152. deň: Pri Chersone menia situáciu západné zbrane

Ukrajina využíva západné zbrane s ďalekým dostrelom, aby si pripravila pôdu pre ofenzívu v Chersonskej oblasti.

25.07.2022 06:00 , aktualizované: 23:45
vojna na ukrajine, ukrajina Foto: ,
Figuríny zobrazujúca ruských vojakov umiestnené na ceste neďaleko frontovej línie v Charkovskej oblasti na Ukrajine, v sobotu 23. júla 2022.
debata (641)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 152. deň
  • Rusi ostreľovali Dnepropetrovskú oblasť, Mykolajiv i Charkov
  • Zelenskyj odvolal podpredsedu bezpečnostnej rady Demčenka
  • Rusko žiada od OSN pomoc pri vývoze obilia a hnojív
  • Moskva obvinila 92 ukrajinských vojakov zo zločinov proti ľudskosti
  • FSB: Ukrajinci verbovali ruských letcov a sľubovali im občianstvo v EÚ

VIDEO: Hod granátom. Boris Johnson takto cvičil spolu s ukrajinskými vojakmi.

Video

23:45 Rusko žiada OSN, aby ho podporila v boji proti západným sankciám postihujúcim vývoz ruského obilia a hnojív. Podľa Moskvy sa k tomu OSN zaviazala v rámci nedávno dosiahnutej dohody, ktorá by mala umožniť vývoz obilia z Ukrajiny cez Čierne more. S odvolaním sa na správy ruských médií o tom v pondelok informovala agentúra DPA.

„OSN musí splniť svoju časť dohody týkajúcu sa obmedzení zameraných na ruské dodávky obilia a hnojív,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého citovala agentúra Interfax. OSN dosiaľ oficiálne nepotvrdila, že by takúto pomoc prisľúbila. V piatok zverejnila len všeobecné konštatovanie, že obmedzenia „uvalené na Ruskú federáciu sa na tieto produkty nevzťahujú“.

Ukrajina a Rusko podpísali v piatok v Istanbule separátne dohody s OSN a Tureckom, ktoré majú umožniť vývoz obilia z Ukrajiny cez Čierne more. Ukrajinci totiž odmietali podpísať ten istý dokument ako Rusi. Rusko následne cez víkend zaútočilo na ciele v ukrajinskom prístavnom meste Odesa. (tasr)

23:05 Ukrajinský prezident Zelenskyj odvolal podpredsedu bezpečnostnej rady Ruslana Demčenka, ktorý sa ocitol v centre škandálu okolo lobovania v prospech Ruska. Odvolaný hlavou štátu bol dnes tiež veliteľ armádnych špeciálnych jednotiek.

Demčenko ako bývalý námestník ministerstva zahraničných vecí v čase vlády proruského prezidenta Viktora Janukovyča podľa skorších zistení ukrajinských médií v roku 2010 presadzoval takzvanú Charkovskú dohodu. Tá predĺžila prenájom krymského prístavu Sevastopol ruskej čiernomorskej flotile do roku 2042. Prenájom mal pôvodne vypršať v roku 2017, v roku 2014 Rusko celý Krym anektovalo. Informoval o tom denník Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vyhlásenie zverejnené na stránkach prezidentskej kancelárie.

22:18 Francúzska prokuratúra bude vyšetrovať pôvod majetku ruských oligarchov. Očakáva sa, že vyšetrovanie sa zameria na možné pranie špinavých peňazí a korupciu. S odvolaním sa na justičné zdroje o tom v pondelok informovala agentúra AFP. Vyšetrovanie, o ktorom ako prvý informoval denník Le Parisien, sa začína po tom, ako organizácia Transparency International bojujúca proti korupcii podala v máji vo Francúzsku na ruských oligarchov žalobu.

Od februára, keď Rusko spustilo na Ukrajine „špeciálnu operáciu“, Francúzsko zmrazilo majetok vlastnený Rusmi v celkovej hodnote v hodnote miliárd eur vrátane luxusných jácht, lyžiarskych chát a iných nehnuteľností.

