Ukrajina už má prvé britské obrnené vozidlá Stormer

Na Ukrajinu dorazilo prvých šesť obrnených vozidiel Stormer. S odvolaním sa na poradcu ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka o tom informoval ruskojazyčný server stanice BBC. Ukrajinskí predstavitelia v pondelok informovali tiež o príchode prvých nemeckých samohybných protileteckých systémov Gepard a poľských tankov PT-91 Twardy.

26.07.2022 11:08
debata (35)

„Som si istý, že naši bojovníci ich veľmi dobre využijú,“ uviedol na twitteri Heraščenko o britských strojoch.

prelet stihaciek Mig 29,Bratislava Čítajte viac Naď: Migy v septembri skončia. Pôjdu na Ukrajinu?

Británia patrí medzi krajiny poskytujúce Ukrajine, ktorá už päť mesiacov čelí ruskej vojenskej agresii, značnú vojenskú pomoc. Londýn predtým avizoval, že Ukrajine poskytne okrem iného menší počet obrnených vozidiel Stormer, vybavených odpaľovacím zariadením pre strely protivzdušnej obrany.

Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov medzitým v pondelok oznámil, že do jeho vlasti dorazili prvé tri nemecké samohybné protiletecké systémy Gepard z dodávky prvých 15 kusov.

Protilietadlový tank typu Gepard odpaľuje... Foto: Carsten Rehder, TASR/DPA
Nemecko, Ukrajina, Gepard Protilietadlový tank typu Gepard odpaľuje protilietadlovú raketu Stinger.

Hovorca poľskej agentúry pre vyzbrojovanie Krzysztof Platek v ten istý deň uviedol, že Varšava na Ukrajinu poslala bližšie nespresnený počet poľských tankov PT-91 Twardy, čo sú v podstate modernizované stroje sovietskej konštrukcie T-72. Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak potom potvrdil, že tanky sú už v jeho vlasti.

Russia Ukraine War Čítajte viac Poľsko poslalo na Ukrajinu tanky, Nemecko systém Gepard
35 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine