Britský zdravotnícky systém čelí najhoršej personálnej kríze od svojho vzniku

Britská Národná zdravotná služba (NHS) čelí najhoršej personálnej kríze od svojho vzniku, ale vláda nemá na jej riešenie vypracovanú žiadnu vierohodnú stratégiu. Vyplýva to zo správy britskej parlamentnej komisie pre zdravotníctvo a sociálnu starostlivosť, ktorú zverejnili v pondelok.

25.07.2022 13:08
Veľká Británia / VB / Foto: ,
debata (2)

Podľa NHS bolo v marci v zdravotníctve voľných 105-tisíc pracovných miest, vlani ich bolo 76-tisíc. „Čelíme najväčšej personálnej kríze v dejinách NHS,“ cituje Reuters šéfa parlamentnej komisie a bývalého ministra zdravotníctva Jeremyho Hunta.

„Nedostatočný počet zamestnancov v NHS predstavuje vážne riziko pre bezpečnosť zamestnancov i pacientov,“ uviedol Hunt. Upozornil, že vláda nemá žiaden dlhodobý plán na zvládnutie tejto krízy. Podľa Hunta sa musia „radikálne prehodnotiť“ pracovné podmienky vyčerpaných zamestnancov zdravotníctva. Mnohí totiž čelia rasizmu, šikane či obťažovaniu.

Parlamentná komisia v správe odhaduje, že začiatkom nadchádzajúceho desaťročia bude britské zdravotníctvo potrebovať 475-tisíc zamestnancov. Vyzvala preto na reformy pri udeľovaní víz zdravotníckym zamestnancom, aby sa uľahčil proces ich náboru zo zahraničia. Mali by sa zrušiť aj obmedzenia pre študentov zo zahraničia na zdravotníckych školách.

Situáciu v zdravotníctve komplikujú aj dlhé čakacie lehoty. Na liečebné procedúry v Británii čaká rekordných 6,5 milióna pacientov. Mnohé zákroky boli totiž odložené v dôsledku pandémie koronavírusu.

Riešenie problémov v zdravotníctve je jednou z najdôležitejších úloh, s ktorou sa bude musieť vysporiadať nástupca súčasného britského premiéra Borisa Johnsona. Nový premiér sa funkcie ujme v septembri.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #zdravotnícky systém