Poliaci sa zložili na bezpilotné lietadlo Bayraktar TB2 pre Ukrajinu

Poliaci vybrali vyše 22,5 milióna zlotých (4,6 milióna eur) na nákup bezpilotného lietadla Bayraktar TB2 pre ukrajinskú armádu. Informoval o tom server TVN 24, podľa ktorého sa k podarilo stanovenú sumu vybrať vďaka príspevkom viac ako 200 000 ľudí.

24.07.2022 20:14
Russia Ukraine War Drones Foto: ,
Turecký dron Bayraktar.
debata (8)

„Zvládli sme to. Dvadsaťdva a pol milióna zlotých, zdalo sa to ako šialený a bláznivý nápad, na zbraň, cez prázdniny, pri zúriacej inflácii,“ komentoval dosiahnutie požadovanej sumy iniciátor kampane a novinár z Krytyka Polityczna Slawomir Sierakowski. Peniaze podľa neho poskytli okrem iného aj litovský premiér a minister spravodlivosti.

Zbierka, ktorú Sierakowski vyhlásil na začiatku júna, pokračuje ešte štyri dni. Organizátor chce prebytok venovať na fond ozbrojených síl v ukrajinskej národnej banke.

Server Wirtualna Polska pripomenul predošlé podobné zbierky na bojové drony Bayraktar pre ukrajinskú armádu, keď sa skladali ľudia v Litve a zvlášť tiež na Ukrajine.

Po zozbieraní potrebných súm turecký výrobca týchto bezpilotných lietadiel Baykar vyhlásil, že stroje venuje Ukrajine bezplatne a navrhol, aby vybrané peniaze organizátori použili na sociálnu pomoc Ukrajincom. Sierakowski však upozornil, že si nie je istý, či sa bude tento scenár opakovať.

Russia Ukraine War Drones Čítajte viac Vojna ako reklama. O turecké drony Bayraktar má záujem celý svet

Drony tureckej výroby sa ukázali byť účinné hneď na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pri zastavovaní ruského postupu počas bitky o Kyjev. Stroje TB2 známe ako „Bayraktary“ majú v napadnutej krajine takmer mytický status, poznamenal pred časom server Business Insider. Pred ruskou inváziou, ktorá sa začala 24. februára, mala Ukrajina podľa agentúry AFP k dispozícii asi dvadsiatku dronov TB2. V marci oznámila, že dostala ďalšie, ktoré objednala na konci januára.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #dron Bayraktar