AFP pripomenula, že francúzske pobrežie Stredozemného mora a lyžiarske strediská sú medzi finančne zabezpečenými Rusmi už dlho obľúbené ako miesta oddychu. Parížsky trh s nehnuteľnosťami zasa vyhľadávali na investovanie. (tas­r)

21:30 Kyjev privítal prísľub Británie, že budúci ročník pesničkovej súťaže Eurovízie usporiada „v mene“ Ukrajiny. Vláda v Kyjeve spočiatku trval na tom, že sa má súťaž – aj napriek pokračujúcej ruskej agresii – uskutočniť na Ukrajine, keďže tento rok sa víťazom stala ukrajinská skupina.

Ukrajinský minister kultúry Olexandr Tkačenko na Facebooku napísal, že Európska vysielacia únia (EBU) „po niekoľkých kolách konzultácií“ dala Kyjevu záruky, že Spojené kráľovstvo pri organizácii budúceho ročníka zohľadní v čo najvyššej miere ukrajinský kontext a do programu začlení aj ukrajinských moderátorov.

Britský premiér Boris Johnson vo svojom tvíte zdôraznil, že Spojené kráľovstvo usporiada „fantastickú súťaž v mene ukrajinských priateľov“. (tasr/afp)

20:56 Poľsko poslalo na Ukrajinu tanky PT-91 Twardy. Potvrdil to podľa servera Kresy.pl hovorca poľskej agentúry pre vyzbrojovanie Krzysztof Platek. Ich počet v rozhovore s politológom a vojenským analytikom Jaroslawom Wolským nespresnil, označil ho však za značný.

Russia Ukraine War Čítajte viac Poľsko poslalo na Ukrajinu tanky, Nemecko systém Gepard

20:20 V Českej republike žije aktuálne približne 300 000 Ukrajin­cov, ktorí prišli do Česka po tom, ako Rusko zaútočilo na Ukrajinu. Podľa českého ministra vnútra Víta Rakušana to predstavuje 3,5 percenta celkovej populácie ČR. TASR informáciu prevzala zo servera iDNES.cz.

„Ukrajinská diaspóra tu už bola veľmi veľká pred vojnou. Bolo tu nejakých 200 000 až 250 000 ľudí, ale dnes tie počty samozrejme veľmi narástli,“ povedal Rakušan.

Minister zároveň odmietol tvrdenia, podľa ktorého prišli ukrajinskí utečenci do Česka využívať systém. „Sem prichádza 80 percent žien s deťmi. Drvivá väčšina uteká preto, že sa tu schovajú pred vojnou,“ zdôraznil Rakušan.

Ministerstvo vnútra udelilo ukrajinským utečencom od začiatku vojny takmer 400 000 víz dočasnej ochrany, nie všetci v Česku ale zostali. Podľa Rakušana sú to asi tri štvrtiny, ostatní pokračovali do ďalších krajín alebo sa vrátili späť na Ukrajinu.

18:34 Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová a minister práce Hubertus Heil navštívili v pondelok Ukrajinu s cieľom rokovať o povojnovej obnove krajiny a vyšetrovaní vojnových zločinov spáchaných ruskými inváznymi silami. Členovia nemeckej delegácie navštívili vojnou takmer zničené kyjevské predmestie Irpiň a neskôr sa zhovárali s miestnymi predstaviteľmi.

Stretli sa tiež so šéfom rezortu vnútra Ukrajiny Denysom Monastyrským, šéfom civilnej obrany Serhijom Krukom, podpredsedníčkou vlády Julijou Svyrydenkovou, ministerkou sociálnych vecí Oxanou Čolnovyčovou a kyjevským starostom Vitalijom Kličkom.

