Horí už aj pri starovekej Olympii, evakuovali šesť gréckych dedín

Grécki hasiči v pondelok pokračovali v boji s lesnými požiarmi na troch "frontoch". Jeden rozsiahly požiar zasiahol v nedeľu oblasť neďaleko archeologického náleziska starovekej Olympie na juhu Grécka. Obyvateľov šiestich dedín museli evakuovať, informuje agentúra AP.

25.07.2022 06:22
požiar Foto:
Požiar na kopci s borovicami pri obci Krestena južne od starovekej Olympie, asi 320 kilometrov juhozápadne od Atén.
debata (1)

Oheň vypukol v nedeľu popoludní neďaleko dvoch dedín nachádzajúcich sa južne a juhovýchodne od starovekej Olympie. Úrady obyvateľov v týchto dvoch a ďalších štyroch obciach vyzvali, aby urýchlene opustili svoje domovy.

Hovorca hasičov povedal, že v oblasti zasahovalo 125 hasičov, 43 kusov hasičskej techniky, štyri lietadlá a štyri vrtuľníky. Úrady uviedli, že severozápadné vetry vytláčajú oheň na juhovýchod – preč od starovekej Olympie.

Horí aj v unikátnom národnom parku

Podľa agentúry AFP plamene už zničili aj približne 2200 hektárov lesa v národnom parku Dadia – jednom z najdôležitejších chránených biotopov krajiny, ktorý je známy svojou kolóniou supov čiernych.

„Je to ťažký boj, boj o prežitie tohto výnimočného ekosystému,“ povedal minister pre klimatickú krízu a civilnú ochranu Christos Stylianidis po návšteve postihnutej oblasti. „Je to ekologická katastrofa, škody sú nevyčísliteľné,“ uviedol pre televíziu Star TV starosta blízkej obce Sufli Panajotis Kalakikos.

„Ak kolónia supov čiernych zanikne, bude to obrovská katastrofa,“ povedala pre štátnu televíziu ERT ornitologička parku Dadia Sylvia Zakkaková. Dodala, že by napr. trvalo desaťročia, kým by namiesto vysokých borovíc v Dadii, ktoré sú nevyhnutné na hniezdenie, vyrástli iné.

požiar Malá Lodina, hasiči Čítajte viac Pri Košiciach horí les už šiesty deň

V Dadii žijú tri zo štyroch druhov supov v Európe – sup čierny, sup bielohlavý a sup egyptský – a 36 z 38 druhov európskych dravcov. V biotopoch na území tohto parku žije aj 104 druhov motýľov, 13 druhov obojživelníkov, 29 druhov plazov a približne 65 druhov cicavcov, z toho 24 druhov netopierov.

Agentúra AFP uviedla, že podľa hasičského zboru za posledných 24 hodín vypuklo v Grécku takmer 60 lesných požiarov. Požiare zúria na severe, východe a juhu Grécka vrátane turistami vyhľadávaného ostrova Lesbos, kde v nedeľu muselo približne 200 ľudí opustiť dedinu Vrísa, aby unikli plameňom.

hasiči česko Čítajte viac Z národného parku České Švajčiarsko evakuujú ľudí, požiar sa rozšíril do Nemecka

Minulý týždeň sa v niektorých častiach Grécka vyskytli teploty až do 42 stupňov Celzia. V pondelok už mierne klesli. Agentúra civilnej ochrany však upozornila, že riziko lesných požiarov je v Grécku vzhľadom na teploty a silný vietor naďalej vysoké.

Vlna horúčav, ktorá sa v Grécku začala v sobotu, podľa predpovedí potrvá niekoľko dní. Teploty na niektorých miestach dosiahli až 41 stupňov Celzia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #požiar #lesný požiar #sup #Olympia