Poľsko poslalo na Ukrajinu tanky, Nemecko systém Gepard

Poľsko poslalo na Ukrajinu tanky PT-91 Twardy. Potvrdil to podľa servera Kresy.pl hovorca poľskej agentúry pre vyzbrojovanie Krzysztof Platek. Ich počet v rozhovore s politológom a vojenským analytikom Jaroslawom Wolským nespresnil, označil ho však za značný.

25.07.2022 18:37
Russia Ukraine War Foto: ,
Ukrajinskí vojaci v Donecku.
debata (53)

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na sociálnej sieti Twitter tiež uviedol, že stroje sú už na Ukrajine. Ani on sa nezmienil o tom, koľko ich je.

"V núdzi spoznáš priateľa,” napísal Jermak v angličtine. "Sme veľmi vďační našim poľským priateľom,” dodal v poľštine.

V Poľsku vyrobené tanky PT-91 Twardy sú v podstate modernizované stroje sovietskej konštrukcie T-72. O ich možnom odovzdaní Ukrajine, ktorá sa päť mesiacov bráni ruskej vojenskej agresii, sa špekulovalo už istý čas.

Na Ukrajinu dorazili aj prvé nemecké samohybné protiletecké systémy Gepard. S odvolaním sa na ukrajinského ministra obrany Oleksija Reznikova o tom informoval server Jevropejska Pravda. "Dnes dorazili na Ukrajinu tri,” vyhlásil minister. Berlín nedávno zverejnil zoznam výzbroje, ktorú dodá Ukrajine, a bolo medzi ňou aj 30 systémov Gepard.

Varšava už skôr poskytla Kyjevu viac ako 240 tankov T-72 a pridala sa aj Praha. Na začiatku mesiaca za stroje poďakoval Poľsku a Česku náčelník ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj.

VIDEO: Čo dokáže Abrams? Americké supertanky idú do Poľska.

Video

Poľský vicepremiér a minister obrany Mariusz Blaszczak pred časom informoval, že výzbroj poľskej armády medzitým doplnia staršie tanky Abrams, odkúpené od USA. Poslúžia ako náhrada za odovzdané tanky T-72 Ukrajine. Prvé stroje do Poľska dorazili minulý týždeň. Varšava sa chystá okrem iného zaobstarať si aj najnovšiu verziu tankov M1A2 Abrams a juhokórejské tanky K2.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Nemecko #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine #dodávky zbraní #Putinova vojna