Nemeckí ministri sa venovali okrem iného otázke kybernetickej bezpečnosti, pašovaniu zbraní, odstraňovaniu mín a forenznej analýze pri vyšetrovaní vojnových zločinov. Témou rokovaní bolo aj zlepšenie fungovania policajných staníc, hasičských zborov, záchranných služieb a orgánov pre mimoriadne situácie. (tasr/dpa)

17:26 Spolupráca Slovenska a Veľkej Británie v oblasti obrany na bilaterálnej úrovni i v rámci NATO, ako aj pomoc Ukrajine boli hlavnými témami pondelkového rokovania slovenského ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽANO) s jeho britským náprotivkom Benom Wallaceom v Bratislave. Návšteva ministra obrany Veľkej Británie na Slovensku sa uskutočnila po 21 rokoch. (tasr)

16:46 Ukrajinská protivzdušná obrana v pondelok nad Volyňou na západe krajiny zostrelila dva ruské bezpilotné stroje. Pád trosiek si vyžiadal jeden ľudský život a niekoľko zranených muselo byť hospitalizovaných, uviedla agentúra Unian s odvolaním sa na šéfa oblastnej správy Jurija Poguljajka. Drony prileteli podľa ukrajinského veliteľstva Západ zo strany Bieloruska, ktoré sa do vojny priamo nezapojilo, ale poskytlo svoje územie a letecké základne k ruskej agresii.

„Dnes boli na Volyni počuť výbuchy. Vojaci zostrelili dva bezpilotné lietadlá. Trosky jedného z nich poškodili súkromné ​​domy,“ uviedol gubernátor Poguljajko. Okolnosti incidentu sa vyšetrujú. Zatiaľ čo podľa gubernátora zničený dom zasiahli trosky dronu, ukrajinskí vojaci pripustili, že dom zasiahli úlomky protileteckej rakety, vystrelenej na bezpilotné stroje.

„(Drony) podnikali letecký prieskum objektov vo Volyňskej oblasti,“ uviedlo ukrajinské veliteľstvo Západ.

Na zachytenie bezpilotných strojov vyslalo stíhačku, zasiahla aj pozemná protivzdušná obrana. Oba drony sa podarilo zostreliť. Agentúra Ukrinform zverejnila snímky zničeného domu. Stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe poznamenala, že Volyň susedí s Poľskom a vedú cez ňu zásobovacie trasy, ktoré sú pre Ukrajinu životne dôležité. (ukrinform.ru, čtk)

16:37 V Moskve v pondelok polícia zadržala opozičného politika Leonida Gozmana. S odvolaním sa na Gozmanovho advokáta o tom informoval web OVD-Info, ktorý v Rusku sleduje zásahy polície. Gozman od roku 2014 opakovane kritizoval politiku Kremľa voči Ukrajine.

Gozmana (72) zadržala polícia v stanici metra potom, čo ho identifikoval systém rozpoznávania tvárí. Jeho advokát Michail Birjukov, ktorý o zásahu informoval, bol v tej chvíli s ním. Dôvod zadržania polícia podľa Birjukova neoznámila. Gozman ale od polovice júla čelí trestnému stíhaniu na základe toho, že neupovedomil migračnú službu o získaní izraelského občianstva. Stanica Dožď upozornila, že Gozmanovo meno figuruje na ruskom federálnom zozname hľadaných osôb.

Od mája je politik aj na ruskom zozname takzvaných zahraničných agentov. Za zahraničného agenta môže byť podľa nedávnej novely zákona v Rusku označený ktokoľvek, kto nejakým spôsobom podlieha zahraničnému vplyvu. Po začiatku vojny proti Ukrajine Gozman odišiel z Ruska, v júni sa ale vrátil späť. Uviedol, že tak urobil z „mravných“, nie politických pohnútok.

Za to, že neinformoval úrady o získaní druhého občianstva, hrozí podľa portálu Meduza Gozmanovi pokuta alebo verejnoprospešné práce. (ovd.news, svoboda.org, čtk)

15:43 Spojené kráľovstvo v pondelok súhlasilo s tým, že bude hostiť budúci ročník pesničkovej súťaže Eurovízia namiesto Ukrajiny. Podľa organizátorov súťaže Kyjev za súčasných okolností nie je schopný usporiadať takéto medzinárodné podujatie. Vyplýva to zo spoločného vyhlásenia Európskej vysielacej únie (EBU), britskej televízie BBC a ukrajinských predstaviteľov.

„Pesničková súťaž Eurovízia 2023 nebude na Ukrajine, ale na podporu Ukrajiny. Našim partnerom BBC sme vďační za prejavenie solidarity s nami“ uviedol šéf ukrajinskej verejnoprávnej televízie UA:PBC Mykola Černotyckyj.

