Z národného parku České Švajčiarsko evakuujú ľudí, požiar sa rozšíril do Nemecka

Z Národného parku České Švajčiarsko bolo v pondelok popoludnia pre rozsiahly požiar, ktorý vypukol ešte v nedeľu, evakuovaných z Pravčickej brány 80 osôb, ďalších 60 ľudí museli evakuovať z tábora v oblasti Dolského mlynu. Na Twitteri to uviedol Hasičský zbor severočeského Ústeckého kraja.

25.07.2022 19:36
debata (3)

Hasiči evakuujú aj desiatky obyvateľov obce Mezná, ktorých prevážajú do obce Krásná Lípa. Požiar sa medzičasom rozšíril aj na nemeckú stranu.

Na miesto prišla aj ministerka životného prostredia ČR Anna Hubáčková, ktorá sa tam zúčastňuje na zasadnutí krízového štábu. „Situácia okolo požiaru v Národnom parku České Švajčiarsko je kritická,“ uviedla na Twitteri.

Minister vnútra Vít Rakušan sa poďakoval všetkým, ktorí sa požiar usilujú dostať pod kontrolu. „Požiar v NP České Švajčiarsko naďalej zhoršuje vietor… Na mieste je 48 jednotiek ochrany z ČR, tri ďalšie z Nemecka, a to i s podporou vrtuľníkov,“ informoval na Twitteri. Dodal, že na zásah príde osobne dohliadnuť generálny riaditeľ Hasičského záchranného zboru ČR Vladimír Vlček.

Lesný požiar Čítajte viac Národné parky v plameňoch: Horí v Česku, Grécku i USA

Požiar v Českom Švajčiarsku ležiacom pri nemeckých hraniciach najprv v nedeľu ráno vypukol v rokline Malinový důl a zasiahol sedem hektárov porastu v oblasti medzi obcou Hřensko turisticky obľúbenou Pravčickou bránou. Krátko pred 16.00 h sa zistilo ďalšie ohnisko požiaru, pre ktoré museli uzavrieť vyhľadávanú Edmundovu tiesňavu. Toto ohnisko by podľa hasičov už malo byť pod kontrolou. Momentálne sa však pre vietor vetra šíri pôvodné ohnisko.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #požiar #lesný požiar #České švajčiarsko