Mjanmarská junta po desaťročiach siahla k popravám, odvisli štyria disidenti

Mjanmarská junta popravila štyroch prodemokratických aktivistov obvinených z napomáhania terorizmu. Informujú agentúry DPA a Reuters, ktoré sa odvolávajú na štátne médiá.

25.07.2022 07:04 , aktualizované: 07:48
Mjanmarsko popravy aktivisti terorizmus Foto:
Na archívnej snímke z 13. januára 2012 prodemokratický aktivista Ťjo Min Juo, ktorého vítajú po prepustení z väzenia manželka a dcéra na letisku v Rangúne. Mjanmarská junta v pondelok 25. júla 2022 popravila štyroch prodemokratických aktivistov obvinených z napomáhania terorizmu vrátane Jua.
debata (3)

Štvoricu disidentov odsúdili v januári tohto roka v procese za zatvorenými dverami, píše Reuters. Boli medzi nimi bývalý poslanec parlamentu Pchjo Zejar Tho, či demokratický aktivista Ťjo Min Juo. Obaja boli uznaní za vinných z napomáhania pri uskutočňovaní teroristických či­nov.

Išlo o prvé popravy v Mjanmarsku za obdobie niekoľkých desaťročí, pripomínajú agentúry. Experti Organizácie Spojených národov (OSN) ešte v júni označili rozsudky smrti, vydané nezákonným súdom nelegitímnej junty, za ohavný pokus vyvolať strach medzi obyvateľmi Mjanmarska, pripomína DPA.

HRW: Skutok vyslovenej krutosti

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) popravy odsúdila a postup tamojšej vojenskej junty označila za skutok „vyslovenej krutosti“.

Riaditeľka HRW pre Áziu Elaine Pearsonová povedala, že popravy boli vykonané po nespravodlivých a politicky motivovaných súdnych procesoch. Medzi popravenými boli aj aktivisti Pchjo Zejar Tho a Ťjo Min Juo, a armáda o tom neinformovala ani príbuzných. O poprave sa podľa Pearsonovej dozvedeli iba z vyhlásení junty pre tlač.

Mjanmarsko / Aun Schan Su Ťij / Čítajte viac Vojenská junta v Mjanmarsku odsúdila Su Ťij na ďalšie štyri roky väzenia

„Human Rights Watch je proti trestu smrti vo všetkých krajinách a za každých okolností, pretože je to neodmysliteľná krutosť a konečnosť. Takisto už dlho vyzýva Mjanmarsko, aby prestalo používať trest smrti,“ uvádza sa vo vyhlásení na oficiálnej webovej stránke HRW.

Mjanmarská armáda vo februári 2021 zosadila líderku krajiny Aun Schan Su Ťij. Po tomto prevrate v krajine vypukli protesty, ktoré však armáda tvrdo potlačila. Mjanmarské bezpečnostné podľa miestnej mimovládnej organizácie Asociácia na pomoc politickým väzňom (AAPP) usmrtili už vyše 2 100 ľudí a viac ako 12 000 osôb zadržali.

Voči Su Ťij neskôr vzniesli viacero obvinení za údajné trestné činy. Túto političku už usvedčili z korupcie, štvania verejnosti proti armáde, porušenia epidemiologických obmedzení a telekomunikačného zákona. Súdy jej zatiaľ vymerali 11 rokov väzenia. V júni ju premiestnili z domáceho väzenia do väznice, kde ju umiestnili na samotku.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #poprava #Mjanmarsko