V tohtoročnej edícii súťaže v talianskom Turíne triumfovala ukrajinská skupina Kalush Orchestra so skladbou „Stefanija“. Podľa tradície je hostiteľskou krajinou nasledujúceho ročníka súťaže vždy víťaz z predchádzajúceho roka. V roku 2023 bude podujatie pre prebiehajúcu vojnu na Ukrajine hostiť britská televízia BBC. Miesto konania vyberie v spolupráci s Európskou vysielacou úniou (EBU), ktorá súťaž organizuje.

Britská ministerka kultúry Nadine Dorriesová spresnila, že televízia BBC sa ujala organizácie podujatia na základe požiadavky EBU a ukrajinských predstaviteľov na čele s prezidentom Volodymyrom Zelenským. „Je mi ľúto, že v dôsledku pokračujúceho ruského krviprelievania nebolo možné usporiadať toto podujatie na Ukrajine, kde by sa malo konať,“ uviedla Dorriesová. Dodala, že Spojené kráľovstvo zabezpečí, aby budúci ročník pesničkovej súťaže odrážal nedávne víťazstvo Ukrajiny v tejto súťaži. (tasr, afp)

15:11 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že cieľom Moskvy je zvrhnúť vládu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Rusko tak zrejme zmenilo postoj, pretože po začiatku invázie na Ukrajine tvrdilo, že zosadenie Zelenského nie je jeho hlavnou úlohou.

Sergej Lavrov Čítajte viac Lavrov: Cieľom Ruska je zvrhnúť ukrajinského prezidenta Zelenského

15:02 Slovensko je vo finálnej fáze rozhovorov s Nemeckom o náhrade za tanky T-72, ktoré by mohlo darovať Ukrajine. Dostať by mohlo tanky Leopard. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) o tom informoval v pondelok. Dodal, že evidujú aj záujem o ďalší nákup húfnic Zuzana 2.

Naď Čítajte viac Naď: Sme vo finálnej fáze rozhovorov s Nemeckom o náhrade za tanky T-72

14:17 Vývoz obilia z ukrajinských prístavov cez Čierne more podľa dohody sprostredkovanej Organizáciou Spojených národov a Tureckom by sa mohol začať v priebehu tohto týždňa. Vyhlásil to ukrajinský minister infraštruktúry Olexandr Kubrakov.

„Očakávame, že dohoda by mohla začať fungovať v najbližších dňoch…Pripravujeme všetko, aby to mohlo začať tento týždeň,“ vyhlásil Kubrakov, ktorý za Ukrajinu minulý týždeň podpísal dohodu s OSN a Tureckom o odblokovaní vývozu ukrajinského obilia cez Čierne more. Keďže Ukrajinci odmietali podpísať ten istý dokument ako Rusi, ruský minister obrany Sergej Šojgu v Istanbule podpísal separátny dokument s OSN a Tureckom.

Podľa Kubrakova sa očakáva spustenie vývozu obilia napriek víkendovým ruským útokom na ciele v ukrajinskom prístavnom meste Odesa. Kremeľ vyhlásil, že útoky v Odese boli zamerané výlučne na vojenskú infraštruktúru a dohoda o vývoze obilia musí ostať v platnosti. (afp, tasr)

13:55 Ukrajina dostala od Nemecka prvé samohybné protilietadlové systémy Gepard. V pondelok to oznámil ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. „Dnes oficiálne došli prvé tri gepardy,“ povedal Reznikov v ukrajinskej televízii. Dodal, že doručených bolo aj niekoľko desiatok tisíc kusov munície pre tento systém.

Nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová v máji oznámila, že Nemecko dodá Ukrajine v júli prvých 15 protilieta­dlových systémov typu Gepard. (dpa, tasr)

13:46 Starosta východoukrajinského Slovjansku Vadym Ljach varoval obyvateľov mesta, aby v zime nepočítali s kúrením. Zároveň ich vyzval, aby z mesta odišli, pretože sa ho ruské vojská pokúsia dobyť.

slovjansk Čítajte viac Starosta Slovjansku varoval občanov mesta, aby nepočítali v zime s kúrením

12:31 Ruské sily údajne zničili v Chmelnyckej oblasti na západnej Ukrajine prekladisko s muníciou do amerických raketometov HIMARS, uviedlo ruské ministerstvo obrany. V zničenom sklade bola podľa ministerstva tiež munícia k americkým húfniciam M777.

