s pevninou, doplnil Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kjúšú #Sakuradžima