HIMARS Čítajte viac Zničili sme sklad munície do raketometov HIMARS, tvrdí Kremeľ

12:15 Japonská vláda informovala o septembrovom štátnom pohrebe zavraždeného expremiéra Šinza Abeho všetky krajiny, s ktorými má diplomatické vzťahy, teda aj Ruskú federáciu. Hovorca Kremľa povedal, že Vladimir Putin na pohreb nepôjde.

Japonsko patrí ku kritikom ruskej invázie na Ukrajinu a pripojilo sa k západným protiruským sankciám.

12:00 Poľsko poslalo na Ukrajinu tanky PT-91 Twardy, potvrdil hovorca poľskej agentúry pre vyzbrojovanie Krzysztof Platek. Ich počet však v rozhovore s politológom a vojenským analytikom Jaroslawom Wolským nespresnil, označil ho len za „značný“. Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na twitteri uviedol, že stroje sú už na Ukrajine. Ani on sa však nezmienil o ich množstve.

„Priateľ v núdzi je skutočný priateľ,“ napísal Jermak na sociálnej sieti v angličtine. „Sme veľmi vďační našim poľským priateľom,“ dodal v poľštine.

V Poľsku vyrobené tanky PT-91 Twardy sú v podstate modernizované stroje sovietskej konštrukcie T-72. O ich možnom odovzdaní Ukrajine, ktorá sa päť mesiacov bráni ruskej vojenskej agresii, sa špekulovalo už nejaký čas.

11:20 Pri ostreľovaní mesta Čuhujiv juhovýchodne od Charkova utrpeli zranenia dvaja ľudia a ďalší sú možno ešte pod troskami zrútených budov, uviedol na sociálnych sieťach zástupca šéfa polície Charkovskej oblasti Serhij Bolvinov. Raketový útok v Čuhujive podľa neho zasiahol okrem iného kultúrny dom, pod ktorým sa pred ostreľovaním skrývali civilisti.

Záchranári spod trosiek zničeného kultúrneho domu v Čuhujive vyslobodili už tri osoby, uviedol podľa ruskojazyčnej verzie BBC šéf oblastnej správy Oleh Synehubov. Spresnil, že v kryte pod budovou sa schovávalo viac ľudí a záchranné zložky preto pokračujú v odpratávaní sutín. Podľa Bolvinova Rusi v meste zasiahli tiež školu, ale v tom čase tam nikto nebol. Na ostreľovanie Čuhujiva ruské vojská podľa prvých informácií použili protilietadlové systémy S-300, ktoré sa zvyčajne používajú na ničenie vzdušných cieľov, doplnil Bolvinov.

11:00 Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej pravidelnej analýze situácie na Ukrajine uviedol, že ukrajinskí činitelia čoraz častejšie priznávajú protiofenzívu svojich síl v Chersonskej oblasti.

Už 23. júla ukrajinský prezident Zelenskyj povedal, že ukrajinské sily postupujú v Chersonskej oblasti „krok za krokom“. Z jeho vyhlásenia nebolo jasné, či hovorí o malom, postupnom napredovaní ukrajinských síl, alebo o širšej protiofenzíve, dodal ISW.

Ukrajinské južné operačné velenie 24. júla oznámilo, že ukrajinské sily ostreľujú dopravnú infraštruktúru v Chersonskej oblasti, aby sťažili manévrovanie ruských síl a ich logistickú podporu. Táto aktivita zodpovedá protiofenzíve, alebo príprave na ňu.

ISW tiež uviedol, že silnie poplach v informačnom priestore ruských nacionalistov v dôsledku vývoja vojny na Ukrajine. Do tej priniesli zvrat predovšetkým Spojenými štátmi dodané systémy HIMARS.

Moscow Calling, podľa ISW stredne veľký ruský kanál na sociálnej sieti Telegram, napríklad napísal, že predtým poskytnuté západné zbraňové systémy, predovšetkým ručné protitankové zbrane a drony, boli proti ruskému delostreleckému ostreľovaniu užitočné len veľmi málo, ale systémy HIMARS pre ruské sily a ich možnosti na Ukrajine všetko zmenili.

Nedávne ukrajinské údery na ruské sklady, komunikačné uzly a tylové základne, majú zničujúci a potenciálne nezvratný dopad na vývoj budúcich ruských ofenzív, dodal ISW.

10:19 Ruská tajná služba FSB tvrdí, že zmarila operáciu ukrajinskej vojenskej rozviedky, ktorej cieľom údajne bolo získať do ukrajinskej armády ruských letcov a predovšetkým sa zmocniť ruských armádnych lietadiel. S odvolaním sa na FSB to dnes napísali ruská agentúra Interfax a ďalšie prokremeľské médiá. Operáciu ukrajinskej rozviedky podľa Interfaxu zastrešovala Severoatlantická aliancia.

Pracovníci ukrajinskej rozviedky údajne vystupovali v mene ukrajinského vedenia a ruských armádnych pilotov lákali nielen na finančné ohodnotenie, ale aj na prísľub, že za svoje služby získajú občianstvo jednej z krajín Európskej únie. Ruskí piloti potom mali zabezpečiť presun a pristátie ruských strojov na letiskách pod kontrolou ukrajinských vzdušných síl.

FSB podľa Interfaxu tiež oznámila, že počas jej operácie príslušníci ruskej kontrarozviedky získali informácie, ktoré ruským vzdušným silám pomohli zasiahnuť „mnoho ukrajinských armádnych objektov“.

Združenie ukrajinských podnikov obranného priemyslu Ukroboronprom v marci podľa agentúry Reuters oznámilo, že vyplatí milión dolárov komukoľvek, kto unesie ruské armádne lietadlo v stave, ktorý umožňuje, aby mohlo byť rovno nasadené do bojov. Združenie vtedy spresnilo, že ponuka platí pre ruských pilotov, ktorí chcú prejsť na ukrajinskú stranu.

9:35 Zahraniční turisti si z poľského hlavného mesta Varšavy môžu doniesť zaujímavý spomienkový darček – toaletný papier s podobizňou ruského prezidenta Vladimira Putina a jasným odkazom do Kremľa.

„Toaletný papier s tvárou Putina v stánku neďaleko varšavského Starého Mesta s frázou Putin, choď do prdele je pútavým doplnkom k bežným turistickým úlovkom v podobe magnetiek na chladničku či odznakov,“ píše britský The Telegraph na svojom facebooku.

⁠ Podľa reportéra Davida Knowlesa vidno takmer všade do Varšave „pripomienku vojny, ktorá sa vedie len pár stoviek kilometrov odtiaľto“.

„Na druhom konci starého mesta, na ulici neďaleko varšavského barbakanu, spieva trio bieloruských žien tradičné ľudové piesne. Hovoria mi, že to robia, aby udržali svoju kultúru pri živote, pretože sa nemôžu vrátiť do Bieloruska,“ píše reportér.

9:23 Hraničnými priechodmi s Ukrajinou prešlo v nedeľu na Slovensko 2 986 osôb. Z toho bolo 679 mužov, 1 503 žien a 804 detí. O dočasné útočisko požiadalo osem žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hranicu 3 485 osôb.

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR vypuknutia vojny na Ukrajine, je 636 379. Od marca Slovensko udelilo 86 834 dočasných útočísk. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo od začiatku vojny 392 025 ľudí.

9:00 Ukrajinská armáda ničí ruské veliteľské stanovištia a muničné sklady na juhu Ukrajiny. Na Facebooku o tom informovalo ukrajinské vojenské velenie na juhu krajiny, ktoré uviedlo, že zabilo 66 ruských vojakov a zničilo päť tankov, dve húfnice, protitankový raketový systém a 12 obrnených a vojenských vozidiel. Ozbrojené sily Ukrajiny tiež zničili ruský dron, ktorý sa pokúšal vykonávať letecký prieskum.

Ruskej armáde sa podľa generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl nedarí postupovať v Chersonskej oblasti, kde ukrajinské jednotky počas ostatného dňa odrazili ruské útoky. Podľa Ukrajincov namiesto toho Rusi „chaoticky ustupujú“.

8:25 Jeden z amerických občanov, ktorí nedávno padli na Ukrajine, bol identifikovaný ako Luke Lucyszyn, zabitý bol v bitke v Doneckej oblasti. S odvolaním sa na jeho matku to oznámila stanica CNN. Americké ministerstvo obrany v sobotu potvrdilo smrť dvoch Američanov, ktorí bojovali s ukrajinskými jednotkami na Donbase.

Kathy Lucyszynová uviedla, že jej synovu smrť oznámilo ministerstvo zahraničia. Jeho hovorca potvrdil, že úrad je v kontakte s rodinami mŕtvych a poskytuje konzulárnu pomoc.

Web Politico minulý týždeň informoval o dvoch Američanoch, ktorí padli pri niekoľkohodinovej bitke v Doneckej oblasti. Jedným z nich je Lucyszyn. Server Politico informáciu získal od ukrajinského veliteľa, ktorý mal Američanov na starosti. Patrili do špeciálnej jednotky spadajúcej pod sily teritoriálnej obrany, ktorá bola nasadená pri meste Siversk západne od Lysyčansku. Po ich boku pri rovnakom strete padol aj muž z Kanady a občan Švédska, napísalo Politico.

Už skôr na Ukrajine zomreli najmenej dvaja Američania, ktorí na Ukrajinu odišli ako dobrovoľníci, niekoľko ďalších je nezvestných alebo sú v zajatí.

Ruskí vojaci zajali v bojoch na Ukrajine Američanov Alexandera Druekea a Andyho Hunyha. Hovorca ministerstva zahraničia povedal, že je úrad v súvislosti so zajatými americkými občanmi v kontakte s ukrajinskými a ruskými úradmi.

„Vyzývame Rusko, aby sa riadilo medzinárodnými záväzkami a jednalo so všetkými, ktorí bojovali spoločne s ukrajinskými vojakmi a padli do zajatia, ako s vojnovými zajatcami,“ uviedol úrad vo vyhlásení.

7:57 Ruské vojská v noci na dnešok ostreľovali tri okresy Dnepropetrovskej oblasti. Podľa prvých informácií utrpelo zranenia desaťročné dievča. Výbuchy sa opäť ozývali aj v Mykolajive a Charkove, uviedla agentúra Ukrinform.

Správy o explóziách v Mykolajive sa objavili pred treťou hodinou rannou, potom bol v meste a regióne vyhlásený letecký poplach. Miestne kanály Telegramu písali o možnom ostreľovaní z niekoľkých raketometov.

O tretej ráno sa ozvali výbuchy aj v Charkove. Za 15 minút leteckého poplachu bolo podľa verejnosti počuť najmenej 20 výbuchov. Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne oficiálne informácie, ale podľa miestnych obyvateľov spôsobilo ostreľovanie niekoľko požiarov, dodala agentúra Ukrinform.

7:25 Šéf Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (Sledkom) Alexander Bastrykin povedal, že Moskva obvinila zo zločinov proti ľudskosti 96 príslušníkov ukrajinských ozbrojených zložiek a navrhla vytvorenie medzinárodného tribunálu s podporou Bolívie, Iránu a Sýrie. Informuje agentúra Reuters a týždenník Die Zeit.

Bastrykin, ktorého vyjadrenia sprostredkoval denník Rossijskaja gazeta, povedal, že Rusko plánuje vzniesť takéto obvinenia voči viac než 220 osobám. Sú medzi nimi zástupcovia velenia ukrajinských ozbrojených síl, a velitelia, ktorí útočili na civilné obyvateľstvo.

Ukrajinci sa podľa jeho slov zúčastňujú na zločinoch proti mieru a bezpečnosti ľudstva, ktoré nemajú premlčaciu dobu. Dodal, že Rusko už vznieslo obvinenia voči 96 veliteľom a ich podriadeným a ďalších 96 osôb vyhlásilo za hľadané.

Agentúra Reuters nemohla vyjadrenia Sledkomu bezprostredne overiť a ukrajinské úrady na výzvu o vyjadrenie bezprostredne nereagovali.

Spojené štáty a viac ako 40 ďalších krajín vo štvrtok 14. júla v Haagu, kde sídli Medzinárodný trestný súd (ICC), podpísali politickú deklaráciu o vzájomnej spolupráci pri vyšetrovaní a stíhaní vojnových zločinov na Ukrajine, pripomína Reuters. ICC bol vytvorený v roku 1998 tzv. Rímskym štatútom a je to prvý stály trestný tribunál príslušný na stíhanie genocídy, zločinov proti ľudskosti, vojnových zločinov a zločinov agresie.

6:00 Ukrajina podľa agentúry Reuters používa zbrane dlhého doletu zo Západu na útoky na ruské zásobovacie línie a muničné sklady v snahe zvrátiť priebeh invázie a pripraviť protiofenzívu v Chersonskej oblasti, ktorú ovládajú ruské okupačné sily. Chersonský región má zásadný význam pre poľnohospodárstvo krajiny.

„Chersonská oblasť bude definitívne oslobodená do septembra a všetky plány okupantov zlyhajú,“ vyhlásil poradca oblastného gubernátora. „Môžeme hovoriť o obrate situácie. V nedávnych operáciách mali ukrajinské ozbrojené sily prevahu. Naša armáda postupuje, prechádzame z obrannej fázy do protiofenzívy,“ tvrdí poradca šéfa ukrajinskej správy Chersonskej oblasti Serhij Chlaň.

Ukrajina ako štát už vlastne neexistuje, dochádza k drancovaniu západných peňazí, povedal podľa ruskej agentúry Ria Novosti Kirill Stremousov, zástupca vedúceho Rusmi dosadenej administratívy Chersonskej oblasti. „Ukrajina ako štát už vlastne neexistuje. Objektívne povedané, teraz jednoducho dochádza k drancovaniu všetkých peňazí, ktoré im Západ dáva,“ povedal Stremousov.

V polovici marca ruská armáda ovládla Chersonskú a Azovskú časť Záporožskej oblasti. Pracujú tam civilno-vojenské správy, začali vysielať ruské televízne a rozhlasové stanice, obnovujú sa obchodné vzťahy s Krymom a do obehu sa dostal rubeľ. Oslobodené regióny oznámili plány stať sa súčasťou Ruska, uvádza Ria Novosti.

Ukrajinská armáda začala v posledných týždňoch získavať späť pozície v Chersonskej oblasti, k čomu jej pomáhajú dodávky zbraní zo Západu, poznamenala agentúra AFP. Tá tiež pripomenula význam regiónu pre ukrajinské poľnohospodárstvo a fakt, že susedí s polostrovom Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

O chystanej ukrajinskej protiofenzíve v Chersonskej oblasti sa hovorí už nejaký čas. Americký Inštitút pre štúdium vojny vo svojej poslednej pravidelnej analýze diania na bojisku uviedol, že ukrajinské sily sa pravdepodobne pripravujú začať, alebo už v sobotu začali protiofenzívu v tomto regióne. Avšak informácie z otvorených zdrojov ohľadom ukrajinského postupu a tempa operácie budú obmedzené a budú zaostávať za udalosťami, uviedol inštitút.

So snahou získať Chersonskú oblasť späť súvisel nedávny útok na Darivskyj most cez rieku Inhulec severovýchodne od Chersonu, oznámil tiež Chlaň. „Je to pokračovanie operácie, ktorej cieľom je odrezanie chersonskej skupiny Rusov od zásobovania. Každý most je slabým miestom pre logistiku a naše ozbrojené sily umne ničia systém nepriateľa. Toto ešte nie je oslobodenie Chersonu, ale vážny prípravný krok týmto smerom,“ napísal na facebooku.

Predstaviteľ ruských okupačných úradov v regióne Kirill Stremousov podľa agentúry TASS uviedol, že most zasiahlo sedem striel a je v ňom asi sedem dier. „Ale je celý, je možné sa po ňom pohybovať. Na rozdiel od Antonivského mosta (cez rieku Dneper; pozn. ČTK), tento nemá strategický význam,“ citovala nedávno agentúra TASS predstaviteľov miestnej ruskom dosadenej správy.

© Autorské práva vyhradené

641 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine